IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 35% от всички потребители на смартфони притежават iPhone, повече от Samsung

Пазарният дял на Samsung през миналата година е бил по-малък с 5 процентни пункта

08:23 | 21.02.24 г. 2
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Смартфоните на Apple са станали още по-популярни в света през миналата година. След като години наред доминираше на световния пазар на смартфони, Samsung отстъпи трона на американския технологичен гигант, чийто пазарен дял се увеличава значително.

Според данни, представени от Stocklytics.com, над 35% от всички потребители на смартфони в света са притежавали iPhone през 2023 година, с 5 процентни пункта повече от устройствата на Samsung.

Двата най-големи производителя на смартфони в света, Apple и Samsung, се борят за своя дял на световния пазар на смартфони вече повече от десетилетие. Корпоративната им битка започна през 2013 г., когато южнокорейският технологичен гигант, някога доставчик на Apple, пусна продукт, подобен на iPhone, чрез своята линия Galaxy. Оттогава насам двата технологични гиганта се конкурират за титлата на най-голям доставчик на смартфони в света, като през повечето време Samsung печели. Това обаче се промени миналата година.

Според проучване на Statista, проведено сред десетки хиляди потребители на смартфони от 20 държави, 35,5% от тях заявяват, че през 2023 г. са използвали предимно iPhone. Това е значително увеличение в сравнение с предходните две години. През 2022 г. 31,2% от всички потребители на смартфони са притежавали iPhone, докато през 2021 г. този дял е бил 26,9%.

От друга страна, делът на потребителите на Samsung се е свил леко, като през 2023 г. е слязъл под 30% и регистрира трета поредна година на спад.

Китайските производители Huawei и Xiaomi достигат общо само 13% от респондентите от предимно развитите страни в извадката от 20 държави, което е спад спрямо 16% година по-рано.

Дял (в проценти) в световен мащаб от 2021 до 2023 г. и годишни доставки на смартфони от 2013 г. до 2023 г. (в милиони единици)

 

Благодарение на силната 2023 година Apple успява да победи Samsung по общи доставки на смартфони за първи път от началото на корпоративната им битка. Статистиката сочи, че американският технологичен гигант е доставил 235 млн. смартфона през миналата година, което е с 8 млн. повече от Samsung. По този начин общите продажби на iPhone през последното десетилетие достигат внушителните 2,3 милиарда. Годишните доставки на Apple са се увеличили с 53% през този период, като са нараснали от 153,4 млн. през 2013 г. до 235 млн. през миналата година.

Въпреки че Samsung е доставил с 800 млн. повече смартфони от Apple през последното десетилетие, годишните му доставки са намалели с 28% през този период. През 2013 г. корейският технологичен гигант е продал 316,4 млн. свои смартфона в целия свят, докато през миналата година този брой е спаднал до 227 милиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 месеца
До: RoyBatty хахахахахахахахахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
RoyBatty
преди 2 месеца
Google трябва сериозно да се замисли защо нараства дела на хора искащи операционна система от Apple! Вероятно все по-малко хора искат да бъдат подслушвани през Андроид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още