IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 убити и десетки ранени при обстрел на жилищни сгради в Запорожие

Украинските сили водят тежки сражения до Бахмут, съобщи президентът на страната Володимир Зеленски

10:53 | 09.10.22 г. 8
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Най-малко 12 души са убити, а 49 са в болница, включително шест деца, след обстрел на украинския югоизточен град Запорожие, съобщи губернаторът на областта, цитиран от Ройтерс.

Девететажна сграда е частично разрушена през нощта, още пет жилищни сгради са изравнени със земята, а много други са повредени при руското нападение, по време на което са изстреляни 12 ракети, съобщи Олександър Старчук, губернатор на Запорожка област.

„Под развалините може да има още хора“, написа той в приложението за съобщения Телеграм. „Тече спасителна операция на място. Осем души вече бяха спасени“, допълни той.

Представителят на градските власти Анатолий Куртев заяви по-рано, че най-малко 17 души са били убити, когато ракетите са поразили жилищен комплекс и сгради.

Градът е на около 125 км от контролираната от Русия ядрена централа, която е най-голямата в Европа. Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрела над оперираната от украинци централа, при който бяха повредени сгради и възникна заплаха от катастрофален ядрен инцидент.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи във видео обръщение в събота, че украинските войски водят много тежки сражения близо до стратегически важния източен град Бахмут, който Русия се опитва да си върне.

Макар че украинските войски отвоюваха хиляди квадратни километри територия в последните си офанзиви на изток и юг, украински представители заявиха, че напредъкът вероятно ще се забави, след като силите на Киев срещнат по-решителна съпротива.

Руските сили многократно се опитаха да си върнат Бахмут, който се намира на главен път, водещ до градовете Славянск и Краматорск. И двата града се намират в индустриалната област Донбас, която Москва все още не контролира изцяло.

„Задържаме позициите си в Донбас, особено по посока на Бахмут, където сега е много трудно, водят се тежки сражения“, заяви Зеленски.

Той повтори призива си към западните съюзници да предоставят повече системи за противовъздушна отбрана.

Днес руски водолази трябва да направят преглед на щетите от силния взрив, който повреди Кримския мост, който е престижен символ на анексирането на полуострова от Москва и ключов снабдителен маршрут за силите, които воюват в Южна Украйна.

Руският вицепремиер Марат Хуснулин заяви, че водолазите ще започнат да работят сутринта, а по-подробен преглед над водата се очаква да завърши до края на деня, съобщават местните новинарски агенции.

„Положението е управляемо – неприятно е, но не е фатално“, коментира руският губернатор на Крим Сергей Аксионов. „Разбира се, бяха предизвикани емоции и има разбираемо желание за отмъщение“, допълва той.

Полуостровът има гориво за един месец и храна за над два месеца, каза Аксионов. Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му в Украйна може да бъдат „напълно снабдявани“ през съществуващите сухопътни и морски маршрути.

Мостът е голяма пътна артерия за руските сили, които контролират по-голямата част от Херсонска област, и за руския пристанищен град Севастопол, чийто губернатор призова местните жители да запазят спокойствие и да не се паникьосват.

Все още не е ясно дали експлозията е нарочна атака, но щетите върху толкова видима структура се случват в момент на поражения на Русия на бойното поле, които може още повече да поставят под съмнение уверенията на Кремъл, че конфликтът върви по план.

В събота Путин подписа указ за затягане на сигурността на моста, както и на инфраструктурата за пренос на ток и газ към Крим, и нареди разследване на инцидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Грам отрицателна бактерийо;0, източникът е https://blitz.bg/svyat/voynata-e-na-praga-pentagont-obyavi-nivo-na-boyna-gotovnost-defcon-2-za-prvi-pt-ot-60-godini_news913543.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Бактерия
преди 1 година
#6, защо смяташ, че нчкой трчбра да живее в САЩ, за да "провери американските сайтове :))) А и защо някой друг да проверява информация, за която ти дори не даваш източник? Или пак си чел ТАСС :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
Моля, ако има съфорумци, които живеят в САЩ, да проверят в американските сайтове дали това инфо е истина- ''Военното ведомство на Съединените щати, във връзка с предполагаемата вероятност Русия да използва оръжия за масово поразяване по време на украинската специална операция, обяви за Европа ниво на бойна готовност DEFCON 2. DEFCON 2 предполага готовност за използване на ядрени оръжия от противника, предшестващ максимална бойна готовност...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
Ето- и киргизстанците се страхуват русия да не използва ученията на одкб за започване на завоевателна война в Казахстан- БТА Министерството на отбраната на Киргизстан е отменило предстоящите на територията на страната командно-щабни учения на Организацията на Договора за колективна сигурност "Нерушимо братство - 2022". Това съобщи на уебсайта си киргизката информационна агенция 24.kg, цитирана от ТАСС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
формата на ссср2, с хегемон и суверен русия и колонии- всички държави от бившия Източен блок, в това число и България. Затова руските граждани не са народ, а нацистка сбирщина без морал, без гражданско общество, социопати и психопати без чувство на емпатия, изродени човешки гени. Те не заслужават нито да имат държава, нито да имат държавообразуваща народност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
Нацисткият демиург в кремъл възкреси един призрак, който до преди това просто си бродеше из Европа- призракът на русофобията. Кремълският сатрап обаче му даде плът и кръв, вдъхна му живот и сега призракът се превърна в неунищожим Голем. Няма връщане назад. Целият свят разбра 2 неща- 1. Нацизъм е пуснал дълбоки корени в русия и е приел формата на неоимперско възстановяване на ссср2 2. Руснаците не му се съпротивляват, те ИСКАТ нацизма на кремъл като девиз на възстановяването на имперска русия под
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
До: Solar Power Вече и на най- заблудените им стана ясно, че русия цели да унищожи цивилното украинско население, да срине домовете им, да окупира и заграби държавната им територия и да изтрие от лицето на политическата карта държавата Украйна. Стана ясно и че никакви ''нацисти'' няма в Украйна- това е просто претекст на ненормалния нацист в кремъл да започне руска завоевателна война в съседна на русия държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Терористи ! Точно заради тоа ще загубят войната. Просто хабят ракети и дронове за терор над цивилни вместо срещу войници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още