IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GlobalFoundries увеличава екипа си в България с 40% до 2024 г.

Развойният център ще набъбне до 350 специалисти през следващите две години, правейки София важен хъб за стратегията на концерна

14:23 | 22.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Докато тече този процес, остава важният въпрос - трябва ли правителствата да субсидират производството на чипове на местна почва. Наскоро ЕК разкри план в размер на 45 млрд. евро, с чиято помощ ЕС трябва да произвежда 20% от глобалния пазар на чипове до 2030 г., а през март Intel Corp. обяви плановете си за изграждане на огромна леярна за производство на най-съвременни чипове в Магдебург, Германия, както и за други инвестиции в цяла Европа. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company също води преговори с Германия за изграждане на обект в страната и може да се възползва от т. нар. Chips Act на ЕС.

На този фон някои специалисти смятат, че има спешна нужда от правителствена помощ, за да се отстрани този проблем с далечни потенциални последици. Други твърдят, че правителствата не трябва да се намесват в бизнеса с полупроводници и да оставят пазарните сили да разрешат глобалния дисбаланс в производството на чипове.

„В идеалния случай това трябва да се реши на база на конкуренцията между отделните фирми. В случая има геополитически и стратегически аспект в решението, защото в момента огромна част от производството на интегрални схеми е фокусирано в една част на света. Ако в тази точка на света има някакви катаклизми, много рязко глобалната икономика ще остане почти без производствени мощности за чипове, което реално ще спре много други сектори – автомобилната индустрия, самолетостроенето, потребителски пазар. В момента изпитваме лек недостиг и виждаме колко е болезнен той. Въпреки че чакаме за редица стоки от потребителската електроника, производството за момента може да се приоритизира, докато в този случай може да изчезнат до 70% от производството на чипове“, каза Гайдаджиев.

Запитан дали в България GlobalFoundries ще се придържа само към развойна дейност, или може да обмисли производство, Трихи каза само, че не е чувал за такива планове. На въпрос за възможността за съвместна фабрика във Франция, която GlobalFoundries може да изгради съвместно със STMicroelectronics Inc, Трихи отговори, че е запознат с медийните публикации по темата, но не може да я коментира.

А Добромир Гайдаджиев разкри, че отколешна негова мечта е именно откриването на голямо производство на чипове в страната ни, макар че не скри, че това е огромна инвестиция (5-15 млрд. евро), която изисква сериозни инвестиции от всички страни – местните икономически партньори, държавата и т. н. Той направи аналогия с ядрените централи.

„Както в Козлодуй имаме цялата налична инфраструктура, а в Белене тя трябва да се изгради от самото ѝ начало, което само по себе си е огромна инвестиция и затова е по-лесно да добавим в Козлодуй нов реактор, така и за такива концерни е по-изгодно да разширяват производството там, където го има, отколкото да правят ново“. Това не изключва възможността да се случи и ново производство, но по думите му правителството трябва да има правилната политика, така че да подпомогне изграждането и изграждането на такава инфраструктура.

„Трудно е да се привлече такава инвестиция, но веднъж привлечено, за компаниите би било трудно да си тръгнат. Фирмите много внимателно и дълго избират къде да инвестират в такива фабрики, но веднъж направен такъв избор, той гарантира дългосрочна инвестиция. Доста звена в държавата трябва да се мобилизират, но в никакъв случай не изключено“, каза Гайдаджиев, добавяйки изрично, че това е лично негово мнение, а не на американската компания.

В София компанията партнира дългосрочно с водещите университети с инженерни специалности у нас, за да привлече и развие най-добрите кадри в областта. В Техническия университет екипът на GlobalFoundries води специализиран мастърклас по „Проектиране на интегрални схеми“, а съвместно с Физическия факултет към СУ „Климент Охридски“ участва в създаването на нова учебна Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката (Electronic Design Automation Lab, EDA Lab).

„Над 50% от българските специалисти в GlobalFoundries са започнали кариерата си още от студентската скамейка. Нашата компания предлага отлична среда за тяхното развитие в изключително важна професионална област“, каза Гайдаджиев.

Прогнозите на анализаторите сочат, че тази година глобалната полупроводникова индустрия ще отбележи 20% ръст, като ще увеличи капацитета си с 8%, при ръст от 7% през 2021 г. Перспективите остават добри и за 2022 г., като приносът на леярните на чипове към глобалния брутен вътрешен продукт расте. За 2021 г. пазарът е на стойност 93 млрд. долара по данни на Световната банка, а GlobalFoundries е една от петте компании в сектора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още