IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кулеба: Използването на руски нефт убива украинските войници

Няма да насилваме България да ни дава каквото и да е било, оценяваме приемането на украински бежанци, заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба

20:24 | 19.04.22 г. 8
<p>
	<em>Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна днес в МВнР с украинския си колега Дмитро Кулеба.&nbsp; </em><em>Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА</em></p>

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна днес в МВнР с украинския си колега Дмитро Кулеба.  Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Налагането на санкции срещу Русия от западните страни, но същевременно използването на руски нефт и газ е едновременно като спасение и убийство. Така описа ситуацията външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който е на работно посещение в България, в ефира на bTV.

"Все едно от едната страна да ни спасявате, а от друга - да финансирате руската военна машина, която ни убива, така изглежда на практика и съответно това трябва да спре", коментира Кулеба.

Той обясни, че руският нефт лесно може да бъде заменен от други източници, но това е по-сложно за газа, тъй като изисква допълнително време за поетапно заместване, но Германия, която е силно зависима от суровината, вече е предприела такива мерки.

"Ако Германия, която сериозно зависи от газа, реши да го направи, то вярвам, че и други държави могат да го направят", заяви Кулеба.

Той каза, че Украйна е изпратила списък с необходимото към всички членки на НАТО и на Европейския съюз (ЕС). Той е включвал както изстребители и бронежилетки, така и различни видове защитно облекло и несмъртоносна помощ.

"Всяка страна сама може да реши, съгласно вътрешната си политика и националните си интереси, какво може да даде", коментира Кулеба.

"Оставям на българското правителство да реши какво точно може да ни предостави. Няма да ви насилваме да направите каквото и да е било, защото уважаваме България и националния ви интерес.

Много оценяваме как България приветства украинските бежанци, оценяваме помощта от страна на България и лично на премиера Кирил Петков в ЕС", допълни външният министър.

Той посочи, че военните единици, останали в Мариупол, продължават да защитават зоната си. "Те защитават не само територията, но и хората на място, голяма група цивилни, които се крият в убежищата", каза Кулеба, като посочи, че ситуацията им е "изключително тежка".

"Русия е готова да унищожи всички тях, включително цивилните, на всяка цена", коментира външният министър, който сподели, че на път за интервюто е получил съобщение от един от войниците в зоната, който казва, че са подложени на денонощни бомбардировки и апелира за помощ.

"Не искам да упражнявам натиск, но искам всички да разберат, че всеки ден забавяне на доставянето на необходимото оборудване на Украйна означава повече убити цивилни, повече унищожени домове, повече убити деца и деца, загубили родителите си, повече болка и загуба", обобщи украинският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
onezero
преди 2 години
Руския газ в момента тече ли необезпокояван през Украйна? за един прЕател питам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ае кво се правиш на обиден, на вас само радио москва ви казва кво да мислите!.. ... не прочете статията след заглавието, нали? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
И този ли започна да ни казва какво да правим? Малко са му милиардите помощи и военна техника. А сега иска и да се гърчим за горива мислейки, че "спасяваме" някого. Започват да стават нагли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
andy
преди 2 години
"Кулеба: Използването на руски нефт убива украинските войници" ама гушкате транзитни такси!!! Наглеци безочливи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
тук съм склонен да не се съглася... от всичките видеа които гледах, не видях нещо в руската армия дето да е произведено след 90та... така че тия нискокачествени тенекии си ги имаха от преди Късия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Спококюйно, скоро секира и на петрола. *** с тотален бан и изолация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Кисимов
преди 2 години
Напротив, изкупувайки руския нефт, остава по-малко за танковете, самолетите БТР, военната им машина забуксува така както на Хитлер понеже тогава не им зареждаха танките на бензиностанциите в СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Божкее Кулеба ми то тогава ние българите докато убием един украински войник с нефт от Русия, вашия Голям Приятел САЩ избил 100-200? Както са дигнали с 43% покупките миналия месец? Да вземеш да им се обадиш бе Кулеба. Сигурно не са се усетили що войници са избили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още