IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците изхвърлят една трета от храната, която купуват

Хранителните отпадъци, които биват изхвърляни на година, са около 6,7 млн. тона, от които поне половината са годни за консумация

11:08 | 18.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Британците изхвърлят една трета от храната, която купуват
Британските домакинства изхвърлят около една трета от цялата храна, която купуват, като по този начин пилеят пари и енергия, необходима за производството на тази храна, сочат данни на правителствена агенция WRAP.
 
Хранителните отпадъци, които биват изхвърляни на година, са около 6,7 млн. тона. От тях поне половината са годни за консумация, а останалите – отпадъци като обелки и кости. Хранителните отпадъци представляват около една пета (19%) от целия боклук, който домакинствата изхвърлят.
 
Според проучването на WRAP сготвената храна по-често бива изхвърляна, а пресните плодове и зеленчуци са най-често изхвърляните сурови продукти, следвани от хляб и тестени изделия.
 
Резултатите показват, че основните причини за изхвърляне на храна са: купуване на повече количество от необходимото, недобро съхранение (хладилниците често са прекалено топли), застояване на краткотрайни продукти до изтичане на срока им на годност, хранителни капризи на децата, непланирани хранителни навици, които водят до ненужно купуване на храна.
 
По думите на изпълнителния директор на агенцията Джени Прайс едва 10% от анкетираните 1 900 души в проучването съзнават, че изхвърлят прекалено много храна.
 
Тя допълва, че около 20% от емисиите, свързани с промяната на климата имат отношение към производството, преработката, транспортирането и съхранението на храна.
 
„Клиентите в супермаркетите трябва да осъзнаят, че 15 пенса от всеки паунд, който харчат отива в кофата за боклук“, казва Прайс, цитирана от BBC. “Лесно е да се купуват пълни торби с продукти. Имаме много голям избор и обичаме да знаем, че в хладилника има достатъчно храна, а после просто не виждаме какво изхвърляме”, коментира тя.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още