IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго може Русия да води война в Украйна?

Кремъл има ресурс да протака войната с надеждата Западът да се умори да подкрепя Киев, но едва ли ще успее да организира мащабни нови офанзиви, според анализ на FT

12:42 | 25.02.23 г. 31
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Някои от енергийните приходи на Русия са незаменими. Страната изгуби повече от половината от износа си на газ, след като Европа реши да намали зависимостта си от руската енергия. Същевременно Русия няма инфраструктура, за да пренасочи тези доставки към Азия.

Въпреки че Китай и Индия помогнаха за компенсиране на щетите, като купиха по-големи количества руски петрол, западните санкции започнаха да намаляват печалбите на Москва чрез разтваряне на ножицата между петрола сорт Уралс и петрола сорт Брент.

За да компенсира увеличението на разходите за отбрана, които сега представляват една трета от всички бюджетни разходи, одобрени за 2023 г., Кремъл се готви да запуши дупките, като драстично намали своите фискални разходи и разчита на международните капиталови пазари. Активите, контролирани от Фонда за национално богатство на Русия, нарастват от 1,9 процента от БВП през 2008 г. до 10,2 процента до началото на инвазията. Година по-късно те спадат до 7,2% от БВП поради преоценка на валутата и използването на активите на държавата за покриване на дефицита.

През 2023 г. законът за бюджета предвижда дефицит от 2,9 трлн. рубли, което се равнява на 1,9 процента от БВП. Голяма част от него държавата планира да покрие с парите на Фонда за национално богатство.

Русия вероятно ще се насочи към дълговите пазари, вместо да изразходва напълно фонда. Войната принуди руските политици, които преди бяха обсебени от поддържането на нисък държавен дълг, да увеличат заемите, главно от руските държавни банки. Дългът на страната обаче все още представлява само 16% от БВП и в най-лошия случай може да нарасне до 18% до края на годината. Нивата въобще не са критични, коментира Наталия Лаврова, главен икономист в BCS Global Markets.

Русия може да прибере и част от печалбите на компаниите, както направи чрез данък върху неочакваните печалби на „Газпром“ през 2022 г. Кабинетът обсъжда „доброволно участие“ на големи руски бизнеси, каза през февруари първият вицепремиер Андрей Белоусов.

Друг вариант е да се намалят някои невоенни разходи. Максим Миронов, професор в IE Business School, казва, че правителството може да реши „да не инвестира в инфраструктура, да не ремонтира пътища – както през 90-те години, като се има предвид, че руснаците са много толерантни към промените в качеството им на живот“. Това е от решаващо значение за Путин, който е заинтересован от протакането на войната с надеждата, че Западът ще се умори да подкрепя Киев. Територията на Русия не е застрашена, което позволява нейната икономика да работи, докато Украйна няма този лукс и трябва да разчита на външна финансова подкрепа, коментират анализатори.

Мобилизация

През септември миналата година, когато обяви широкомащабна мобилизация, министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че Русия разполага с „мобилизационен ресурс“ от почти 25 млн. души с военен опит. Според анализатори и статистици това число е доста подвеждащо. Определянето на реалния брой хора, които Москва може да мобилизира, както и съществуващите ограничения могат да дадат известна представа за това колко дълго Русия е в състояние да поддържа войната.

Преди началото на войната руската армия е наброявала общо между 740 000 и 780 000 души, според Лузин. Това е много по-малко от официалните данни, които са за численост от 1,15 млн. души. От този брой хора само 168 000 войници са били постоянно боеспособни войски в батальонни тактически групи, докато около 100 000 души са били част от резерви, според Лузин. Останалите са помощен персонал.

Руските сили, разположени в Украйна, претърпяха тежки загуби през първите седмици на инвазията, а до юли официалните лица на САЩ изчисляваха, че до половината - повече от 50 000 войници, са убити или ранени.

Ефектът е особено видим в елитните части. До края на лятото до 50 процента от въздушнодесантните сили на Русия са изведени от бой, според провоенен руски военен коментатор и бивш пресаташе на министерството на отбраната Михаил Звинчук.

