IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия планира да увеличи двойно разходите си за отбрана до 2036 г.

Така те ще се равняват на 2,7% от БВП на страната

16:20 | 05.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Норвегия планира почти да удвои разходите си за отбрана през следващите 12 месеца, докато богатата на енергийни ресурси страна се опитва да се адаптира към заплахите от съседна Русия, съобщава Bloomberg.

Скандинавската държава ще увеличи разходите за отбрана до 600 млрд. крони (56 млрд. долара) до 2036 г., заяви правителството в петък, представяйки нов дългосрочен план за отбрана, фокусиран върху укрепването на военноморската и въздушната отбрана.

Планът е поредният в рязко увеличаващите се военни инвестиции из Скандинавския регион, който премина през една от най-големите промени в политиката на сигурността в Европа, след като Финландия и Швеция се присъединиха към НАТО.

Новината бе обявена, след като норвежкото правителство каза миналия месец, че достигне целта за разходи като част от военния алианс – на ниво от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) – още през 2024 г., две години преди планираното. Новият план означава, че разходите за отбрана на Норвегия ще се равняват на 2,7% от БВП до 2030 г.

„Норвегия в страна със значителни морски интереси“, каза правителството. „В комбинация с непосредствената ни близост до ядрените подводни сили на Русия, поддържането на ситуационна осведоменост в Далечния север и в Северния Атлантик е от първостепенно значение“.

Съгласно плана страната членка на НАТО ще купи „поне пет нови фрегати с подводни бойни способности, както и минимум пет нови подводници“. Тя също така ще закупи нови безпилотни летателни апарати и сателити за наблюдение на далечни разстояния и ще засили наземните системи за противовъздушна отбрана, както и способността за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, каза кабинетът.

Броят на наборниците също ще бъде увеличен с 50% до края на плановия период, каза министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още