IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината Япония пуска отново най-голямата ядрена централа в света

Тя ще възобнови производството си след повече от десетилетие прекъсване

12:06 | 13.05.24 г.

Япония планира да отвори отново най-голямата ядрена централа в света до края на тази година. Централата ще възобнови производството си след повече от десетилетие прекъсване, като част от възраждането на технологията, което ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия в страната, съобщават от BloombergNEF.

Tokyo Electric Power ще започне да произвежда електроенергия през октомври, твърдят анализаторите в първия доклад на изследователската група за японския енергиен пазар, публикуван в понеделник. За първи път Tepco ще експлоатира ядрен реактор съгласно правилата за безопасност, въведени след аварията в съоръжението "Фукушима Дай-Ичи" през 2011 г., която накара Япония да спре цялото си производство на атомна енергия.

Япония се стреми да ускори рестартирането на реакторите, за да намали разходите за електроенергия, да осигури стабилни доставки и да намали емисиите на парникови газове. Рестартирането на централа № 7 е част от поредица, която ще доведе до възстановяване на работата на пет реактора в цялата страна до 2025 г. Това е темп, който все още няма да отговаря на целите на правителството, които са до 2030 г. ядрената енергия да съставлява около една пета от енергийния микс, смятат анализаторите.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още