IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще индустриализира Луната

Руснаците предлагат аутсорсинг на опасните индустрии в Космоса; мисли се и за туристически полети около Луната

14:09 | 12.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Русия ще индустриализира Луната

Русия работи по изграждането на космическа транспортна система, която ще спомогне за индустриализацията на Луната, съобщава директорът на руската космическа компания RKK Energia Николай Севастянов, цитиран от Ройтерс.

Тридесет и осем години след като САЩ пратиха първия човек на Луната, Русия може да стъпи там, като използва ракети “Союз”, казва Севастянов.

Време е да помислим за индустриалното развитие на Луната”, коментира той. „Понякога ни критикуват, че правим подобни предложения прекалено рано, но предвид ограничените природни ресурси на Земята и темпото на развитие на нашата цивилизация моментът за това е сега. Също така трябва сериозно да помислим върху идеята за аутсорсване на опасните индустрии в Космоса”, допълва той.

Новата космическа транспортна система, върху която работи Energia, се казва Kliper/Parom. „За да достигнем до Луната, можем да използваме космически кораби “Союз” и технологиите, които имаме в момента. Що се отнася до индустриалното й развитие, за него ще ни помогнат технологиите, разработени със системата Kliper ”, обяснява Николай Севастянов.

В понеделник Крис Фаранета, вицепрезидент на космическата туристическа агенция Space Adventures, каза, че пътешествие около Луната е постижимо, а следващата стъпка ще представлява приключения, придружени с кацане на самата Луна. Агенцията вече организира пет туристически полета в Космоса в сътрудничество с Русия.

Мисля, че е важно да изпратим частни лица на Луната. Технически програмата за изпращане на хора на Луната е съвсем постижима. Не трябва да откриваме топлата вода”, казва Фаранета.

Туристите плащат между 20 и 25 млн. долара за обученията и полетите в Космоса. Полет около Луната ще струва около 100 млн. долара, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още