IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone Group продава италианския си бизнес на Swisscom

Сделката е на стойност 8 млрд. евро

13:14 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Vodafone Group ще продаде италианския си бизнес на Swisscom за 8 млрд. евро в брой и заяви, че ще изкупи обратно акции за 4 млрд. евро, докато компанията се стреми да опрости операциите си и да повиши изоставащата цена на книжата си, пише Bloomberg.

Swisscom ще слее Vodafone Italia със звеното си Fastweb в Италия. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2025 г., разкриха компаниите в общо изявление. Швейцарското правителство, което е един от контролиращите акционери в Swisscom, отделно обяви, че подкрепя споразумението.

Главният изпълнителен директор на Vodafone Маргерита Дела Вале, която пое поста през април, е изправена пред спада на цената на акциите на гиганта и натиск да продаде или слее по-слабо представящите се звена. Това включва италианския бизнес, който среща трудности в справянето с конкуренцията и потребителските цени в страната са само малка част от това, което операторите могат да таксуват на други пазари. Дела Вале също се съгласи да продаде Vodafone Spain и планира да слее британския бизнес на компанията със CK Hutchison Holdings.

Дела Вале нарече продажбата „последната стъпка в преоформянето на нашите европейски операции“. „Нашият бизнес ще работи на растящи телекомуникационни пазари, където имаме силни позиции, позволявайки ни да генерираме предвидим, силен растеж в Европа“, посочи тя.

Цената на акциите на Vodafone се повиши с 3,6% до 68,45 пенса в 8:13 ч. местно време в Лондон. Swisscom остана почти без промяна на ниво от 503,80 швейцарски франка в Цюрих.

Vodafone Italia и Fastweb са съответно втори и четвърти по големина оператори в страната с комбинирани приходи от продажби в размер на 7 млрд. евро годишно. Италия отговаря за около 11% от приходите на Vodafone и е най-големият ѝ пазар след Германия и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още