IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго може Русия да води война в Украйна?

Кремъл има ресурс да протака войната с надеждата Западът да се умори да подкрепя Киев, но едва ли ще успее да организира мащабни нови офанзиви, според анализ на FT

12:42 | 25.02.23 г. 31
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Когато нареди нахлуването в Украйна, първоначалният план на руският президент Владимир Путин предвиждаше руските сили да превземат Киев само за три дни.

Година по-късно руската армия не е дори близо до спечелването на войната и загуби част от територията, която Путин се опита да анексира миналия септември, пише FT.

Загубите на Русия на бойното поле са огромни и има съмнения дали Москва въобще има капацитет да организира нова мащабна офанзива. Санкциите навредиха на икономиката на Русия и я отрязаха от веригите на доставки, които са от решаващо значение за поддържането на военната машина на Путин.

Въпреки тежкото състояние на руските сили и блатото, в което е затънала руската икономика, Путин не показа индикации, че възнамерява да адаптира целите си или да търси изход от войната. Той настоява, че победата на Русия е „неизбежна“ и нейните „цели ще бъдат изпълнени“, както са заложени.

За да прецени колко дълго Русия може да поддържа военните си усилия, FT проучи четири ключови области, на които Путин разчита: силите на бойното поле, запасите от боеприпаси, икономическите възможности на Кремъл, мнението на обикновените руснаци за войната.

Изводът: военната машина на Путин е подложена на огромен натиск и ще ѝ е трудно да организира решителните нови офанзиви, които руският президент обещава. Русия обаче има ресурсите да продължи да воюва в Украйна още известно време.

Муниции и оръжия

При посещение в оръжеен завод в Сибир през февруари Дмитрий Медведев, бивш вицепрезидент на Путин, коментира, че Русия трябва да построи и модернизира „хиляди танкове“, за да победи Украйна. „Нашият враг молеше за самолети, ракети и танкове“, коментира тогава Медведев, като визира посещенията на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ, Обединеното кралство и Европа. „Какво трябва да направим в отговор? Да увеличим производството на всички видове оръжия и военна техника“, допълни той тогава.

Въпреки че тези фабрики работят денонощно, на три смени, отбранителната индустрия е изправена пред трудности да компенсира удивителните загуби на Русия по време на войната. От началото на инвазията Русия е загубила най-малко 4500 бронирани превозни средства, 63 самолета с неподвижни крила, 70 хеликоптера, 150 безпилотни летателни апарата, 12 военноморски кораба и повече от 600 артилерийски системи, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс през декември.

Оценките на Украйна за загубите на Русия са още по-високи, включително 6388 бронирани машини, 2215 артилерийски системи, 294 самолета, 284 хеликоптера и 796 крилати ракети към началото на февруари.

Въпреки че Русия в момента разполага с около 1800 танка и има още 5000 в резерв, много от тях са танкове от съветската епоха, често в лошо състояние, посочва се в доклад на Международния институт за стратегически изследвания.

Последна актуализация: 12:50 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Отговорът на въпроса в заглавието на статията: до пълно изстощение. Така са устроени. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахахахахахаха, някви тежки халюцинации започват да те мъчат от 2-3 дена... идва ли сблъсак с реалността, копейче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
В мрежата се появиха потвърждения за поредното унищожаване на руски "Солнцепек", уникалната станция за радиоелектронна борба "Палантин" и танковете "Прорив", с които се гордее руската отбранителна индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Инфо от днес- ''...Разузнаването на НАТО уточни, че на фона на нова мащабна офанзива Руската федерация губи до 2000 военни на всеки 90 квадратни метра окупирана територия. ... Загубите в RF технологията също са големи. Според оценките на IISS от 24 февруари насам Русия е загубила около 50% от предвоенния си парк от модерни танкове Т-72Б3 и Т-72Б3М. Освен това противникът значително е изчерпал запасите си от крилати ракети, загуби е понесла и руската авиация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
*Колко дълго може Русия да води война в Украйна?* - Като се има предвид, че войната е в Украйна, но не е срещу Украйна, а срещу целия Запад, отговорът на този въпрос зависи от все още незаелите позиции в нея не малко и не малки държави. Изхождайки от менторските навици на този Запад да извива ръце и налага силово волята си, те скоро ще трябва да се позиционират или срещу Русия, или срещу Запада. Под преса няма да остана неутрални. Ако застанат на страната на Русия, нещата ще станат непредвидими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Видно от двата публикувани от мен материали, руССия НИКОГА не ни е давала абсолютно нищо даром в сферата на доставката на природен газ, напротив- БЕЗОГЛЕДНО И ЖЕСТОКО Е ИЗПОЛЗВАЛА БЪЛГАРИЯ И НАШАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ ГАЗЪТ Й, ЗА ДА НИ ПОДЧИНИ. Затова СЕГА, когато газовият ни договор с нея е законно изтекъл, а газпром спря незаконно по време на действието му газът за България, имаме ИСТОРИЧЕСКИЯ ШАНС да се освободим от руССката енергийна зависимост. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, ДОЛУ РУССИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
''...Каква е цената на фанфаритеДве години след фанфарите по случай "победата" на Бакърджиев над "Газпром" премиерът Иван Костов беше принуден да моли Вяхирев да намали цената на газа за България. Както се очакваше, Рем Иванич отказа. Около 45 минути премиерът е убеждавал газовия бос как високата цена води до намаляване на потреблението на газ и до срив в икономиката ни. По този начин Костов за пръв път призна официално, че сделката с "Газпром" не е изгодна за страната...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
И още един материал за размисъл за руССките ''защитници''- четете, руССофили, за да знаете ИСТИНАТА, ИЗВЪН руССките опорни точки - dnes.dir.bg/politika/predi-20-godini-fanfari-gaz-i-baki-pobeditelyat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
За всички руССофили- ако изобщо имате и капка българска кръв, много внимателно прочетете следният материал и спрете да ревете как руССия ей така- от добри чувства към България, ни е давала руССки газ на по-ниски цени- business.dir.bg/ikonomika/spomeni-i-snimki-ot-posreshtane-na-gazoviya-imperator-rem-vyahirev . Ако и след този материал не се осъзнаете, значи сте руССки платени шпиони и антибългари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... любимата ти реална икономика може само да рови (с чужда помощ) земята и изровеното да го доставя на някой дето може да създаде нещо полезно за човечеството . и могат да рушат и убиват ... !! ... това е реалността ... !! ... ако ти се спори , посочи ми технология , в която са водещи , и ще ти докажа че не са ... !! ... това е ретроградно общество , което разбира , че затъва и пропада , и иска да завлича и другит със себе си . нема да им се получи с Украйна обаче .. !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още