IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко силни са международните паспорти?

Българският международен паспорт е сред силните в света, даващ право на притежателя му да пътува до 141 държави без виза

17:08 | 06.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във все по-глобализиращия се свят нашият международен паспорт има значителна тежест за това колко лесно може да посетим една страна. Ако страната ни има добри връзки с останалите държави, това води до установяване на безвизов режим. Това от своя страна прави пътуването по-бързо, по-евтино и с много по-малко главоболия с чужди митничари и чиновници.

Паспортите от Финландия, Швеция и Великобритания има най-голяма тежест. Гражданите на тези държави могат да пътуват без виза до цели 173 държави по света.

Веднага след водещите държави се нареждат Дания, Германия, Люксембург и САЩ, чиито международни паспорти им отварят границите в 172 държави.

На обратния полюс е Афганистан, чийто паспорт има тежест в едва 28 държави. Следват Ирак с 31, Пакистан и Сомалия с по 32, Еритрея - с 36 и Непал – с 37.

България все още не е част от Шенгенското споразумение, но се очаква в близките години да стане част от него. В момента в Шенгенското пространство участват 22 страни от Европейския съюз, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Въпреки това нашите международни паспорти са сред силните паспорти в света, давайки ни възможност да пътуваме в цели 141 държави без да имаме нужда от виза.

На нашето ниво са съседна Румъния и Чили, а зад нас остават държави като Хърватия – със 129, Русия – с 95, Мексико – със 132, Грузия – със 60, Катар – със 71.

Вижте графиката по-долу за визуализация на силата на паспортите на отделните държави. Кликнете върху картинката за цял размер:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Хубавото е, че българските паспорти стават все по силни! Влезем ли в Шенген, вероятно поне още 10-15 държави ще премахнат визите за българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
stone kold
преди 9 години
Ако страната ни има добри връзки с останалите държави, това води до установяване на безвизов режим. Това от своя страна прави пътуването по-бързо, по-евтино и с много по-малко главоболия с чужди митничари и чиновници.ами сащ?нали сме им първа дружка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още