IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси надолу след поредно поскъпване на петрола

12:18 | 25.05.04 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси надолу след поредно поскъпване на петрола
Азиатските индекси завършиха днешния ден значително надолу поради притеснения от високите цени на петрола. Японският NIKKEI се понижи с 1.25% до 10 962.93 пункта, с което прекъсна повишението си от последните два дни. Широкият TOPIX загуби 1.35% от стойността си до 1 115.66 пункта.

Вчера четвъртата по големина банка UFJ бе единствената от големите банки, която отчете загуба за приключилата през март финансова година. Останалите отчетоха печалби, като прогнозираха печалбите за настоящата година да са на същите нива или леко по-ниски.

Това разочарова донякъде инвеститорите, които очакваха завишение на прогнозите за тазгодишните печалби на банките, които да свидетелстват за възстановяването на японската икономика.

Акциите на японската строителна компания Misawa Homes Holdings, която се преструктурира с помощта на средства от UFJ, се понижиха с 12.94% до 343 йени за брой и бяха една от най-губещите позиции от индекса.

Спад регистрираха и акциите на технологичните компании, като най-големият производител в света на телевизионни екрани от течни кристали Sharp загуби близо 2% от стойността на акциите си, а тези на Matsushita Electric Industrial, производителят на марката Panasonic, се понижиха с 2.64%.

Спад отбелязаха и останалите азиатски индекси. Южнокорейският индекс KOSPI регистрира понижение с 2%, а книжата на най-тежката компания от индекса - Samsung Electronics, поевтиняха с 3.7%.

Негативното настроение от Азия се прехвърли и на Стария континент. Телекомуникационната компания Vodafone разочарова инвеститорите с изнесените си данни за финансовата година и акциите й се понижиха с над 4%. Спадът повлече британския FTSE надолу, като до момента той се понижи с 0.6% до 4 400 пункта.

Компанията обяви, че печалбата й за годината е нараснала с 13% и увеличи програмата си за обратно изкупуване. Това обаче явно не впечатли инвеститорите, които според някои анализатори са очаквали по-голям дивидент.

Спад регистрираха и останалите европейски индекси, като немският DAX 30 загуби над 1%, като към момента е на ниво 3 823 пункта, а френският САС 40 е надолу с 0.5% до ниво от 3 610 пункта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още