IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нискотехнологични методи пазят руската техника от дронове, ситуацията в Украйна ескалира

Авдиевка отново е най-горещата точка на фронта, след като руснаците откриха слабо място в украинската отбрана

08:13 | 29.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната между Русия и Украйна е характерна с войната на дронове и технологии като цяло, а в битката влизат всякакви методи, включително и модерни разработки на радиоелектронно оръжие, което парализира дроновете. Forbes обръща внимание и на няколко "нововъдедения" - нискотехнологични, но много ефективни решения, които въвежда руската армия.

Едно от тях са мрежите - след като не успя да опази рафинериите си със средста за противовъздушна отбрана, Русия започна да обгражда съоръженията с обикновени мрежи. Те трудно се забелязват от операторите на дронове, а дори и да ги видят, често ефективно спират достъпа до желаните цели, защото не могат да бъдат преодоляни.

На фронтовата линия все по-често започнаха да се виждат и "танкове-костенурки" - обвити с метални коруби. Заради липсата на артилерийски снаряди украинците започнаха масово да използват малки дронове - камикадзе (IFV), с които да нанасят щети на бронираната руска техника. Всеки месец те вече произвеждат към 100 хил. дрона, които използват вместо снаряди на бойното поле. Металната обвивка на танковете обаче очевидно ефективно спира дрона, макар че тя намалява ефективността на работата на машината, защото се намалява видимостта и движението на оръдието, както и се забавя скоростта на движение.

Исторически Русия има предимство в електронната борба срещу дроновете, пише още Forbes. Но във войната Украйна показа много по-голяма гъвкавост при разработката на дронове. Реално двете армии играят на "котка и мишка", постигайки временно предимство във войната на дронове и вероятно украинците скоро ще намерят пробив и на тези нововъдения на руснаците, завършва изданието.

Ген. Олександър Сирский: Ситуацията на фронта ескалира

Ситуацията на фронта ескалира - врагът атакува по всички линии и постигна известни тактически успехи в някои направления, отбеляза украинският главнокомандващ ген. Олександър Сирский. Той съобщи за отстъплението на украинските военни от няколко населени места, включително Бердичи, Новомихайливка и Семенивка.

Най-тежки боеве се водят край Часов Яр и Иванивске, а руснаците се опитват да си върнат контрола върху Клищиевка. В същото време не навсякъде руският щурм носи успехи - засега е спряно настъплението към Словянск, а украинците подобряват позициите си около Синкивка (Купянск) и  Серебрянското горско стопанство (Лиман), посочва още генералът.

"Следим прегрупирането на руските войски в Харковско направление. Най-застрашените посоки са подсилени с аргилерия и танкове", допълва Сирский в обзор за ситуацията, публикуван във Facebook.

Още в края на миналата седмица Русия увеличи натиска по цялата фронтова линия в опит да засили позициите си, преди Украйна да получи първите пратки от бавената повече от шест месеца американска помощ. Според оценките на украинския Институт за отбранителни стратегии Русия има възможност да превземе Часов Яр и за други тактически успехи в региона, но едва ли ще ги превърне в оперативни, нито може да се стигне до срив на отбраната в Донецка област.

Подобни са заключенията и на други военни анализатори, които коментират, че усилията на руснаците целят подготовката на бойното поле за нова широка офанзива в края на май или началото на юни.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за 131 директни бойни сблъсъка в 795-я ден от началото на пълномащабната война. Участието на бойната авиация не намалява и има регистрирани 82 удара с авиационни бомби.

През уикенда дронове атакуваха една от военновъздушните бази в Краснодарска област. По непотвърдена информация ударите са по склад с авиационни бомби, като са унищожени и т.нар. "универсални модули за корекция", които превръщат неуправляемите бомби в прецизни. Сателитни снимки показват големи разрушения в "Кущевская", включително и складови помещения и вероятно няколко самолета.

Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 120 населени места, разположени в близост до фронтовата линия.

Авдиевка отново е най-горещата точка на фронта

През изминалото денонощие украинските военни са отблъснали 55 атаки в направлението Авдиевка - около населените места Новокалинове, Керамик, Арханхелске, Уманске, Сокил, Очеретине, Калинове, Соловьове, Новопокровске и Семенивка.  Главнокомандващият ВСУ съобщи, че се извършва ротация с отпочинали военни части в това направление. Освен дефицита на снаряди в региона има и недостатъчно жива сила и съотношението е 1 към 3 в полза на руснаците.

Според анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) Русия не успява да постигне успехите, които би трябвало да регистрира на фона на дефицитите при противника. Според оценката, ако Украйна получи достатъчно подкрепа, настъплението ще бъде ограничено.

Прави впечатление, че напредъкът към Часов Яр е забавен, но руснаците откриха слабо място в отбраната на Украйна към Очеретине и околностите и настъпват там (Авдиевка). В направлението Бахмут са отблъснати 26 атаки към Хрихоривка, Иванивске, Клищиевка и Андриевка. Руски военни кореспонденти съобщават за насочване на допълнителни украински военни за защита на отбранителните линии към подстъпите на канала Сиверский Донецк - Донбас (към Часов Яр). Атаките са подпомогнати от бойна авиация.

Украинските военни удържат настъплението към Краснохоривка, Хеорхиевка, Водяне, Новомихайливка и Урожайне в направлението Новопавливка, където са отблъснати 15 руски атаки.

Интензивни остават боевете към Лиман с отблъснати 18 атаки в района на населените места Копанки, Новосерхиевка, Макиевка и Серебрянското горско стопанство.

ATACMS в действие

Руски военни кореспонденти съобщават за удари с ракети ATACMS по позиции на противовъздушната отбрана на окупирания полуостров Крим. Няма официално потвърждение от властите в Киев и Москва на тази операция. На 17 април с ракети беше поразено летището в Джанкой, при което бяха разрушени системи за въздушна отбрана С-300 и С-400.

В руските канали в Telegram активно се дискутира, че това са част от планове на Украйна да разруши Кримския мост. Според тях това ще се случи след комбинирана атака от различни видове ракети и дронове.

Неизвестни дронове атакуват Херсонска област

ВВС съобщи и за пет дрона от неизяснен тип, които са атакували Херсонска област. Един от тях е бил свален. На 28 април части от Украйна са обстреляни с още четири дрона Shahed, които са унищожени. По данни на руските военни кореспонденти под обстрел е била корабостроителницата в Миколаев. Според местните власти има попадения от отломки в жилищни райони в Херсон, както и по обекти от критичната инфраструктура.

По данни на Министерството на отбраната на Русия атаките са насочени към складове с боеприпаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 седмици
Както онова Линдзи рече, до последния украинец има още време. Страхотно изгодна инвестиция в избиването на два славянски народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още