IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин купува лоялността на бедните руснаци, но отписва средната класа с военния си бюджет

Войниците, воюващи в Украйна, получават еднократно плащане на стойност над средната годишна заплата в Русия

17:17 | 13.01.23 г. 51
Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Мечтата на Алексей Малов е била да притежава бяла „Лада“. Когато семейството от Саратовска област получава парична компенсация за смъртта на сина им във войната в Украйна, тя отива за колата, която винаги е искал, показва репортаж, излъчен по руската държавна телевизия миналата година.

След това бащата я ползва за първото си пътуване – до гробищата.

Тази компенсация е само един пример за все по-размиващите се линии между социалните програми и разходите на Кремъл за войната, което допринася за рекорден бюджетен дефицит през декември.

Президентът Владимир Путин не пести разходи за армията, а в същото време възнаграждава най-нуждаещите се руснаци, като раздава дарения на семействата. Войниците, воюващи в Украйна, също получават еднократно плащане на стойност над средната годишна заплата в Русия.

Увеличението на социалните помощи вдига доходите на най-бедните 10% от населението с над два пъти по-бърз темп от инфлационния – единствената група, която се справя толкова добре, показват данни на Bloomberg Economics. Русия сега заделя около две трети от бюджета си за отбрана, сигурност и социални програми.

„Държавата се прицелва към бедните и почти бедните“, казва Наталия Зубаревич, специалист по икономика на руските региони в Московския държавен институт. „За средната класа посланието е „чао, сами сте“.

Брой руснаци, живеещи под жизнения минимум. Графика: Bloomberg Брой руснаци, живеещи под жизнения минимум. Графика: Bloomberg

Подходът помогна да се намали броят на хората, живеещи под официалния жизнен минимум (определен като доход под 186 долара на месец) със 700 хиляди за една година, показват последните статистически данни за третото тримесечие.

Подкрепата за семейства с деца се превърна в такъв приоритет, че руският финансов министър Антон Силуанов каза, че предпочита да изтегли финансиране за пътища или инфраструктура, отколкото да направи компромис с подкрепата за тези, които съставляват по-голямата част от бедните.

Щедростта е част от по-голям от очакваното фискален тласък, който беше критичен, за да се поддържа икономиката, която сега е напът да се свие в последователни години за пръв път от почти три десетилетия.

„Скок в социалните и военни разходи в комбинация с недостиг от приходите от газ и петрол ще направи бюджетния баланс на Русия необичайно крехък тази година. Изправено преди риск от недостиг на приходи, правителството може да избере фискална консолидация, позволявайки на инфлацията да подкопае част от реалната стойност на социалните помощи“, коментира икономистът на Bloomberg за Русия Александър Исаков.

През втората половина на миналата година Русия е похарчила малко над 1 трлн. рубли (15 млрд. долара), за да помогне на семейства с деца и с около 400 млрд. рубли повече за пенсии – суми, които Силуанов заяви, че очаква да се удвоят през 2023 г.

Хората като цяло стават все по-бедни, но бедните стават по-малко като брой
Евгени Гонтмахер
Икономист и бивш държавен представител

Въпреки това фискалната позиция на Русия остава сравнително силна, дори с разширяващия се дефицит, но ако ценовото ограничение, наложено от САЩ и съюзниците им върху руския суров петрол тази година, се окаже ефективно, натискът върху бюджета вероятно ще нарасне.

Според допълнителни оценки на Bloomberg Economics разходите за хора в армията, включително доброволци и мобилизирани, може да стигнат около 1,1 трлн. рубли годишно.

Помощите едва ли компенсират цялостното обедняване, което Русия претърпя през изминалата почти година от началото на инвазията. Над една трета от населението започна да икономисва повече от храна, показват данни на държавната статистика, а реалните разполагаеми доходи намаляват вече три поредни тримесечия.

“Хората като цяло стават все по-бедни, но бедните стават по-малко като брой“, казва Евгени Гонтмахер, икономист и бивш държавен представител.

Последиците от войната отслабиха средната класа толкова много, че сега тя представлява не повече от 10% от населението, посочва Готнмахер. Стотици хиляди, които имаха средствата да напуснат Русия, избягаха в две вълни, често оставяйки след себе си имоти и работа.

