IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пуска деноминирани в юани фючърси върху златото

Ходът очаква единствено одобрението на Китайската централна банка и вероятно ще случи до края на 2015 г.

17:08 | 25.06.15 г. 13
Китай пуска деноминирани в юани фючърси върху златото

Китай планира да пусне деноминирани в юани фючърси върху златото до края на 2015 г. чрез Шанхайската борса за злато. Ходът има за цел да даде на най-големия производител и потребител на жълтия метал в света по-голямо влияние върху ценообразуването.

"Ние ще въведем деноминирани в юани фючърси върху златото в точния момент, като се надяваме това да стане до края на годината", заяви пред Ройтерс Шън Ган, вицепрезидент на Шанхайската борса за злато.

Шън не даде повече подробности, но източници, запознати с въпроса, посочиха пред агенцията, че ходът очаква единствено одобрението на Китайската централна банка.

Пан Гуншън, подуправител на Китайската централна банка, заяви, че банката ще продължи да подкрепя "бързия и здравословен растеж на пазара на злато в Китай" и неговата интернационализация.

След получаване на одобрението на централните банкери Шанхайската борса за злато ще насочи усилията си към пускане на фючърсите в китайски и чуждестранни банки. Около 15 местни кредитора се очаква да участват в началото, посочи източникът.

Успехът на хода ще зависи от участието на чуждестранни банки, които може да не са склонни да се присъединят предвид глобалния контрол на показателите след манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (LIBOR).

В началото на търговията на Wall Street в четвъртък един щатски долар се разменя за 6,20 юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 4
Jorkata
преди 8 години
Айде честито - началото на края на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Много интересна новина. Удивлява ме способноста на китайците да упражяват силен натиск по начин, че да не можеш да ги обвниниш в някакви насилствени действия. И винагио го правят по начин, че да не се знае какво точно ще направят в края на крайщата. И тука е така - ще има фютчърси ама не съсвсем. Чака се одобрение. А то може да зависи от много неща, включително и от решенията на МВФ както пише abdul.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Сигурен знак, че МВФ ще бъде наритан много яко на 15-ти октомври от Китай и Русия, когато юана затвърди позициите си на световна валута, алтернатива на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още