IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eleven Ventures: Делят ни месеци от първия български еднорог

Българските стартъпи много лесно могат да се превърнат в глобални лидери в сферата си и България се очертава като регионален хъб, посочи Валери Петров

10:29 | 04.02.22 г.
Eleven Ventures: Делят ни месеци от първия български еднорог

Месеци, а може би дори по-малко, ще са необходими да излезе първият български еднорог. Това прогнозира Валери Петров, председател на съвета на директорите на Eleven Ventures, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Две компании от портфолиoто на Eleven Capital – Gtmhub и Payhawk – в края на миналата година успяха да наберат рундове от по над 100 млн. долара всяка една от тях, като привлякоха едни от най-големите световни фондове. Продължават да се разрастват много бързо и всеки един от стартъпите може да стане еднорог в рамките на следващите месеци, коментира още гостът.

„С промяната на поколенията се разраства предприемаческият дух в България, който ще се възползва от опита и примера на международно признати местни компании. Българските стартъпи много лесно могат да се превърнат в глобални лидери в сферата си и България се очертава като регионален хъб, а има и добре развиващи се екосистеми в Гърция и Румъния“, коментира мениджърът.

Той е убеден, че има и други кандидати от българските стартъпи, зад които има сериозни инвестиции и може да се превърнат в еднорози. Валери Петров е на мнение, че екосистемата в страната се развива достатъчно добре, все повече фондове се появяват в региона и излизат компании със световен потенциал.

Според него в българския технологичен сектор има изключителен подем въпреки общото забавяне на икономиката покрай пандемията. Той очаква компаниите в нея много лесно да се превърнат в световни лидери. „Има много талант и човешкият фактор може да стане едно от тесните места за развитието на индустрията и да започне привличането на хора отвън", прогнозира мениджърът.

Той напомни, че фондът за рисков капитал Eleven Fund III набра 60 млн. евро– близо десет пъти повече от предишния фонд – но запазва стратегията си, „защото вярваме, че когато влизаме в компаниите на по-ранен етап, имаме възможност да добавим повече стойност".

Петров поясни, че над 70% от средствата са били набрани от частни инвеститори, голяма част от които са участвали в предишни фондове на Eleven Ventures. Единственият институционален инвеститор е Европейският инвестиционен фонд. Инвеститорите се ангажират с определени суми, които фондът ползва, когато има конкретна инвестиция.

Фондът инвестира основно в технологични компании, като се фокусира в пет вертикали в сектора – финтех, технологии в областта на здравеопазването (healthtech), технологии за работните процеси (future-of-work), технологии в областта на храните (future-of-food), дигитална търговия. Фондът навлиза в компании, когато те вече имат събран екип и разработен продукт, и имат нужда от финансиране, за да докажат, че този продукт и стратегията им работи. Планът за настоящия фонд е да инвестира в около 40 компании.

Как се определя откъде идва потенциалът на растеж на дадена компания? Кога основният инвеститор излиза от нея? Каква ще бъде 2022 година, след като миналата беше рекордна за рисковите инвестиции по света и особено в Европа като брой и стойност на сключени сделки, като набран капитал от фондовете и оценки на компаниите? Как ще се отрази на парите на рисково финансиране евентуална промяна в политиките на централните банки?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още