IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго може Русия да води война в Украйна?

Кремъл има ресурс да протака войната с надеждата Западът да се умори да подкрепя Киев, но едва ли ще успее да организира мащабни нови офанзиви, според анализ на FT

12:42 | 25.02.23 г. 31
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

На 21 септември Путин обяви мобилизация за призоваване до 300 000 души за фронтовата линия. От началото на годината в руската преса и социалните медии редовно се появяват слухове за втора мобилизация, но анализаторите казват, че е малко вероятно да се стигне до мобилизация в същия мащаб.

Половината от всички наскоро мобилизирани мъже вероятно все още са в процес на обучение, казва Майкъл Кофман, директор на програмата за руски изследвания в CNA, мозъчен тръст. „Русия може да няма нужда от нова голяма мобилизационна вълна, а вместо това да поддържа мобилизацията тихо, с устойчив темп“, допълва той.

Колко още хора могат да бъдат мобилизирани в бъдеще – това не е ясно. В Русия мъжете във военна възраст (18-50 години) са 30 млн. души. В тази група обаче около 9-10 млн. души имат военен опит заради наборна служба, според изследователя и специалист по демография Игор Ефремов. В общия брой влизат и хората с различни заболявания и увреждания, които не могат да служат.

Руските демографи освен това оценяват, че около половин милион мъже са избягали от страната заради риска да бъдат мобилизирани. Все пак има възможност още няколко милиона души да бъдат мобилизирани, казва Ефремов. „От демографска гледна точка Русия може да продължи да събира хора за фронта дълго време“, допълва той.

Съществуват обаче и други много съществени ограничения, от капацитета на армията да настанява, оборудва, обучава и плаща на нови войници, до желанието на Кремъл да извади мъжете от икономическия живот и да предизвика нови вълни на паника и масова миграция. „Кой ще командва всички тези мобилизирани мъже, в контекста на дефицит на командири от по-ниско ниво, лейтенанти и сержанти?“, пита Лузин. „Кой ще ги храни и облича? С какво ще бъдат въоръжени? Кой ще върши цивилната им работа на тяхно място?“, продължава той.

Икономиката и пазарът на труда в Русия е напрегнат заради ниското ниво на безработица. Изваждането на мъжете от работната сила може да дестабилизира ситуацията и да я влоши много бързо.

Демографът Дмитрий Закотянски казва, че армията теоретично може да наеме до един милион повече мъже, въпреки че това „би внесло голямо финансово и политическо напрежение и би дошло с цената на нова промяна в общественото мнение“.

Руското министерство на отбраната обяви планове в края на миналата година да увеличи размера на армията до 1,5 млн. души, от които 695 000 ще бъдат военнослужещи по договор, които са доброволци, а не наборници. Лузин казва, че тези планове са нереалистични. „Истинската цел е да се осигури огромен военен бюджет“, смята той.

Другото ограничение, пред което е изправено правителството, е влошаващата се демографска картина на Русия. Страната и преди войната беше в демографска криза заради махмурлука от икономическия колапс, последвал разпада на Съветския съюз.

Жените, които раждат днес, са родени през 90-те и началото на XXI век, а това поколение е едно от най-малобройните в страната. Факторите, които влияят на раждаемостта, са твърде много и я влошават допълнително. Независимият статистик Алексей Ракша изчислява, че броят на ражданията ще се свие с 12 до 15 процента през следващата година и половина поради „трудната икономическа ситуация“ и „шокиращите новини“. Ракша добавя: „Това е огромен спад“.

Обществена подкрепа

След като Русия анексира части от четири украински провинции през септември 2022 г., тълпа от 180 000 души се събра на Червения площад за митинг, воден от Путин и редица националистически поп звезди. В края на митинга обаче хората кротко се качиха на автобуси, за да бъдат закарани у дома - знак, че митингът е бил масовка, сценично организирано събитие, при което Кремъл плаща на хора да симулират спонтанен ентусиазъм.

