IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изостана ли икономическото равенство между половете заради пандемията и войната?

Младите майки трябва да се връщат бързо към своите служебни задължения и да не излизат за дълги периоди от пазара на труда, настоява Милена Ангелова от АИКБ

20:40 | 05.10.22 г.
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България е една от страните в Европейския съюз (ЕС), където участието на жените в икономиката – като предприемачи, в корпоративни бордове, на обществени позиции и в политиката - е на доста добро ниво, но развитието в тази посока се забави вследствие на пандемията (от коронавирус) и настоящата криза. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България, член на Европейския икономически и социален комитет. Тя съобщи, че Европа губи около 320 млрд. евро годишно заради икономическото неравенство между половете.

"Все още съществува разлика между заплащането на мъжете и жените и в България – жените по традиция заемат работа в сектори с по-ниско заплащане, но има разлики дори и в един и същи сектори", посочи тя.

Ангелова напомни, че АИКБ настоява за мерки, които да помагат на младите майки да се връщат бързо към своите служебни задължения и да не излизат за дълги периоди от пазара на труда. „Има нужда и от подобрения в областта на работата от разстояние, така че жените да могат да съчетават по-добре личния и професионалния си живот“, съветва тя.

Милена Ангелова е на мнение, че в България трябва да се работи за развитие на по-добра система за грижа за малките деца и да се култивира културата за равенство между половете още в ранна детска възраст като се избягват стереотипите за роли на мъжете и жените в обществото и в кариерата.

"Децата трябва да бъдат насърчавани да избират предмети в училище, заради това че са им интересни, а не защото са момчета или момичета... Не трябва да има ориентирано към половете профилиране в училищата", заяви експертът.

В коментар за квотите за жени в различни компании и сектори, Милена Ангелова каза, че АИКБ е против, тъй като те могат да доведат до изкуствено отношение към жените и възприятието, че те са наети на дадена длъжност не заради професионалните си квалификации, а заради пола си.

а като дял има в здравеопазването, услугите и образованието, а силови сектори като строителството са почти изцяло мъжки. ИТ секторът се отличава със сравнително големия брой жени спрямо световно ниво.

Има ли войната ефекти върху икономическото равенство между мъжете и жените в Европа? Каква е ролята на държавата, социалните партньори и неправителствените организации и публичния сектор в преговорите за възнаграждения? Мъжете или жените са по-ощетени от икономическите кризи? Съществува ли икономическа дискриминация на полов принцип в България? В кои икономически сектори в страната ни има най-много жени и къде преобладават мъжете ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още