IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия осъществи ракетни удари срещу инфраструктура в Харков и Лвов

Петима души са загинали при ракетен обстрел на Днипро

18:28 | 14.01.23 г. 14
EPA/ДНЕПРОПЕТРОВСКА РЕГИОНАЛНА ВОЕННА АДМИНИСТРАЦИЯ
EPA/ДНЕПРОПЕТРОВСКА РЕГИОНАЛНА ВОЕННА АДМИНИСТРАЦИЯ

Украинските медии съобщават за масиран ракетен обстрел срещу инфраструктурни обекти в Харков и Лвовска област.

Според съобщения на украинската телевизия Канал 24 са регистрирани два ракетни удара срещу важно инфраструктурно съоръжение в Харков. Жизненоважна инфраструктура е ударена и в района на Лвов. „Възможни са прекъсвания в подаването на ток и вода“, казва се в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Поражението на инфраструктурни обекти в района на Харков е потвърдено от ръководителя на регионалната администрация Олег Синегубов. „В момента се прилагат аварийни прекъсвания“, написа Синегубов в Telegram канала си.

Експлозии прогърмяха и в Одеса и Виницка област на Украйна, съобщава украинското издание „Суспилне” в своя Telegram канал. „Във Виница се чуват експлозии“, пише изданието.

По-късно изданието написа за експлозии в Харков, Ивано-Франковска област и Днепропетровск, както и за работата на системите за противовъздушна отбрана в Лвовска област.

В цяла Украйна е обявена въздушна тревога. От рано сутринта местните медии съобщават за взривове в различни градове: Киев, Харков, Буча, Очаков, на територията на Запорожка област, контролирана от режима в Киев.

В Днипро петима души са загинали при ракетна атака. Ранените са 27 души, сред които и 6 деца. В Киев не са пострадали ключови обекти заради сработването на противовъздушната отбрана, според украинската агенция Униан. По време на въздушната атака срещу Киев през първата половина на деня руските войски вероятно са използвали балистични ракети.

По данни на „Укренерго” има повредени инфраструктурни съоръжения, но кои и колко от тях - не се уточнява. В Харков повечето райони са без ток, метрото е спряло.

В района на Донецк украинските граничари са ликвидирали щурмова група, част от частната военна компания "Вагнер", която си е проправяла път към Бахмут. Руските войски не се отказват от опитите си да пробият в покрайнините на град, посочва в Telegram канала си Държавната гранична служба на Украйна, пише Униан.

Вражеско подразделение на „Вагнер“ се е опитало да атакува една от граничните опорни точки. Защитниците са отговорили с огън. Повече от месец руснаците се опитват да превземат Бахмут. Според украинската армия руските войски търпят огромни загуби в региона, но не се отказват от опитите да пробият защитата на града.

И украинската, и руската армия продължават да си оспорват контрола върху близкия до Бахмут град Соледар в Донецка област. Украинската армия посочва, че руснаците не са поели контрола върху града, а руската армия – че го контролира изцяло. Боевете за града продължават вече почти две седмици.

Междувременно на територията на Молдова са паднали фрагменти от ракети, изстреляни от Русия срещу Украйна, съобщават от Министерството на вътрешните работи на Молдова. Останките са открити днес в района на граничното населено място Ларга (окръг Бричан).

Мястото, където са паднали ракетите, е отцепено, служителите на реда осигуряват охрана около местопроизшествието и събират данни.

Министерството на вътрешните работи на Молдова подчертава, че това е третият случай на падане на отломки от ракети на територията на страната в резултат на руските удари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

14
rate up comment 23 rate down comment 1
6000
преди 1 година
"контролирана от режима в Киев" - Абе инвестора да не са обърнали палачинката???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Спокойно. Квиченето на агнетата ще е до Гергьовден :-) някъде там ще млъкнат, къде от срам, къде от липса на заплата :p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... Второ , силата на НАТОвският хардуер е в взаимосвързаността . Трябва да ги интегрират по-силно с НАТО , което става по-трудно пак поради възможността за доносничество в полза на рассия ... Трето , все пак иде реч за пари , които да се вадят от бюджетите , щото украинците в момента нямат никакви приходи с които да плащат ... А виж нечестивият занулен детеубиец , как е активирал всички прорассийски и националистически партийки из цяла Европа да квuчат денонощно , и у нас също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Брей, Пурко, ти откри ключа към решението на войната! Гениално! Как никой в НАТО не се сети по-рано, че майката му е бой по инфраструктурата на Раша?! Не иска много акъл, ама навреме да ти дойде, нали? Ако ми позволиш само да ти допълня и оптимизирам идеята: не разбирам защо трябва да се губи време в предаване на такива оръжия на Украйна - транспорт, обучение, овслужване. Много по-ефективно ще бъде, ако НАТО удари директно. И без това за руснаците ще е все едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... Насищането на Украйна с толкова много ПВО системи е , да не напиша невъзможно , а много трудно в близко време . Първо : никой няма да им даде последен модел системи , щото и там както и тук , има достатъчно родоотстъпници готови да пеят на рашибозука за пари . По-старите трябва да се приведат в действие , щото са консервирани . Трябва да се организира обучение , което хич не е лесно като да изкараш шофьорски курс например ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
Като допълнение - да чакаш РФ да свърши ракетите, с които тероризира цивилните е като да чакаш муай тай боксьор да се измори да рита в главата паднал на земята човек. Нужна е превенция, не тичане след последствията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 14
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 проблемът с успеваемост на ПВО им е, че не е равномерно разпределено и ако например в Киев имаме 100% на останали места имаме 0%. Покриване на цяла Украйна е невъзможно. Това, което е нужно е НАТО да им даде оръжие за поразяване на складове, летища и пристанища на територията на РФ, за да няма въобще такива удари. Най-вероятно това решение ще отнеме още няколко месеца и за съжаление още много загинали цивилни украинци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Не ми липсваха . Ама май на теб ти липсваха , кат гледам колко жлъч отхрачваш докато го пишеш за ракетите ... :))) ... Ще се задавиш , полекинка , ще му ги натикат в гърлото всичките ракети ... и на генералите около него също ... Днес 33 ракети , нещо вече не са всяка седмица , а през седмица , и вече не са по 70-80 , а по 30-на ... и украинците имат много добра успеваемост , днес 21 от 33 не е никак зле ... а трафове и ПВО ракети в ЕС бол , скоро и танкове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 17
baba_meca
преди 1 година
Не са руснаците- на тях им свършиха ракетите. Рова е или Иран или Северна Кореа. Те имат бол ракети и снаряди след като от години са на яки санкции. И руснаците ще ги настигнат(и те вече са на яки санкции). Просто им трябват няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 година
Русия осъществи ракетни удари срещу инфраструктура в Харков и Лвов === Някой послъгва, май. На снемката виждаме ударени жилищни блокове. Това не е инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още