IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски стартъп ще жертва 90% от оценката си, за да набере свеж капитал

Byju's се стреми да привлече повече от 100 млн. долара от съществуващи инвеститори чрез нова емисии акции през следващия месец

12:10 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Byju's, някога считана за една от най-високо оценяваните стартъп компании в света, планира да набере свеж капитал, за да облекчи финансовите си проблеми, съобщава Bloomberg.

Индийската компания за услуги, свързани с образованието, иска да привлече повече от 100 млн. долара от съществуващи инвеститори чрез нова емисия акции, които ще бъдат емитирани следващия месец на цена, която оценява Byju's на по-малко от 2 млрд. долара, споделят пред Bloomberg източници, запознати с темата. Това би представлявало 90% спад на оценката на компанията, която в предходния кръг на финансиране достигна 22 млрд. долара.

Основателят на стартъпа Байджу Равиндран ще участва в продажбата на акции, за да запази дела си в компанията, добавят източниците.

Byju's, която изпадна във финансова криза през последните няколко месеца, ще използва постъпленията от продажбата на акции, планирана за следващия месец, за да се разплати с доставчиците и да стабилизира бизнеса, изтъкват още източниците.

Равиндран прави всичко възможно, за да спаси компанията и да облекчи финансовия натиск. Фирмата е в процес на продажба на своята базирана в САЩ платформа за цифрово четене за деца за около 400 млн. долара и също така е в разгара на съдебна битка с кредиторите за пропуснато лихвено плащане по срочен заем от 1,2 млрд. долара.

Основателят на Byju’s Байджу Равиндран. Снимка: Bloomberg L.P. Основателят на Byju’s Байджу Равиндран. Снимка: Bloomberg L.P.

Говорител на компанията отказа коментар.

Byju's се фокусира върху възстановяването на основния си бизнес и ще засили скорошните опити да премине към следващата голяма иновация в образованието: генеративния изкуствен интелект, който може да се използва за така нареченото хиперперсонализирано обучение, след продажбата на акции, добавят източниците.

Подкрепена от Chan Zuckerberg Initiative, General Atlantic и Prosus NV, Byju's — официално известна като Think & Learn Pvt — набра милиарди долари, за да финансира глобална серия от придобивания, преди да стане жертва на спада на финансирането в технологичния сектор. Очаква се в продажбата на акции да участват няколко акционера в дружеството, изтъкват още източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още