IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин купува лоялността на бедните руснаци, но отписва средната класа с военния си бюджет

Войниците, воюващи в Украйна, получават еднократно плащане на стойност над средната годишна заплата в Русия

17:17 | 13.01.23 г. 51
Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Мечтата на Алексей Малов е била да притежава бяла „Лада“. Когато семейството от Саратовска област получава парична компенсация за смъртта на сина им във войната в Украйна, тя отива за колата, която винаги е искал, показва репортаж, излъчен по руската държавна телевизия миналата година.

След това бащата я ползва за първото си пътуване – до гробищата.

Тази компенсация е само един пример за все по-размиващите се линии между социалните програми и разходите на Кремъл за войната, което допринася за рекорден бюджетен дефицит през декември.

Президентът Владимир Путин не пести разходи за армията, а в същото време възнаграждава най-нуждаещите се руснаци, като раздава дарения на семействата. Войниците, воюващи в Украйна, също получават еднократно плащане на стойност над средната годишна заплата в Русия.

Увеличението на социалните помощи вдига доходите на най-бедните 10% от населението с над два пъти по-бърз темп от инфлационния – единствената група, която се справя толкова добре, показват данни на Bloomberg Economics. Русия сега заделя около две трети от бюджета си за отбрана, сигурност и социални програми.

„Държавата се прицелва към бедните и почти бедните“, казва Наталия Зубаревич, специалист по икономика на руските региони в Московския държавен институт. „За средната класа посланието е „чао, сами сте“.

Брой руснаци, живеещи под жизнения минимум. Графика: Bloomberg Брой руснаци, живеещи под жизнения минимум. Графика: Bloomberg

Подходът помогна да се намали броят на хората, живеещи под официалния жизнен минимум (определен като доход под 186 долара на месец) със 700 хиляди за една година, показват последните статистически данни за третото тримесечие.

Подкрепата за семейства с деца се превърна в такъв приоритет, че руският финансов министър Антон Силуанов каза, че предпочита да изтегли финансиране за пътища или инфраструктура, отколкото да направи компромис с подкрепата за тези, които съставляват по-голямата част от бедните.

Щедростта е част от по-голям от очакваното фискален тласък, който беше критичен, за да се поддържа икономиката, която сега е напът да се свие в последователни години за пръв път от почти три десетилетия.

„Скок в социалните и военни разходи в комбинация с недостиг от приходите от газ и петрол ще направи бюджетния баланс на Русия необичайно крехък тази година. Изправено преди риск от недостиг на приходи, правителството може да избере фискална консолидация, позволявайки на инфлацията да подкопае част от реалната стойност на социалните помощи“, коментира икономистът на Bloomberg за Русия Александър Исаков.

През втората половина на миналата година Русия е похарчила малко над 1 трлн. рубли (15 млрд. долара), за да помогне на семейства с деца и с около 400 млрд. рубли повече за пенсии – суми, които Силуанов заяви, че очаква да се удвоят през 2023 г.

Хората като цяло стават все по-бедни, но бедните стават по-малко като брой
Евгени Гонтмахер
Икономист и бивш държавен представител

Въпреки това фискалната позиция на Русия остава сравнително силна, дори с разширяващия се дефицит, но ако ценовото ограничение, наложено от САЩ и съюзниците им върху руския суров петрол тази година, се окаже ефективно, натискът върху бюджета вероятно ще нарасне.

Според допълнителни оценки на Bloomberg Economics разходите за хора в армията, включително доброволци и мобилизирани, може да стигнат около 1,1 трлн. рубли годишно.

Помощите едва ли компенсират цялостното обедняване, което Русия претърпя през изминалата почти година от началото на инвазията. Над една трета от населението започна да икономисва повече от храна, показват данни на държавната статистика, а реалните разполагаеми доходи намаляват вече три поредни тримесечия.

“Хората като цяло стават все по-бедни, но бедните стават по-малко като брой“, казва Евгени Гонтмахер, икономист и бивш държавен представител.

Последиците от войната отслабиха средната класа толкова много, че сега тя представлява не повече от 10% от населението, посочва Готнмахер. Стотици хиляди, които имаха средствата да напуснат Русия, избягаха в две вълни, често оставяйки след себе си имоти и работа.

Средни доходи и БВП на Русия. Графика: Bloomberg Средни доходи и БВП на Русия. Графика: Bloomberg

Освен че гарантира лоялност от руснаците в най-неравностойно положение, които отдавна са ядрото на електората на Путин, правителството създава стимули за хората да се присъединят към армията в момент, в който трябва да се хареса на затворници и да използва наемници, за да компенсира сериозния недостиг на хора в Украйна.

През декември Путин нареди плащането на по 5 млн. рубли на семейства на войници, убити в Украйна - достатъчно голяма сума, за да се купи апартамент в много части на Русия. Ветерани, претърпели нараняване или травма, ще получат по 3 млн. рубли.

