IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Чехия обвиняват Русия за серия от кибератаки през 2023 г.

Германското външно министерство е привикало руския посланик в Берлин за обяснения

15:54 | 03.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Германия обвинява Русия заради осъществени кибератаки, а германското външно министерство привика руския посланик за обяснения, предават световните агенции.

Според Берлин руските служби за сигурност са били в основата на кибератаки срещу членове на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

"Извикването във външно министерство на руския посланик е ясен дипломатически сигнал, за да бъде накарано руското правителство да разбере, че ние няма да приемем такива действия", посочва говорител на германското външно министерство.

По-рано през деня министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок обвини руски хакери, че са извършили атака срещу ГСДП, партията на канцлера Олаф Шолц. Тя добави, че подобно нещо не може да бъде толерирано. Атаката е била извършена през миналата година.

"Днес ние можем да кажем недвусмислено, че можем да припишем атаката на групата, наречена АРТ28, която е ръководена от руските разузнавателни служби", коментира Бербок. "С други думи, това е една атака срещу Германия и тя е напълно недопустима и неприемлива", подчертава тя.

Правителството на Германия допълва, че атаката е взела под прицел и правителствени служби, компании от сектора на логистиката, на въоръженията, на авиокосмическата индустрия, няколко фондации и асоциации.

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти, пояснява говорителят на германското външно министерство. Това бе обявено в момент, в който в Прага на посещение е германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер, която ще проведе среща там с чешкия ѝ колега.

Чешкото министерство на външните работи също посочва, че Прага на няколко пъти е била мишена на кибератаки, организирани от група от хакери, които са имали връзки с руското военно разузнаване, предава Франс прес.

"Някои чешки институции са взети под прицел от 2023 г. насам от хакерите, възползвали се от непозната уязвимост досега в Microsoft Outlook", казва се в съобщение на чешкото министерство.

Страните членки на ЕС осъждат твърдо тази кампания за кибератаки, приписвана на група, контролирана от Русия, заяви днес от името на 27-те държави еврокомисарят по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

Групата АРТ 28 е отговорна за десетки кибератаки по света, припомня Франс прес.

Агенцията за информационна сигурност на ЕС съобщи миналата година, че според информации в германската преса ръководен кадър на ГСДП е бил обект на кибератака, резултатът от която вероятно е бил разпространение на данни. Тогава се говореше за конкретни индикации за руски произход на атаката, според европейската агенция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още