IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведският гейминг гигант Embracer се разделя на три дружества

Отделните компании ще бъдат с листнати акции на борсата

15:14 | 22.04.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Шведската гейминг група Embracer обяви, че планира да се раздели на три отделни компании с листнати акции, както и че си е осигурила ново финансиране, което да използва за намаляване на дълга, предава Ройтерс.

Закъсненията в разработките, слабото търсене, лошите отзиви за някои нови игри и пропадането на планирано стратегическо партньорство миналата година доведоха до спад от 80% на цената на акциите на компанията от върха, който достигна през 2021 г.

Embracer, която през февруари предупреди, че може да пропусне целта си за намаляване на дълга, заяви, че трите нови компании ще се казват Asmodee Group, Coffee Stain & Friends и Middle-earth Enterprises & Friends.

„Middle-earth Enterprises & Friends има намерение да остане в текущата листвана компания Embracer Group, която впоследствие ще бъде преименувана“, се казва в изявление.

Собственикът на франчайза Tomb Raider твърди, че планира да листне акциите на Asmodee – компания, която придоби през 2022 г. – в рамките на 12 месеца, а през 2025 г. и да направи първично публично предлагане на Coffee Stain & Friends.

„Намерението на борда на директорите на Embracer Group е да извърши и двете отделяния като начин за разпределение на дивидент от всички акции“, твърди компанията, допълвайки, че собствениците, притежаващи над 50% от капитала и гласовете, са изразили подкрепа за плана.

„Като част от процеса на отделяне на Asmodee, Embracer Group, чрез Asmodee Group, сключи ново споразумение за финансиране на стойност 900 млн. евро (960 млн. долара)“, каза компанията.

Средствата ще бъдат използвани отчасти за изплащане на дълга в оставащата Embracer Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още