IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да не изпълни целите си за свързаност на домакинствата до 2030 г.

Нужни са повече инвестиции в телекомуникационния сектор, показва ново изследване

16:12 | 01.02.23 г.
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейският съюз рискува да не изпълни целта си да свърже европейски домакинства към гигабитова мрежа до 2030 г., което подчертава необходимостта от повече инвестиции, сочи проучване, поръчано от телекомуникационната лобистка група ETNO, цитирано от Ройтерс.

Проучването, проведено от Analysys Mason, беше публикувано в момент, в който блокът обмисля възможността да накара Google, Meta Platforms, Amazon.com, Netflix, Apple и Microsoft да поемат част от мрежовите разходи.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia и други играчи твърдят, че това трябва да се разглежда като справедлив принос на шестте доставчици на съдържание, които отговарят за повече от половината от интернет трафика на данни.

Технологичните гиганти смятат това за данък върху интернет трафика, който противоречи на правилата на Европейския съюз за мрежова неутралност, които изискват еднакво отношение към всички потребители. Освен това компаниите твърдят, че също така инвестират в собствените си мрежи за доставка на съдържание.

Общите телекомуникационни инвестиции в Европа достигнаха връх от 56,3 млрд. евро през 2021 г. – най-високото им ниво от 2016 г., но все още са под нивата, наблюдавани в други региони, разкрива проучването.

„Европа продължава да изостава от другите в световен мащаб по отношение на инвестициите в телекомуникации. Инвестициите на глава от населението, коригирани към БВП, са 104 евро в Европа за 2021 г. спрямо 260 евро в Япония, 150 евро в САЩ и 110 евро в Китай“, показва проучването.

„Необходим е по-голям инвестиционен капацитет за ускоряване на иновациите, но установените текущи тенденции оказват допълнителен натиск върху много оператори да продават или отделят услуги и свързани с иновациите активи“, гласи още текстът.

Проучването също така подчертава голямата пропаст между възвръщаемостта на инвестициите на телекомуникационните оператори и тези на технологичните гиганти.

„Има силно несъответствие между възвръщаемостта на инвестициите в европейската телекомуникационна инфраструктура и възвръщаемостта на инвестициите в най-големите услуги, които работят върху тази инфраструктура“, се посочва в доклада. „Когато става дума за достъп до интернет, телекомуникационните оператори са тези, които поемат инвестиционната тежест, а що се касае до създаването на нова стойност най-много се облагодетелстват технологичните компании“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още