IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успяха ли политиците да мотивират хората да гласуват?

Липсваха ясни послания от партиите през кампанията, посочиха политологът Георги Проданов и социологът Юлий Павлов

18:51 | 02.10.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор

В предизборната кампания липсваше ясен сблъсък между политическите сили, липсваха ясни послания кой какво мисли да прави след изборите. Този коментар в ефира на Bulgaria ON AIR направи в последния ден на предизборната кампания политологът Георги Проданов .

Според социолога Юлий Павлов политиците говорят едно и също вече цяла година. Той припомни, че още при предишното управление, дори коалиционните партньори „през цялото време се държаха така, сякаш са в предизборна кампания“.

Проблемът, според него е, че „избирателите не чуха тези послания, които очакваха да чуят“. Той потвърди, че изследванията, които правят, показват, че основните проблеми, които стоят пред страната, са инфлацията, високите цени, безработицата и енергийната криза, но партиите не са търси решения.

Павлов е на мнение, че политическото говорене е било насочено изключително към твърдите избиратели. „Издигат се червени зидове, не линии“, заяви той по повод възможността да се правят коалиции, а това, според него, отблъсва избирателите. По думите това е една от причините да се очаква ниска избирателна активност.

Георги Проданов смята, че не се разбра къде започна и къде свърши предизборната кампания с мотивиращи послания към електората. „Единственото, което видях, беше в политическа партия ГЕРБ, която имаше най-неочакваното послание – в него имаше опит да се говори по различен начин към хора извън техния електорат. Всичко останало беше концентрирано в един канал, който продължи липсата на политическо послание“, посочи политологът.

Юлий Павлов смята, че кампаниите са били белязани от разделение и закани: „Някои партии решиха, че атакувайки президента и служебното правителство могат да си вдигнат резултата“.

Георги Проданов е на мнение, че се наблюдава изчерпване на политическия елит като представляващ политическите очаквания на обществото, както и изчерпване на самите политически партии. „Имаме прекъсване между партиите и гражданите, предупреди политологът. – Някакви хора, които не са политици, обикалят страната с пиар акции. Отдавна имаме политически партии менте, които дълго време се представяха като оригинал.“

Юлий Павлов прогнозира, че на тези избори ще гласуват не повече от 2,5 милиона избиратели, но допусна, че броят им може да падне надолу.

По думите му влошаването на геополитическата ситуация все още не е стигнала до избирателите.

Каква е вероятността да се състави силно българско правителство под „елегантния натиск“ на международната общност? С колко нараства вероятността да има правителство? Ще се изчисти ли политическата система от купени гласове?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
никога не са се опитвали... те работят зада ни откажат от гласуването !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Не- политиците не успяха да мотивират избирателите да гласуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още