Липсата на еуфория от едно от най-значимите събития във войната показва, че руското общество е на ръба. Въпреки че вътрешните предизвикателства и несъгласия с Путин и войната се смазват методично, демонстративната липса на подкрепа за режима е тежък проблем за Кремъл предвид приближаващите избори през следващата година. Очаква се Путин да се кандидатира за петия си мандат на поста.

Последна актуализация: 12:50 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Отговорът на въпроса в заглавието на статията: до пълно изстощение. Така са устроени. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахахахахахаха, някви тежки халюцинации започват да те мъчат от 2-3 дена... идва ли сблъсак с реалността, копейче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
В мрежата се появиха потвърждения за поредното унищожаване на руски "Солнцепек", уникалната станция за радиоелектронна борба "Палантин" и танковете "Прорив", с които се гордее руската отбранителна индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Инфо от днес- ''...Разузнаването на НАТО уточни, че на фона на нова мащабна офанзива Руската федерация губи до 2000 военни на всеки 90 квадратни метра окупирана територия. ... Загубите в RF технологията също са големи. Според оценките на IISS от 24 февруари насам Русия е загубила около 50% от предвоенния си парк от модерни танкове Т-72Б3 и Т-72Б3М. Освен това противникът значително е изчерпал запасите си от крилати ракети, загуби е понесла и руската авиация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
*Колко дълго може Русия да води война в Украйна?* - Като се има предвид, че войната е в Украйна, но не е срещу Украйна, а срещу целия Запад, отговорът на този въпрос зависи от все още незаелите позиции в нея не малко и не малки държави. Изхождайки от менторските навици на този Запад да извива ръце и налага силово волята си, те скоро ще трябва да се позиционират или срещу Русия, или срещу Запада. Под преса няма да остана неутрални. Ако застанат на страната на Русия, нещата ще станат непредвидими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Видно от двата публикувани от мен материали, руССия НИКОГА не ни е давала абсолютно нищо даром в сферата на доставката на природен газ, напротив- БЕЗОГЛЕДНО И ЖЕСТОКО Е ИЗПОЛЗВАЛА БЪЛГАРИЯ И НАШАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ ГАЗЪТ Й, ЗА ДА НИ ПОДЧИНИ. Затова СЕГА, когато газовият ни договор с нея е законно изтекъл, а газпром спря незаконно по време на действието му газът за България, имаме ИСТОРИЧЕСКИЯ ШАНС да се освободим от руССката енергийна зависимост. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, ДОЛУ РУССИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
''...Каква е цената на фанфаритеДве години след фанфарите по случай "победата" на Бакърджиев над "Газпром" премиерът Иван Костов беше принуден да моли Вяхирев да намали цената на газа за България. Както се очакваше, Рем Иванич отказа. Около 45 минути премиерът е убеждавал газовия бос как високата цена води до намаляване на потреблението на газ и до срив в икономиката ни. По този начин Костов за пръв път призна официално, че сделката с "Газпром" не е изгодна за страната...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
И още един материал за размисъл за руССките ''защитници''- четете, руССофили, за да знаете ИСТИНАТА, ИЗВЪН руССките опорни точки - dnes.dir.bg/politika/predi-20-godini-fanfari-gaz-i-baki-pobeditelyat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
За всички руССофили- ако изобщо имате и капка българска кръв, много внимателно прочетете следният материал и спрете да ревете как руССия ей така- от добри чувства към България, ни е давала руССки газ на по-ниски цени- business.dir.bg/ikonomika/spomeni-i-snimki-ot-posreshtane-na-gazoviya-imperator-rem-vyahirev . Ако и след този материал не се осъзнаете, значи сте руССки платени шпиони и антибългари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... любимата ти реална икономика може само да рови (с чужда помощ) земята и изровеното да го доставя на някой дето може да създаде нещо полезно за човечеството . и могат да рушат и убиват ... !! ... това е реалността ... !! ... ако ти се спори , посочи ми технология , в която са водещи , и ще ти докажа че не са ... !! ... това е ретроградно общество , което разбира , че затъва и пропада , и иска да завлича и другит със себе си . нема да им се получи с Украйна обаче .. !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още