Пропагандната машина на Русия пуска и реклами, които се разпространяват в социалните медии и порталите за набиране на служители, рекламирайки договорите в армията като схема за забогатяване.

Най-бедните се хващат за войната като бърз начин да се справят с трудностите и заемите, които не могат да върнат, посочва Зубаревич.

„Хората често отиват на война от бедност“, казва тя. "Това е начин да се освободиш".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

41
rate up comment 1 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Пичове недейте да сипвате на амеба007 много. Той не ги мисли нещата, които пише - работи като организатор/създател на опорки в *** ферма. Потърпете го малко, временно явление. На онзи мой имитатор - на него му повтаряйте всеки ден колко е ***, може пък един ден да му го набием и главата и да се стегне (че и да стане човек).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Да, омразата към Русия е горивото за процесите, на които сме свидетели, но тази омраза е стара - от векове е. Просто до сега е била подтискана и сега отново получи легитимация. Проблемът е, че тази омраза е живяла сред победените и подтиснати от Русия. Но защо са били побеждавани и държани в подчинение? Още Конфуций го е казал:: *Когато допуснеш омразата към противника ти да те завладее, той вече те е победил*. Просто и ясно. Затова и мразещите отново ще бъдат победени. Диалектика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: До: zelka00: Но пък този акт не обвързва с нищо Путин, защото страна по него не е НАТО като организация, а навсякъде в него като страна са посочени *The member States of NATO*, които са само половината от сегашните, ако броим Швеция и Финландия и съответно приетите след 1997 г. и Русия нямат никакви взаимни ангажименти. Но както казват старите юдеи, нещо заченато с лъжа и измама, до края си върви нефелно. Англосаксонците са по-хитри и по-лъжливи. Срещу такива помага само як бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Да, но не разполагам с копие, за да се вслушам в съвета ти, но пък НАТО има и точно така направи. Затова пък Путин така направи с останалите документи, вкл. и посоченият от теб акт. Нищо от уговорките с Горбачов не е залегнало в него. Пияният Елцин е подписал каквото са му дали американците. В тез години в Кремъл имаше американски съветници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Те първа ще виждаш такива неща ... Това е само началото ... Паметници , музейни експонати , имена на улици и площади ... Ще палят рейсове с рассийски туристи , ще взривяват хотели с такива , ще ги тровят , ще свалят самальоти ... Толкова много пролята кръв нема да остане така ... рашибозука си е постлал за десетилетия напред ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: data: Веднага ти отговарям, но с предварителното условие, че те записвам в групата на празноглавите писатели тук. Още едно такова усилие от твоя страна и ще спечелиш индивидуален поръчков ник от мен и членство в елитния клуб *Великолепната тройка*, която ще стане четворка. Та на въпроса ти: Полша, Чехия и Унгария се присъединяват към НАТО на 12.03.1999 г., а милиционерът става втория президент на РФ на 31.12.1999 г. Както знаем, процесът по присъединяване към НАТО е 5-7 годишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... А това за джентълменското споразумение можеш да го закачиш в тоалетната до другите пapтенки и да го ползваш по предназначение . Основните принципи и детайли по разговорите с Горбачов през 1991 , са залегнали в "Основополагащ акт НАТО-Русия" от 27.май.1997 , подписан и от двете страни ... Вземи се запознай под какво са се подписали и какво са гарантирали кремълските клептократи ... https://***.nato.int/cps/su/natohq/official_texts_25468.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - тоест руснаците са виновни и за това, че ykропските дивaци разрушиха паметника на Ломоносов? Не - Зелкич - дивaщината си е дивaщина и няма оправдание. То и през ВСВ немците гориха книгите на Хайне и Гьоте и на Ерих Кестнер - а руснаците ги четяха под немските бомби. ТОВА е разликата между цивилизованият народ и дивaците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
До: data - ами ти сам си отговаряш. При жалкото пиянде елцин САЩ въртяха Русия на малкия си пръст - мачкаха я, ограбваха я и открито правеха планове да я разпокъсат. Но дойде Путин и каза, че тая няма да я бъде, че Русия е на руснаците, а не на САЩ. Да, ама САЩ си мислят, че цял свят е длъжен да им се подчинява. То и други така си мислеха преди тях, ама Русия им строши зъбките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Стефчо - по-интересно е как още се намират промити мозъци, които да вярват на мантрите на укpoпите за "110 000 yбити". Абе, момченце - на всеки yбит на фронта статистически се падат по трима сериозно ранени и осакатени. Значи 200 000-ната руска армия (300 000-на с вече присъединилите се попълнения) е дала общо 400-450 000 загуби в жива сила... и продължава да мачка нaцитата? Сигурно са ги yбили по 2-3 пъти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още