Средни доходи и БВП на Русия. Графика: Bloomberg Средни доходи и БВП на Русия. Графика: Bloomberg

Освен че гарантира лоялност от руснаците в най-неравностойно положение, които отдавна са ядрото на електората на Путин, правителството създава стимули за хората да се присъединят към армията в момент, в който трябва да се хареса на затворници и да използва наемници, за да компенсира сериозния недостиг на хора в Украйна.

През декември Путин нареди плащането на по 5 млн. рубли на семейства на войници, убити в Украйна - достатъчно голяма сума, за да се купи апартамент в много части на Русия. Ветерани, претърпели нараняване или травма, ще получат по 3 млн. рубли.

Пропагандната машина на Русия пуска и реклами, които се разпространяват в социалните медии и порталите за набиране на служители, рекламирайки договорите в армията като схема за забогатяване.

Най-бедните се хващат за войната като бърз начин да се справят с трудностите и заемите, които не могат да върнат, посочва Зубаревич.

„Хората често отиват на война от бедност“, казва тя. "Това е начин да се освободиш".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

51
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ... сега па съм кАмунистт :D:D:D що, бе отрееепко, не бяхме ли нацистии? Или всеки ден е квото ти дойде? ти не си мислещ... ти си инакомислещ! :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: data: Отделно, че обикаляш около единствения въпрос, който аз ти зададох, като кутре около таралеж, а именно: кога, в кой период от историята на Русия, качеството на живота на средния руснак е било по-високо, отколкото при Путин? Това е! Няма нужда се занимаваш с никакъв срам. Просто посочващ и аз клякам и млъквам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: data: Пинокио, носът ти вече е проби прозореца на съседите ти в отсрещния блок! Тази продължителност от 2005-2010 г си я прибери някъде на тъмно. Ето ти актуална: * https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 1 година
До: Tikva007Средна продължителност на живота в Русия 65.50 г , а в най неразвитата държава в ЕС - България 72.6 г. С другите тямс да те занимавам че е голям срам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Вас специално - теб, Пурко, Търчилъжи и Пинокио, не мога да ви убедя в нищо. Вие сте убедени комунисти, а това е специална порода - не човек, а кюттук. Аз не се опитвам на вас да ви променям възгледите, а да ви преча да се чувствате победители над по-умните и все още мислещи българи, незаразени от революционното ураджийство на възродения Комунистически Интернационал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 нов ден, новите опорки са готови... давай, иванушка! Убеди ни че калната коооочина е земния рай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: data: *в предвид че по негово време чукнаха долните граници за качество на живот* - Ето това, обаче, заслужава специален ник! За съжаление, няма джудже с име Лъжливко. Търчилъжи вече е присвоено за заслуги на друг, по-достоен. Но все пак си късметлия, че бързо съобразявам - Търчилъжи освободи предишния си псевдоним *Пинокио*. Да, на теб ще ти е точно по мярка! Вместо благодарности, можеш да доразвиеш тезата си пред комисията, напр. в посока: кога са живели руснаците по-добре преди Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: data: *Къде беше прословутото НАТО когатоПутин дойде на власт и къде е сега ? Как става така че при "пияницата" Елцин критичната инфраструктира си стоеше кротко на Елба* - Съвсем конкретно съм ти отговорил, както е видно - при пияницата Елцин критичната инфраструктура си стоеше кротка вече далеч зад Висла и когато Путин дойде на власт, прословутото НАТО вече се готвеше да приема още 7, в т.ч. и нас с Румъния. Спазвам и обещанието си - с този си коментар си заслужи личен ник от мен - Знайко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
До: Tikva007Нещо се опитваш да се измъкнеш . Не те питам кога са приети членовете . Питамте защо точно при ПУтин се случва тоя процес ? Айде и един до уточняваш въпрос - защо точно сега реши че ако контратакува ще има ресурса да постичне речултати ? Трети въпрос - какво защитава Путин : Добруването в переспектива на руснаците ( в предвид че по негово време чукнаха долните граници за качество на живот ) или добруването( разбирай тъненето в невиждан лукс ) на милиционерската шайка около себе си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: Амеба007 айде моля те с по-сериозни опорки, излагаш се много последните седмици. Това не vesti или blitz, не може да пускаш глупости на ниво антиваксърство. Имаше няколко добри коментара ама 3 от 300 те вкарва в графата редови тролейбус, а ти се бориш за класа, нали? Все пак бориш лошите чиновници на ЕС тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още