IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи поредна неблагоприятна година за щатските автомобилостроители

11:36 | 05.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Приключи поредна неблагоприятна година за щатските автомобилостроители
Американските автомобилни конструктори приключиха поредната слаба година в лицето на отминалата вече 2004 г., като единствено Chrysler регистрира сравнително добри резултати. За сметка на това азиатските производители продължават да отчитат блестящи продажби.

Общо 16,9 млн. нови коли са продадени в САЩ през 2004 г. срещу 16,7 млн. за предходната година, според агенция Autodata.

Продажбите на General Motors са се понижили с 1%, тези на Ford с 4,4%, като само DaimlerChrysler е успял да приключи годината на положителна територия, с ръст от 3% на продажбите.

Пазарните дялове на конструкторите също са се понижили, минавайки от 28 на 27,3% за GM, делът на Ford е минал от 19,5 на 18,3%, докато Chrysler регистрира ръст до 13% срещу 12,8% за предходната година, според Autodata.

Тези слаби резултати показват неблагоприятното състояние на големите имена в американския автомобилен сектор, започнало през 2003 и продължило и през 2004 г.

Само през декември продажбите на General Motors са се понижили с 6 на сто на годишна база, а спадът за ноември е от цели 13%.

Ford се справя малко по-добре през декември с ръст на продажбите от 0,7%, но това е едва второто месечно покачване за годината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още