IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Чуков: Украинската криза е тест за лоялност

Руският президент Владимир Путин се опитва "да удари три заека", посочи международният анализатор

12:14 | 17.02.22 г. 1
Владимир Чуков: Украинската криза е тест за лоялност

Той посочи, че „единият е добре познатият Виктор Орбан (премиерът на Унгария - бел. ред.) и другите са неговите съседи словаците, които засега, на този етап, излъчват двусмислени послания - страх ги е от Русия".

Според него България не е в тази група, но „отделно, в рамките на националния дебат, човек трябва да си направи анализ“.

Относно информацията за частично изтегляне на руски военни части от границите на Украйна и възможността това да е блъф, проф. Чуков цитира информация на сателитна американска фирма, проследила действията в региона с наблюдателна техника, от която се разбира за разполагане на гаубици – тежката артилерия на боева позиция срещу Украйна. 

„Ситуацията около Украйна много прилича на тази през 1990 г. в Ирак и Кувейт", смята проф. Чуков. "През 1990 г. Саддам Хюсеин разхождаше своята армия из страната и в един момент я стовари на кувейтската граница и там я държа известно време, докато напомпи цените на нефта. Тогава цените скочиха неимоверно много. След това имаше неблагоразумието да влезе и да анексира Кувейт. Тогава, в Пустинна буря му се размина, но знаете след 13 години каква беше съдбата на Саддам Хюсеин.“

Чуков е на мнение, че руският президент Владимир Путин сега се опитва "да удари три заека". „Първо – да маргинализира Украйна, защото тя е убежището на всички антируски елементи на територията на бившия СССР или в самата Руска федерация. Киев се превърна в нещо като Истанбул за ислямистите“, каза той, но е категоричен, че засега не успява.

По думите на Чуков втората цел е да се разбие евроатлантическата солидарност, но смята, че Путин "постигна обратния ефект с изключение на Орбан, който прави много жалки изявления за човек, който претендира да е антикомунист".

Третата цел е свързана с макроикономическата ситуация. „Напрежението се появи през зимата, защото най-големият съюзник на Путин е студеното време. Той сега казва, че се оттегля, но започват маневри в Украйна и сирийски териториални води, за да кажат – „ето, погледнете ни колко сме могъщи".

На какво ниво е българската армия като въоръжаване и къде се позиционираме по рейтинговата система на Global Fight Power? Кое накара Саудитска Арабия да промени националния си празник? Каква е ролята на германския канцлер Олаф Шолц в разговорите с Русия? Ще се преориентира ли Русия към Китай? Очертава ли се нова ядрена сделка с Иран?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Какъв анализатор е този човек? Не виждам никакъв "анализ" в думите му. Само преповтаря пропагандата от ежедневниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
На мен пък ми напомня ,ситуацията на Кипър и Турция 1974
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още