IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите за АЕЦ „Белене“, които останаха без отговор

Колко струва, има ли пазари и колко работни места ще отвори втората ядрена централа у нас? Истината е някъде там

10:40 | 24.01.13 г. 87
<p>
	Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg</p>

Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg

Най-важният икономически въпрос – има ли пазар на електричеството от АЕЦ „Белене“?

На отчета за дейността си през 2012 година от Националната електрическа компания (НЕК) неохотно признаха за спад на износа на енергия - към ноември 2012 година страната е изнесла 7,7 млрд. киловатчаса енергия. За сравнение през същия период на 2011 година износът е бил 9,7 млрд. киловатчаса.

Обяснението беше ясно – кризата намалява търсенето. Ясно е, че кризата няма да продължава вечно, но има ли пазар на електричеството от АЕЦ „Белене“?

Турция ясно даде да се разбере, че смята да разнообразява енергийния микс, а слухове дори „строят“ трета турска ядрена централа на брега на Черно море, в близост до българската граница. Интерес към проекта за втора ядрена централа у нас не прояви Сърбия и Македония, въпреки че те са едни от пазарите, на които изнасяме електричество.

И ако няма ясен пазар навън, електричеството от АЕЦ „Белене“ може да се използва за нуждите на българския пазар. Българската икономика е обвинявана за нейната огромна енергоемкост. Нов източник на енергия, особено ако е евтин, би облекчил положението на бизнеса, безспорно. Има ли обаче разчети къде и колко от произведеното количество енергия може да бъде продавано? И на каква цена?

Коментира се и друг сценарий след края на експлоатационния период на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ (съответно през 2017 и 2019 година) ще трябва пак да минем на режим на тока, защото няма да ни достига.

Справка в сайта на Евростат показа, че през 1999 година производството на енергия в България е 9,1 млн. тона петролен еквивалент годишно. През 2009 година производството ни вече е 9,7 млн. тона. В този период обаче се включва болезненото предсрочно спиране на първите четири блока в АЕЦ „Козлодуй“, а режим на тока нямаше...

Къде са прогнозите за потреблението на електричество в страната през следващите 10-20 години?

Цената на електричеството от АЕЦ „Белене“ - от 3,5 до 11 евроцента

За цената на електричеството, което е произвежда АЕЦ „Белене“ също няма единно становище. Според изчисленията на БСП и Румен Овчаров тя ще бъде около 3,5 евроцента на киловатчас. За Красен Станчев от Института по пазарна икономика обаче реалната цена е 11 евроцента.

Анализ на института от 2011 година всъщност казва, че за крайните потребители цената на енергията ще се увеличи, а няма да намалее с построяването на АЕЦ „Белене“. Основанията, които са посочени, са заемите, които трябва да бъдат взети за изграждането на централата.

Бившият икономически министър обаче пък твърди, че заемите ще се изплащат от приходите на централата. Омагьосан кръг.

Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 4
ale1
преди 11 години
Знаеш ли смисъла на понятието "Сигурна информация в България"за да твърдиш подобно ....... , или си на хранилка при референдумаджиите , или си като останалите 99 % ...знаеш ли цената на КВТЧ на Лондонската борса, знаеш ли експортната цена на АЕЦ Козлодуй.............потърси в Нета инфо.........има , опитай да осмислиш .........и ако пак твърдиш нещо Положително за този антипроект ..............да знаеш че е късно за терапия ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
В икономическия анализ на HSBC,Са заложени примерни параметри и за това... Целия анализ се гради на хипотези и предположения, на базата на човешки опит в "миналото"...- Единствената АБСОЛЮТНО СИГУРНА ИНФОРМАЦИЯ Е, че договорената цена на АЕЦ-Белене е " ...до 3,997 милиарда евро" и до сега СА ПЛАТЕНИ 1,39 МИЛИАРДА ЕВРО...НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ КАКВА Е ИНФЛАЦИЯТА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 60 г., - ЗАТОВА...- Можем да смятаме ВЯРНО само за "минало време"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Благодаря, ти ми даде Жокера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
ale1
преди 11 години
колега , навсякъде медиите са "шир потреба" - тяхното основно призвание е да произвеждат ширпотреба за матРяла ........а форумът е МЕДИЯ технологията за производство на новини навсякъде и винаги е една и съща;)ето ти я - ако можеш я проумей , ако не можеш , търси Жокер........Прегледах ти мненията набързо,защото първосигналните тук са 99 % а твоето мнение ме заинтригува........Тук си се питал - ЗАЩО.........(http://***.investor.bg/***/261/a/amd-prodyljava-da-zatyva-v-zagubi,145773/ )Защото всичко е ирационално , в т.ч. и т.н референдум ...........тайната е в Телевизора , не в хладилника ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Румене, ще ме принудиш да наруша добрия тон. НИКОЙ не може да сметне дори ориентировъчно колко ще ти струва горивото и ремонта за 60!!! години напред!!! Това което го пишеш не е вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Така е! И *** е че ще се изхарчат една камара пари бадева, а ние изобщо не сме толкова богати да можем да си го позволим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 8
rumen221
преди 11 години
ЦЕНА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!ЗАДАЧКА ЗА БОКО,. СЛЕД ТЪРГ - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: - Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 х1000 MW V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. - Цената е 3,997 милиарда + 0,535 оскъпяване (удар на 400т. самолет и 9-та степен по Рихтер)- ОБЩО 4.532 милиарда евро, но вече са платени 1,39 и остават 3,142 - КОЛКО Е 3,142 с ИНФЛАЦИЯ от 36% = ?????? (отговор 4,273 милиарда)От ГЕРБ трябва да са пълни бездарници, ако не могат да осигурят парите- ЗА ОЩЕ 4 ГОДИНИ СТРОЕЖ, ОСТАВАТ ЗА ДОПЛАЩАНЕ САМО 3,14 милиарда ЕВРО.(Ако 50% от парите са заем за 18г., с лихвите по заем 5,75 (НАЛИ И БАНКИТЕ ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛЯТ) а с прогнозната инфлация около 6,3 милиарда евро) МАКСИМАЛНА ЦЕНА на АЕЦ - Белене - 6,3 милиарда евро!!! - Според HSBC, средни експл. Разходи (Eurocents/kWh) 1,210 = 2,42 стотинки (при налева печалба)!!!(стр 11 от доклада) Каква е Стойността на ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ?HSBC - Проекта Белене за 60 г. е 10,3 милиарда, като се включат:- Цена на на централата - 4.532 милиарда евро.- Цената на ремонтите за 60 години, - Горивото за 60 години,- Неутрализацията на горивото за 60 години - Банковите лихви за 26 години (заложени бомбастични 8,3% в доклада)...- Строителството около централата - заложени фантастичните 2 милиарда ???- Банкова гаранция от 225 милиона- Цената за ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ... (до зелена поляна)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
какво да ти кажа... тука според мен е малко по-добре от шир потреба медиите. И искам да кажа, че уважавам всички тук пишещи. Това, че имаме различни мнения по много въпроси всички знаем, че е по-скоро конструктивно. Важното е да пазим добрия тон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
Hahoto
преди 11 години
Според мен референдумът е една малка измама.Поначало решението да има или не нов блок на АЕЦ у нас в момента е преждевременно. Темата ще е актуална след 10 години.Тогава трябва да се реши има ли нужда или не. В момента наличните мощности осигуряват предостатъчно количества, че има и в огромен излишък ток. ВЕИ-та ТЕЦове, АЕЦ Козлодуй в момента са напълно достатъчно. А след 10 години технологиите може да се далеч по различни от днес. За това този референдум е преждевременен и обслужва само определени икономически и политически интереси. Ще гласувам с НЕ на ядрената енергетика на този референдум. Малцина знаят, че според закона за референдумите, ако се гласува с НЕ сега , следващия референдум по същата тема, може да бъде осъществен след 3 години. А това не е много време, нито ще е фатално за бъдещата ядрена мощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
ale1
преди 11 години
матряла мрази да мисли - нека Друг мисли вместо него ;)-------за правописните грешки...............споко , и аз съм с трето отделение , незавършено ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още