IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ подготвят нови санкции срещу Иран

Брюксел е малко вероятно да предприеме мерки срещу Революционната гвардия заради опасения за ответен отговор, Вашингтон се цели в ограничаване износа на петрол

21:28 | 16.04.24 г. 1
Снимка: EPA/ATEF SAFADI
Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Европейският съюз (ЕС) подготвя разширени санкции върху програмата за ракети и безпилотни самолети на Иран в отговор на нападението на ислямската република срещу Израел.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди във вторник, че Вашингтон също възнамерява да въведе нови санкции срещу Техеран през следващите дни заради атаката. Възможно е с действията на САЩ да се направи опит да се намали капацитета на Иран да изнася петрол.

Все по-голямо мнозинство от страните в ЕС подкрепят нови санкции срещу иранските мрежи, които снабдяват подкрепяните от ислямската република въоръжени групировки в региона, според източници на FT.

Някои официални лица обаче са предпазливи заради риска от по-нататъшно ескалиране на напрежението с действия, насочени към оста, която включва „Хизбула“ в Ливан, „Хамас“ в Ивицата Газа, бунтовниците хути в Йемен и иракските милиции, във време на нестабилност в региона.

Аналена Бербок, германският външен министър, коментира, че ЕС вече е наложил санкции върху иранските военни доставки, използвани от Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Тя добавя, че в края на миналата година Германия, Франция и други партньори от ЕС настояха за разширяване на обхвата на санкциите към други видове ракети в арсенала на Иран „с оглед на начина, по който Иран и неговите подставени лица дестабилизират Близкия изток“. Това е вероятно да се случи сега.

Западните правителства работят върху координиран отговор на атаката на Иран с ракети и дронове срещу Израел и ще обсъдят своите възможности на срещата на външните министри на Г-7 в Италия. Въпреки че искат да демонстрират как предприемат строги мерки, те също се стремят да деескалират регионалното напрежение и да избегнат избухването на пълномащабен конфликт в Близкия изток.

„Онези, които все още са против [разширяването на санкциите], се страхуват, че това може да дестабилизира отношенията с Иран и да ни лиши от влияние върху Техеран“, казва пред FT служител на ЕС, запознат с разговорите и пожелал анонимност.

Иран, който предприе атаката като отмъщение за предполагаем израелски удар срещу сградата на консулството на страната в Дамаск, Сирия, този месец, отдавна търпи западни санкции. Евентуална забрана на Революционната гвардия от 120 хил. души - най-мощното крило на иранската армия, като терористична организация би било много по-сериозен отговор от разширяването на санкциите срещу дроновете. Европейски и британски служители се притесняват обаче, че такъв ход ще доведе до ответен отговор от Техеран, вкл. прекъсване на дипломатическите връзки.

Нидерландия, Швеция и Чехия призовават за мерки, насочени към насочени директно към Революционната гвардия, казват пред медията трима дипломати. Това обаче се отхвърля от мнозинството членки на ЕС, включително Германия и Франция. Приемането на санкции изисква всички 27 държави членки да са съгласни с тях.

Германски официални лица казват, че правните условия за поставяне на Революционната гвардия в списъка на ЕС с терористични организации не са изпълнени. По-специално – групата не е извършвала терористична атака в ЕС.

Гвардейците действат паралелно с конвенционалната армия на Иран, за да защитават републиката от вътрешни и външни заплахи. Силите „Кудс“, които отговарят за чуждестранните операции, координират обучението и въоръженията на безбройните въоръжени групировки, които Иран подкрепя в региона.

Външните министри на ЕС са обсъждали реакцията на кризата в Близкия изток на среща днес, но решения не са взимани. Разговорите ще продължат на среща на лидерите на ЕС в Брюксел в сряда.

„Ще говорим за възможни санкции, но няма да повишаваме напрежението“, казва пред FT друг дипломат от ЕС. „Санкциите извън безпилотните самолети, които включват Революционната гвардия, са напълно изключени“, допълва източникът на медията.

Същевременно Министерството на финансите и Държавният департамент на САЩ предприемат действия за ограничаване на "дестабилизиращото" поведение на Иран, коментира финансовият министър Джанет Йелън на пресконференция в кулоарите на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, предава Ройтерс.

„Ние не правим предварителен преглед на нашите инструменти за санкции. В дискусиите, които проведох, всички варианти за прекъсване на финансирането на тероризма на Иран продължават да бъдат на масата“, посочва тя.

„Ясно е, че Иран продължава да изнася малко петрол. Може би можем да направим повече по този въпрос. Не искам да преглеждам действителните ни санкционни дейности, но със сигурност това остава на фокус като възможна област, към която можем да се насочим“, добавя тя.

Министерството на финансите на САЩ се опитва да привлече като партньори Китай, страните от Г-7 и други глобални сили, за да подкопае способността на Иран да продължи да изнася петрол и да получава микроелектроника, необходима за производството на дронове.

В подготвени бележки Йелън казва, че атаката на Иран срещу Израел през почивните дни и финансирането на екстремистки групировки в Газа, Ливан, Йемен и Ирак застрашават стабилността в Близкия изток и могат да предизвикат икономически последици.

САЩ използват финансови санкции, за да изолират Иран и да нарушат способността му да финансира прокси групи и да подкрепя войната на Русия в Украйна. Министерството на финансите е набелязало повече от 500 физически и юридически лица, свързани с тероризма и финансирането на тероризма, от иранския режим и други подставени лица, допълва Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
wart
преди 1 седмица
Аналена Бербок ?----- в историята на човечеството не е имало по- елементарна , слабоумна, недоразвита, ***, с нисък интелект и капацитет имам предвид не само в Германия в целият свят последните 100 години., голям успех за Германия - как от къде са намерили нея когато е позор за нацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още