IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков откри дарителска кампания в подкрепа на Украйна

Време е да обърнем тази обществена енергия в реални действия, категоричен е премиерът във Facebook

17:19 | 25.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Кирил Петков. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Премиерът на България Кирил Петков обяви в публикация във Facebook дарителска кампания в подкрепа на Украйна, посочвайки, че е време да се предприемат реални действия по въпроса.

"Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия!", пише Петков в своя профил във Facebook.

Той добавя, че ще продължи да работи за това България да има единна позиция въз основа на информиран избор, като през следващата седмица ще свика коалиционен съвет и ще организира пътуване до украинската столица Киев.

„Военната помощ не е задължително в една от двете крайности - не е само снаряди или каски. Нека разберем истинските нужди на Украйна и информирано като коалиция да се обединим около важни за тях конкретни необходимости, зад които всички можем да застанем“, изтъква още премиерът.

Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватска, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия изпращат военна помощ за Украйна и това не води до обявяване на война спрямо тях, посочва Петков.

„Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси“, добавя още министър-председателят.

Той призовава всички български граждани, които имате желание да помогнат на Украйна, да дарят една заплата.

„Думите са лесни, делата са трудни, време е Facebook постовете да се превърнат в средства за Украйна“, изтъква премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Малко ли дарения през последните десетилетия? Започвайки от златния резерв, а преди няколко години и газопроводче за няколко милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Добре де, толкова ли беше трудно да откриете една сметка в България и дарение чрез смс? Или очаквате голям интерес към правенето на SEPA превод към страна извън ЕС с голяма такса за превода?? Ей, Богу !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Колко си "умен" Саше...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 2 години
пак в същата сметка, но пиши че е за Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
baba_meca
преди 2 години
А за Русия къде да даряваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още