Като видя очевидния недостиг на жива сила на бойното поле, Украйна започна да подготвя контраофанзиви.

Последна актуализация: 12:50 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Отговорът на въпроса в заглавието на статията: до пълно изстощение. Така са устроени. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахахахахахаха, някви тежки халюцинации започват да те мъчат от 2-3 дена... идва ли сблъсак с реалността, копейче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
В мрежата се появиха потвърждения за поредното унищожаване на руски "Солнцепек", уникалната станция за радиоелектронна борба "Палантин" и танковете "Прорив", с които се гордее руската отбранителна индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Инфо от днес- ''...Разузнаването на НАТО уточни, че на фона на нова мащабна офанзива Руската федерация губи до 2000 военни на всеки 90 квадратни метра окупирана територия. ... Загубите в RF технологията също са големи. Според оценките на IISS от 24 февруари насам Русия е загубила около 50% от предвоенния си парк от модерни танкове Т-72Б3 и Т-72Б3М. Освен това противникът значително е изчерпал запасите си от крилати ракети, загуби е понесла и руската авиация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
*Колко дълго може Русия да води война в Украйна?* - Като се има предвид, че войната е в Украйна, но не е срещу Украйна, а срещу целия Запад, отговорът на този въпрос зависи от все още незаелите позиции в нея не малко и не малки държави. Изхождайки от менторските навици на този Запад да извива ръце и налага силово волята си, те скоро ще трябва да се позиционират или срещу Русия, или срещу Запада. Под преса няма да остана неутрални. Ако застанат на страната на Русия, нещата ще станат непредвидими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Видно от двата публикувани от мен материали, руССия НИКОГА не ни е давала абсолютно нищо даром в сферата на доставката на природен газ, напротив- БЕЗОГЛЕДНО И ЖЕСТОКО Е ИЗПОЛЗВАЛА БЪЛГАРИЯ И НАШАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ ГАЗЪТ Й, ЗА ДА НИ ПОДЧИНИ. Затова СЕГА, когато газовият ни договор с нея е законно изтекъл, а газпром спря незаконно по време на действието му газът за България, имаме ИСТОРИЧЕСКИЯ ШАНС да се освободим от руССката енергийна зависимост. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, ДОЛУ РУССИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
''...Каква е цената на фанфаритеДве години след фанфарите по случай "победата" на Бакърджиев над "Газпром" премиерът Иван Костов беше принуден да моли Вяхирев да намали цената на газа за България. Както се очакваше, Рем Иванич отказа. Около 45 минути премиерът е убеждавал газовия бос как високата цена води до намаляване на потреблението на газ и до срив в икономиката ни. По този начин Костов за пръв път призна официално, че сделката с "Газпром" не е изгодна за страната...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
И още един материал за размисъл за руССките ''защитници''- четете, руССофили, за да знаете ИСТИНАТА, ИЗВЪН руССките опорни точки - dnes.dir.bg/politika/predi-20-godini-fanfari-gaz-i-baki-pobeditelyat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
За всички руССофили- ако изобщо имате и капка българска кръв, много внимателно прочетете следният материал и спрете да ревете как руССия ей така- от добри чувства към България, ни е давала руССки газ на по-ниски цени- business.dir.bg/ikonomika/spomeni-i-snimki-ot-posreshtane-na-gazoviya-imperator-rem-vyahirev . Ако и след този материал не се осъзнаете, значи сте руССки платени шпиони и антибългари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... любимата ти реална икономика може само да рови (с чужда помощ) земята и изровеното да го доставя на някой дето може да създаде нещо полезно за човечеството . и могат да рушат и убиват ... !! ... това е реалността ... !! ... ако ти се спори , посочи ми технология , в която са водещи , и ще ти докажа че не са ... !! ... това е ретроградно общество , което разбира , че затъва и пропада , и иска да завлича и другит със себе си . нема да им се получи с Украйна обаче .. !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още