IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин замина за Китай на първо посещение след встъпването в длъжност

Пекин е изправен пред нарастващия натиск от страна на САЩ да ограничи подкрепата, която помага на Москва да продължи войната си в Украйна

11:30 | 15.05.24 г.

Руският президент Владимир Путин заминава за Китай на първото си посещение в чужбина в новия си мандат, с което подчертава жизненоважното значение на отношенията между двете страни.

Пекин е изправен пред нарастващия натиск от страна на САЩ да ограничи подкрепата, която помага на Москва да продължи войната си в Украйна. Путин ще посети Пекин на 16 май, както и северния град Харбин, където ще участва в церемонията по откриването на осмото руско-китайско изложение. По време на разговорите с китайския президент Си Дзинпин той вероятно ще даде приоритет на противопоставянето на предупрежденията на САЩ към Китай по отношение на търговията с неговата страна.

Китай, който помогна на Русия да издържи на безпрецедентните американски и европейски санкции, наложени заради нахлуването в Украйна, е изправен пред нарастващи заплахи от страна на САЩ за ответни мерки.

Решението на Путин да превърне Китай в първата страна, която посещава след встъпването си в длъжност миналата седмица, показва, че страната "без съмнение е нашият основен партньор", заяви ръководителят на Съвета по външна политика и отбрана на Кремъл. 

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още