IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои иновации вълнуват младите предприемачи в България

Проблемът с корупцията и нездравия интерес към предприемаческата екосистема в България е сериозен

20:43 | 02.05.24 г.

Младите хора съсредоточават иновативното си мислене в предприемачеството в областта на изкуствения интелект, образованието, здравеопазването, грижата за възрастните хора. Това каза д-р Леона Асланова, изпълнителен директор, "Иновейшън Стартър", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Повод за гостуването бе, че „Академия за иновации“ отличава за пореден път най-интересните младежки идеи.

По думите на събеседника младите стартират реализацията на бизнес идеите си в България, но бързо се научават, че или трябва да стоят "под радара" или да се пререгистрират в чужбина, ако не искат да станат обект на агресивни и неетични опити за придобиване. Проблемът с корупцията, мутрите и нездравият интерес към предприемаческата екосистема в България е сериозен и трябва по някакъв начин да се справяме с него. 

"Познавайки технологичното развитие на света и какво се случи след четвъртата индустриална революция и сега, с навлизането на изкуствения интелект, с петата индустриална революция, младите хора са запленени и предлагат решения в тази посока...Ако приемем, че иновацията е всяко технологично нововъведение, което подпомага, улеснява, подобрява човешкия живот, а примерите са безкрайни - от роботизирани операции до смартфона, интернет и т.н. Но има и “деновации”, подчерта събеседникът.

“Това са технологични нововъведения, които нанасят вреда. В България невероятният бум на микрокредитирането и задлъжняването на цялото общество, са пример за деновация. Дигиталният хазарт и зависимостта от него доведе и до битката сега да се ограничи неговата реклама и употреба. Ето ги примерите за деновациите у нас”, посочи Асланова. 

"Всички млади български предприемачи винаги започват с опит да реализират бизнеса си в България, като тук се случва следното - пробват известно време и разбират няколко прости факта. Че ако тръгнат да стават големи, веднага ще почука някой на вратата да ги притисне неетично, да поиска да ги придобие, купи, да поиска процент от компанията, което ги плаши. Съответно те се опитват да са под радара, да са малки и невидими или ако тръгнат да растат, веднага пререгистрират търговските дружества в Лондон, Амстердам, Люксембург и други държави. Проблемът с корупцията, мутрите и нездравия интерес към предприемаческата екосистема в България е сериозен и трябва по някакъв начин да се справяме с него", посочи Асланова.

Рисковете за България, които стоят пред обществото и са породени от бързото технологично развитие на света, са няколко. "Най-големият риск у нас е, че изоставаме и не успяваме да се справим, да наваксаме образователно. Другият много висок риск е технологиите да не бъдат използвани с цел прогрес, а обратното - да ни връщат обратно към регреса и това българско общество, което е задлъжняло и хазартно зависимо, да продължи да бъде такова, вместо лека-полека да оздравее от тези зависимости. Третият риск е, ако технологиите изземат човешки функции и заради тях се загуби знанието", посочи гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още