IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго може Русия да води война в Украйна?

Кремъл има ресурс да протака войната с надеждата Западът да се умори да подкрепя Киев, но едва ли ще успее да организира мащабни нови офанзиви, според анализ на FT

12:42 | 25.02.23 г. 31
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Руският президент твърди, че войната се радва на огромна подкрепа. В социологически проучвания, проведени през септември, държавната социологическа компания Vtsiom твърди, че до 73 процента от руснаците подкрепят войната. „Левада“, единствената независима социологическа компания в Русия, съобщава за подобна подкрепа – 72%.

Анализатори твърдят обаче, че безпрецедентното потушаване на несъгласието от страна на Кремъл, което прогони стотици хиляди от страната, затруднява преценката за истинската степен на обществена подкрепа. Путин подписа закон, според който протестът срещу войната може да бъде наказан с до 15 години затвор за „дискредитиране на въоръжените сили“. Дори самото определяне на конфликта като „война“ може да вкара хора в затвора за дълго.

Цензурата на практика унищожи независимите руски медии и донякъде и антивоенния активизъм. Полицията използва цензурата срещу обикновените руснаци за случайни антивоенни коментари. Това означава, че подкрепата за войната, показана в анкетите, не разказва цялата история.

В проучване, проведено от социолога Филип Чапковски и политолога Макс Шауб в първите седмици на войната, когато „Левада“ установи, че 81% от руснаците я подкрепят, около 15 процента от респондентите променят отговорите си в зависимост от начина, по който е представен въпросът. Запитани дали подкрепят „действията на руските въоръжени сили в Украйна“, същата формулировка, използвана от „Левада“, 68% отговарят утвърдително. Когато обаче на респондентите се представят въпроси по различни теми и им се каже да назоват броя на твърденията, с които са съгласни, само 53 процента подкрепят войната.

Григорий Юдин, професор по политическа философия в Московското училище за социални и икономически науки, казва, че процентите на участие, които повечето анкетьори не публикуват, варират между 10 и 25 на сто от запитаните – достатъчно ниско число, което говори, че резултатите представят отговорите на онази част от обществото, която вярва на държавата. Анкета този месец от Chronicles, група от независими социолози, е получила отговори от 6% от запитаните.

Вместо да проследят преките чувства на руснаците към войната, някои учени започнаха да търсят по-широки тенденции, посочени в техните отговори. По-малко от половината респонденти на „Левада“ например са казали, че „определено подкрепят“ инвазията, като почти толкова много изразяват хладна подкрепа за нея, а съпротивата се увеличава.

Тези тенденции се засилиха след решението на Путин да мобилизира 300 000 души в руската армия едновременно с анексията през септември, което накара стотици хиляди да напуснат страната. „Левада“ установява например, че 47 на сто от анкетираните изпитват безпокойство и страх, а 13 на сто – гняв, срещу 23 на сто, които изпитват гордост.

Други отговори показват, че войната започва да засяга ежедневието на все повече руснаци. В серия от анкети на Chronicles повече от половината руснаци казват, че покачването на цените ги е принудило да ограничат разходите си за хранителни стоки. В края на март 3,5% от анкетираните са казали, че наскоро са били съкратени от работа. До февруари делът на съкратените нараства до 9%. Най-удивителното е, че броят на респондентите, които съобщават за тревожност или депресивни епизоди, е нараснал от 32 на 50 процента през същия период.

Кремъл също следи отблизо тези тенденции. В тайно социологическо проучване, проведено от контролирана от Кремъл социологическа агенция през ноември, 60 процента от руснаците казват, че Путин е постъпил правилно, като е започнал войната. Делът на тези хора намалява с 10 на сто в сравнение с пролетта, когато е проведено същото проучване.

Проучването, оповестено за първи път от независимите журналисти Фарида Рустамова и Максим Товкайло, подсказва за нарастваща пропаст между поколенията: само 40 процента от руснаците на възраст между 18 и 45 години смятат, че Русия е права да започне войната срещу 76 процента от анкетираните над 45 години.

Разликата се обяснява в начина, по който руснаците консумират новини. По-младите предпочитат интернет, където все още има достъп до някакво несъгласно съдържание въпреки нарастващата цензура, докато по-възрастните хора в преобладаващата си част предпочитат държавната телевизия, която осигурява непрекъсната пропаганда и тиражира подкрепа за линията на Кремъл.

