IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е застрашена от сривове на мобилните мрежи през зимата

В много европейски страни няма достатъчно резервни системи, за да се справят с масови прекъсвания на електрозахранването

16:15 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Някога немислимо, тази зима мобилните телефони може да изгаснат в цяла Европа, ако прекъсвания на електрозахранването или определяне на енергийни квоти извадят от строя части от мобилните мрежи в региона, пише Ройтерс. 

Решението на Русия да спре доставките на газ по ключовия за Европа газопровод "Северен поток" след конфликта в Украйна увеличи вероятността от недостиг на електроенергия. Във Франция ситуацията се влошава от спирането за ремонт на няколко атомни електроцентрали.

Представители на телекомуникационния сектор сега изразяват опасения, че евентуална тежка зима ще постави европейската телекомуникационна инфраструктура на изпитание, принуждавайки компаниите и правителствата да се опитат да смекчат въздействието. 

Понастоящем в много европейски страни няма достатъчно резервни системи, за да се справят с масови прекъсвания на електрозахранването, което повишава вероятността за прекъсвания на мобилните телефони, казват пред агенцията четирима ръководители на телекомуникационни компании.

Страните от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите могат да продължат дори ако прекъсвания на електрозахранването в крайна сметка изтощят резервните батерии, инсталирани на хилядите клетъчни антени, разпръснати из територията им.

В Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях имат резервни батерии, които издържат около 30 минути.

Франция

Във Франция планът, предложен от електроразпределителната компания Enedis, предвижда потенциални прекъсвания на електрозахранването до два часа в най-лошия случай, твърдят двама източници, запознати с въпроса. Общото спиране на тока се очаква да засегне само части от страната на ротационен принцип. Основни услуги като болници, полиция и правителство няма да бъдат засегнати, посочват източниците.

Френското правителство, телекомуникационните оператори и Enedis, звено на контролираната от държавата компания EDF, са провели разговори по въпроса през лятото, казват от правителството и източниците. Френската федерация на телекомуникациите (FFT), лобистка група, представляваща Orange, Bouygues Telecom и SFR на Altice, насочи вниманието към Enedis за това, че не може да гарантира, че антените ще бъдат защитени от прекъсвания на захранването. 

От Enedis са отказали да коментират съдържанието на разговорите, проведени с правителството по въпроса. Компанията обаче посочва, че всички редовни клиенти са третирани на равнопоставена основа в случай на аварийни прекъсвания на електрозахранването. Оттам допълват, че са успели да изолират участъци от мрежата, за да снабдят клиентите с предимство, като болници, ключови промишлени инсталации и военните, и че зависи от местните власти да добавят инфраструктурата на телекомуникационните оператори към списъка с приоритетни клиенти. 

„Може би ще подобрим знанията си по въпроса до тази зима, но не е лесно да се изолира мобилна антена (от останалата част от мрежата)“, казва служител на френското финансово министерство, запознат с разговорите. Говорител на министерството е отказал да коментира преговорите с Enedis, телекомуникационните групи и правителството.

Швеция, Германия и Италия

Телекомите в Швеция и Германия също са изразили загриженост относно потенциален недостиг на електричество пред своите правителства, твърдят няколко източници, запознати с въпроса. 

Шведският телекомуникационен регулатор PTS работи с телеком оператори и други правителствени агенции, за да намери решения, посочват от регулатора. Това включва разговори за това какво ще се случи, ако се стигне до определяне на квоти за електричеството. 

PTS финансира закупуването на преносими станции за гориво и мобилни базови станции, които се свързват с мобилните телефони, за да се справят с по-продължителни прекъсвания на захранването, казва говорител на PTS.

Италианското телекомуникационно лоби е заявило пред Ройтерс, че иска мобилната мрежа да бъде изключена от всякакви прекъсвания на електрозахранването или ограничения за пестене на енергия и ще повдигне въпроса пред новото правителство на Италия. 

Внезапните прекъсвания на електрозахранването увеличават вероятността от повреда на електронните компоненти, коментира в интервю ръководителят на телекомуникационното лоби Масимо Сарми.

Поток на трафика

Производителите на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson работят с мобилните оператори, за да смекчат въздействието на недостига на електроенергия, казват трима източници, запознати с въпроса. И двете компании са отказали коментар. 

Европейските телекомуникационни оператори трябва да преразгледат мрежите си, за да намалят излишното потребление на енергия и да модернизират оборудването си, като използват по-енергийно ефективен радио дизайн, казват четиримата ръководители на телекоми. 

За да пестят енергия, телекомуникационните компании използват софтуер за оптимизиране на потока на трафика, карат кулите да "спят", когато не се използват, и изключват различни честотни ленти, обясняват запознати източници. Телекомуникационните оператори работят също с националните правителства, за да проверят дали има планове за поддържане на критични услуги.

В Германия Deutsche Telekom има 33 хил. кули и нейните системи за аварийно захранване могат да поддържат само малък брой от тях едновременно, казва говорител на компанията. Deutsche Telekom ще използва мобилни системи за аварийно захранване, които разчитат главно на дизелово гориво в случай на продължителни прекъсвания на захранването. 

Франция има около 62 хил. мобилни кули и индустрията няма да може да оборудва всички антени с нови батерии, казва президентът на FFT Лиза Белуло.

Свикнали с непрекъснато електрозахранване от десетилетия, европейските страни обикновено нямат генератори, които да поддържат захранване за по-дълго време. 

„Може би сме малко разглезени в големи части от Европа, където електричеството е доста стабилно и добро“, казва изпълнителен директор на телекомуникационна компания. „Инвестициите в областта на съхранението на енергия може би са по-малко, отколкото в някои други страни“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още