IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо технологичните гиганти продължават да съкращават служители?

Икономиката се стабилизира, а печалбите растат. Big Tech обаче продължават да се разделят с кадри

21:31 | 06.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Генеративният изкуствен интелект промени бизнес приоритетите на всички. Технологията, която може да отговаря на въпроси, да създава изображения и да пише код, се превърна в сензация за една нощ, след като чатботът на OpenAI – ChatGPT, стана изключително популярен.

Най-големите технологични компании бързат да наемат инженери, за да изградят AI системи. Миналата година в САЩ е имало 180 хил. обяви за работа, свързани с AI, включително позиции в софтуерното инженерство, създаването на чипове и облачните услуги, допълват от CompTIA. Броят на свързаните с изкуствен интелект работни места се увеличи тази година.

Тези служители помагат на Microsoft, Google, Amazon и Meta да подобрят чатботовете си и да изградят други системи с изкуствен интелект. Apple наема AI инженери, докато развива собствени предложения с изкуствен интелект, които планира да пусне на пазара по-късно през годината.

Компаниите харчат милиарди долари за скъпи чипове и суперкомпютри, необходими за обучението и изграждането на AI системи. До края на годината Meta очаква да закупи 350 хил. специализирани чипа от Nvidia, всеки от които струва по 30 хил. долара.

На други места насочването към генеративния изкуствен интелект съвпадна със съкращенията. Съкращенията в Google намалиха броя на хората, работещи по технологията за добавена реалност. Meta, която се раздели с близо 20 хил. души миналата година, съкращава част от своите програмни мениджъри, които съблюдават различни проекти.

За две години – 2020 и 2021 г., Amazon удвои своята работна сила до 1,6 млн. служители, докато се опитваше да отговори на скока на онлайн поръчките. В това число имаше увеличение на броя на корпоративните работни места от 200 хил. до 380 хил. Оттогава компанията съкрати около 30 хил. корпоративни позиции и около 50 хил. други работни места, твърди източник, запознат с промените. Ръководството е дало ясно да се разбере, че тези работни позиции няма да бъдат върнати скоро.

След като се сбогува с повече от 1000 служители през януари, Google предупреди кадрите си, че съкращенията могат да продължат през цялата година. По думите на главния финансов директор на Alphabet Рут Порат изключение правяи само наемането на топ инженери.

За разлика от другите компании Apple показа сдържаност в наемането на служители по време на пандемията. Но миналата година, когато продажбите на iPhone, iPad и Mac спаднаха, компанията започна да свива работната си сила. За първи път от поне 15 години технологичният гигант съобщи, че общият брой на кадрите му е намалял, въпреки че избегна големи съкращения.

Тези 3000 работни места по-малко, които Apple отчете в края на последната си фискална година, до голяма степен бяха премахнати чрез насърчаване на някои мениджъри да правят по-строги годишни прегледи на работата, споделят трима източници, запознати със стратегията на компанията.

Говорител на Apple е отказал да коментира въпроса.

Microsoft е единствената технологична компания, която не отчете намаляване на общия брой служители. Гигантът имаше 221 хил. работници в края на фискалната му 2023 г., което се равнява на пика след пандемията.

Инвеститорите възнаградиха стабилността на Microsoft. Миналия месец тя детронира Apple като най-високо оценената компания в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 3 месеца
https://facebook.com/reel/24618103664501245 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още