IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове прибраха милиарди от залози срещу йената

При средна възвращаемост за клиентите на хедж фондове от 3,5% за последните 3 години, някои мениджъри са осигурили печалби от 9-10% само за последните 3 месеца

11:47 | 14.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Хедж фондове прибраха милиарди от залози срещу йената

Някои от гигантите в света на хедж фондовете са спечелили милиарди през последните месеци, залагайки срещу йената и завръщайки се към модела на някои аристократични инвеститори, появил се след финансовата криза, пише британският вестник Financial Times.

Така наречените „световни макро“ мениджъри, които спекулират с икономическите промени чрез търговия с валути, облигации и деривативни инструменти, са прибрали най-големите си печалби от години, търгувайки с японската валута. От началото на ноември щатският долар е поскъпнал със 17% спрямо йената.

Англо-американският фонд Caxton Associates, управляван от бившия партньор в Goldman Sachs Ендрю Лоу, е осигурил почти 10% печалба за инвеститорите си през последните 3 месеца от подобни сделки, докато  печалбите на Tudor Investment Corporation на Пол Тюдор Джоунс и Moore Capital на Луис Бейкън възлизат на 9%. За сравнение – световните макро хедж фондове са осигурявали средно по 3,5% за последните 3 години на клиентите си, сочат данни на Hedge Fund Research.

Тримата мениджъри са сред най-почитаните в бранша, но бяха изненадани в няколко случая от 2009 г. насам на канализираните пазари, доминирани от обрати в нагласите, предизвикани от политически действия.

От трите фонда отказаха коментар по случая, а инвеститорите в тях, предоставили информацията за представянето им, пожелаха да останат анонимни, посочиха от британското издание.

Повечето от силните, смели преки действия, предпочитани от световните макро фондове, като например залогът на Джордж Сорос от 1992 г. срещу британския паунд, се оказаха неуспешни през последните години.

Мениджъри се надяват, че положението в Япония вещае връщане към волатилните пазари, на които те процъфтяват.

„Мисля, че това е възраждането на световните макро фондове“, е заявил пред Financial Times главен изпълнителен директор на един от 5-те най-големи от тях. „Ако разгледате нивата на косвената волатилност, за вен те все още са твърде ниски ... Възможно е обаче там да настъпи драматично пребалансиране“, добавя той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още