IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго може Русия да води война в Украйна?

Кремъл има ресурс да протака войната с надеждата Западът да се умори да подкрепя Киев, но едва ли ще успее да организира мащабни нови офанзиви, според анализ на FT

12:42 | 25.02.23 г. 31
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Когато нареди нахлуването в Украйна, първоначалният план на руският президент Владимир Путин предвиждаше руските сили да превземат Киев само за три дни.

Година по-късно руската армия не е дори близо до спечелването на войната и загуби част от територията, която Путин се опита да анексира миналия септември, пише FT.

Загубите на Русия на бойното поле са огромни и има съмнения дали Москва въобще има капацитет да организира нова мащабна офанзива. Санкциите навредиха на икономиката на Русия и я отрязаха от веригите на доставки, които са от решаващо значение за поддържането на военната машина на Путин.

Въпреки тежкото състояние на руските сили и блатото, в което е затънала руската икономика, Путин не показа индикации, че възнамерява да адаптира целите си или да търси изход от войната. Той настоява, че победата на Русия е „неизбежна“ и нейните „цели ще бъдат изпълнени“, както са заложени.

За да прецени колко дълго Русия може да поддържа военните си усилия, FT проучи четири ключови области, на които Путин разчита: силите на бойното поле, запасите от боеприпаси, икономическите възможности на Кремъл, мнението на обикновените руснаци за войната.

Изводът: военната машина на Путин е подложена на огромен натиск и ще ѝ е трудно да организира решителните нови офанзиви, които руският президент обещава. Русия обаче има ресурсите да продължи да воюва в Украйна още известно време.

Муниции и оръжия

При посещение в оръжеен завод в Сибир през февруари Дмитрий Медведев, бивш вицепрезидент на Путин, коментира, че Русия трябва да построи и модернизира „хиляди танкове“, за да победи Украйна. „Нашият враг молеше за самолети, ракети и танкове“, коментира тогава Медведев, като визира посещенията на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ, Обединеното кралство и Европа. „Какво трябва да направим в отговор? Да увеличим производството на всички видове оръжия и военна техника“, допълни той тогава.

Въпреки че тези фабрики работят денонощно, на три смени, отбранителната индустрия е изправена пред трудности да компенсира удивителните загуби на Русия по време на войната. От началото на инвазията Русия е загубила най-малко 4500 бронирани превозни средства, 63 самолета с неподвижни крила, 70 хеликоптера, 150 безпилотни летателни апарата, 12 военноморски кораба и повече от 600 артилерийски системи, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс през декември.

Оценките на Украйна за загубите на Русия са още по-високи, включително 6388 бронирани машини, 2215 артилерийски системи, 294 самолета, 284 хеликоптера и 796 крилати ракети към началото на февруари.

Въпреки че Русия в момента разполага с около 1800 танка и има още 5000 в резерв, много от тях са танкове от съветската епоха, често в лошо състояние, посочва се в доклад на Международния институт за стратегически изследвания.

Последна актуализация: 12:50 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

11
rate up comment 11 rate down comment 20
Р?мператоръ
преди 1 година
Не се ли уморихте да пишете тотални глyпости? По-добре си задайте въпросът - колко дълго още може да воюва нaцистка ykpопия, която вече праща женски батальони в месомелачката !!!! Да бълвате прoстотии ви остана последната утеха, след като вече и слепите виждат, че укро-фронтът се срива и нищо не може да го задържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 7
penkiler1415
преди 1 година
Русия не е готова за продължителна война. Руснаците са робски народ-не са строили капитализъм та да знаят как да се борят за правата си а направо от феодализма в соца(и в двата строя не смееш да гъкнеш) така че ще карат и на паница боб. Ама икономиката им няма да устиска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 7
penkiler1415
преди 1 година
До: Shadow1Ако се върнем година назад, Путин вярваше че след два дни ще е в Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
До: wartОт тогава профила на работната сила и въоръжените сили са промени колосално. Можеш да почерпиш опит от България. Огромната част от поделенията бяха затворени като по границата всичко е затворено на 100%. ВПК получава огромна част от парите си (до скоро) за утилизиране на стари боеприпаси. За мен лично също са глупости това, че могат да свършат снарядите и ракетите. Паричките обаче могат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 9
wart
преди 1 година
Когато съществуваше Варшавският пакт цялата Съветска промишленост и отчасти Източните Соц. страни бяха способни да произвежда в същото време и военна продукция така бяха предвидени в случай на война докато НАТО беше способна (3) три седмици да воюва след което ще се използва ядреният си потенциал. Така ,че само *** може да каже ,че Русия няма ракети , снаряди и боеприпаси, че са свършили. Начинът на мислене е въвсем различен както и подходът на мислене. Не само от Европа но и от Африка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 7
xapoznai
преди 1 година
Ръста в икономиката идва от високото ниво на държавните разходите (за войната) и ниската безработица, но това е само докато има парички. Тези разходи не са свързани с инвестиции. А само за януари дефицита е 25млрд и всички резерви и пенсионни фондове биха стигнали до края на годината. А като свършат паричките сещайте се какво ще стане с икономиката. Подсказвам - нивото на разходите ще падне защото няма парички и какво става с икономическата активност като няма парички - България 2009г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 30
corner
преди 1 година
Ако западните икономики бяха подложени на 1/2 от санкциите на които е подложена РФ в момента щяха да са аут . Не го казвам защото икономиката на РФ се управлява в пъти по- добре от западните / в условия на минимален дълг , експортен превес , мобилизиране на отрасли за заместване , военна индустрия ... /. Въпросът е че западните страни не могат да поддържат война , не могат да си го позволят , но го правят . По тази логика и РФ може да издържи 10 тилетия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 32
Shadow1
преди 1 година
Икономиката на Русия е учудващо здрава въпреки най-добрите усилия на общо взето целия свят. Това е нещо което авторката на статията не е успяла да осъзнае или отказва да го признае, което прави статията безполезна понеже и другата информация ще е безсмислена или пристрастна. Ако се върнем назад една година, никой нито не очакваше, че ще се свие толкова малко БВП на Русия за една година, дори аз, експерти казваха поне 8%, а из коментарите се пишеше за 30-50...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 24
danchomentata
преди 1 година
До последното зърно ориз на западния фронт в США. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Transsib_international.svg/800px-Transsib_international.svg.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 42
baba_meca
преди 1 година
До: xapoznai За руснаците не знам, но тук в България се усети- цени на горива, храни.. всичко, а още не сме влезли във войната, за което ни готвят всички партии, медии, политици... дори украинци ни водят тук да правят митинги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още