IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Солени глоби за мобилни оператори за нарушение на регламента за роуминга прие НС

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за електронните съобщения

17:03 | 28.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Правителството прие промени в Закона за електронните съобщения, които въвеждат високи санкции за нарушения на новия регламент за роуминга.

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за електронните съобщения във връзка с изискванията на новия регламент за роуминга в обществени мобилни съобщителни мрежи в рамките на ЕС от април 2022 г. С този регламент се отменя предишен регламент на ЕС от 2012 г.  

Със законопроекта се правят изменения в административнонаказателни разпоредби на закона, като се въвеждат необходимите позовавания и имуществени санкции за неизпълнение на новия регламент, предава БТА.

Предвижда се на предприятие, предоставящо услугата роуминг чрез обществени електронни съобщителни мрежи, което наруши изискванията на новия регламент, да се налагат имуществени санкции, които могат да достигнат от 400 хил. до 2 млн. лв. Най-ниската предвидена санкция за неизпълнение на регламента е от 10 хил. до 100 хил. лв.

В доклада на парламентарната комисия по транспорт и съобщения са посочва, че нарушенията на регламента, за които са предвидени санкции в законопроекта, са с голяма степен на обществена опасност. От извършването им биха могли да настъпят вреди за множество роуминг клиенти, доколкото става въпрос за огромен пазар в рамките на ЕС. При определянето на санкциите за конкретните нарушения са съобразени оборотите на предприятията – адресати на задълженията, така че санкциите да бъдат ефективни и пропорционални и да имат възпиращ ефект.

Според новите правила, приети миналата година, роумингът в Европейския съюз ще бъде безплатен за период от още десет години, считано от 1 юли 2022 г.

От 1 юли 2022 г. влезе в сила новият, подобрен регламент относно роуминга. С него се удължава до 2032 г. срокът на „Роуминг както у дома“ – програмата, благодарение на която пътуващите в ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) могат да телефонират, да изпращат текстови съобщения и да ползват интернет в чужбина без допълнителни такси.

Новият регламент определя следните пределни цени на едро за услугите за пренос на данни: 2 евро/GB през 2022 г., 1,8 евро/GB през 2023 г., 1,55 евро/GB през 2024 г., 1,3 евро/GB през 2025 г., 1,1 евро/GB през 2026 г. и 1 евро/GB от 2027 г. нататък.

За гласови повиквания пределната цена на едро е в размер на 0,022 евро/минута в периода 2022 - 2024 г. и 0,019 евро/минута от 2025 г. нататък. За SMS цената е определена на 0,004 евро/SMS в периода 2022 - 2024 г. и 0,003 евро/SMS от 2025 г. нататък.

Новите правила целят да подобрят достъпа до спешни повиквания в целия ЕС и гарантират предоставянето на ясна информация за услугите, които евентуално са предмет на допълнителни такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още