Тези тенденции изглежда улавят големи промени в общественото поведение, което означава, че проучванията все още си заслужават провеждането, пише директорът на „Левада“ Денис Волков в есе. „Проучванията не се провеждат с детектор на лъжата – те определят само това, което хората са готови да споделят с интервюиращия. Това е информация за това как хората са подготвени да се държат публично“, пише Волков.

„Основната цел на натиска [за подкрепа на войната] е да се промени поведението на хората, така че да не искат да критикуват правителството или да протестират. Едва ли може да се спори за успеха на тази политика, защото резултатите са красноречиви“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Отговорът на въпроса в заглавието на статията: до пълно изстощение. Така са устроени. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахахахахахаха, някви тежки халюцинации започват да те мъчат от 2-3 дена... идва ли сблъсак с реалността, копейче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
В мрежата се появиха потвърждения за поредното унищожаване на руски "Солнцепек", уникалната станция за радиоелектронна борба "Палантин" и танковете "Прорив", с които се гордее руската отбранителна индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Инфо от днес- ''...Разузнаването на НАТО уточни, че на фона на нова мащабна офанзива Руската федерация губи до 2000 военни на всеки 90 квадратни метра окупирана територия. ... Загубите в RF технологията също са големи. Според оценките на IISS от 24 февруари насам Русия е загубила около 50% от предвоенния си парк от модерни танкове Т-72Б3 и Т-72Б3М. Освен това противникът значително е изчерпал запасите си от крилати ракети, загуби е понесла и руската авиация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
*Колко дълго може Русия да води война в Украйна?* - Като се има предвид, че войната е в Украйна, но не е срещу Украйна, а срещу целия Запад, отговорът на този въпрос зависи от все още незаелите позиции в нея не малко и не малки държави. Изхождайки от менторските навици на този Запад да извива ръце и налага силово волята си, те скоро ще трябва да се позиционират или срещу Русия, или срещу Запада. Под преса няма да остана неутрални. Ако застанат на страната на Русия, нещата ще станат непредвидими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Видно от двата публикувани от мен материали, руССия НИКОГА не ни е давала абсолютно нищо даром в сферата на доставката на природен газ, напротив- БЕЗОГЛЕДНО И ЖЕСТОКО Е ИЗПОЛЗВАЛА БЪЛГАРИЯ И НАШАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ ГАЗЪТ Й, ЗА ДА НИ ПОДЧИНИ. Затова СЕГА, когато газовият ни договор с нея е законно изтекъл, а газпром спря незаконно по време на действието му газът за България, имаме ИСТОРИЧЕСКИЯ ШАНС да се освободим от руССката енергийна зависимост. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, ДОЛУ РУССИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
''...Каква е цената на фанфаритеДве години след фанфарите по случай "победата" на Бакърджиев над "Газпром" премиерът Иван Костов беше принуден да моли Вяхирев да намали цената на газа за България. Както се очакваше, Рем Иванич отказа. Около 45 минути премиерът е убеждавал газовия бос как високата цена води до намаляване на потреблението на газ и до срив в икономиката ни. По този начин Костов за пръв път призна официално, че сделката с "Газпром" не е изгодна за страната...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
И още един материал за размисъл за руССките ''защитници''- четете, руССофили, за да знаете ИСТИНАТА, ИЗВЪН руССките опорни точки - dnes.dir.bg/politika/predi-20-godini-fanfari-gaz-i-baki-pobeditelyat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
За всички руССофили- ако изобщо имате и капка българска кръв, много внимателно прочетете следният материал и спрете да ревете как руССия ей така- от добри чувства към България, ни е давала руССки газ на по-ниски цени- business.dir.bg/ikonomika/spomeni-i-snimki-ot-posreshtane-na-gazoviya-imperator-rem-vyahirev . Ако и след този материал не се осъзнаете, значи сте руССки платени шпиони и антибългари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... любимата ти реална икономика може само да рови (с чужда помощ) земята и изровеното да го доставя на някой дето може да създаде нещо полезно за човечеството . и могат да рушат и убиват ... !! ... това е реалността ... !! ... ако ти се спори , посочи ми технология , в която са водещи , и ще ти докажа че не са ... !! ... това е ретроградно общество , което разбира , че затъва и пропада , и иска да завлича и другит със себе си . нема да им се получи с Украйна обаче .. !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още