IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите за АЕЦ „Белене“, които останаха без отговор

Колко струва, има ли пазари и колко работни места ще отвори втората ядрена централа у нас? Истината е някъде там

10:40 | 24.01.13 г. 87
<p>
	Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg</p>

Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg

Най-важният икономически въпрос – има ли пазар на електричеството от АЕЦ „Белене“?

На отчета за дейността си през 2012 година от Националната електрическа компания (НЕК) неохотно признаха за спад на износа на енергия - към ноември 2012 година страната е изнесла 7,7 млрд. киловатчаса енергия. За сравнение през същия период на 2011 година износът е бил 9,7 млрд. киловатчаса.

Обяснението беше ясно – кризата намалява търсенето. Ясно е, че кризата няма да продължава вечно, но има ли пазар на електричеството от АЕЦ „Белене“?

Турция ясно даде да се разбере, че смята да разнообразява енергийния микс, а слухове дори „строят“ трета турска ядрена централа на брега на Черно море, в близост до българската граница. Интерес към проекта за втора ядрена централа у нас не прояви Сърбия и Македония, въпреки че те са едни от пазарите, на които изнасяме електричество.

И ако няма ясен пазар навън, електричеството от АЕЦ „Белене“ може да се използва за нуждите на българския пазар. Българската икономика е обвинявана за нейната огромна енергоемкост. Нов източник на енергия, особено ако е евтин, би облекчил положението на бизнеса, безспорно. Има ли обаче разчети къде и колко от произведеното количество енергия може да бъде продавано? И на каква цена?

Коментира се и друг сценарий след края на експлоатационния период на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ (съответно през 2017 и 2019 година) ще трябва пак да минем на режим на тока, защото няма да ни достига.

Справка в сайта на Евростат показа, че през 1999 година производството на енергия в България е 9,1 млн. тона петролен еквивалент годишно. През 2009 година производството ни вече е 9,7 млн. тона. В този период обаче се включва болезненото предсрочно спиране на първите четири блока в АЕЦ „Козлодуй“, а режим на тока нямаше...

Къде са прогнозите за потреблението на електричество в страната през следващите 10-20 години?

Цената на електричеството от АЕЦ „Белене“ - от 3,5 до 11 евроцента

За цената на електричеството, което е произвежда АЕЦ „Белене“ също няма единно становище. Според изчисленията на БСП и Румен Овчаров тя ще бъде около 3,5 евроцента на киловатчас. За Красен Станчев от Института по пазарна икономика обаче реалната цена е 11 евроцента.

Анализ на института от 2011 година всъщност казва, че за крайните потребители цената на енергията ще се увеличи, а няма да намалее с построяването на АЕЦ „Белене“. Основанията, които са посочени, са заемите, които трябва да бъдат взети за изграждането на централата.

Бившият икономически министър обаче пък твърди, че заемите ще се изплащат от приходите на централата. Омагьосан кръг.

Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
ale1
преди 11 години
Цитат : Не знам защо ми слагате минуси, ..........;) ;)-------------само да си посмял да кажеш , че форумната фауна не е представителна извадка за ценностната система на матрялонаселението като цяло.......----а ако ни си го казвал досега - ВРЕМЕ ТИ Е ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Поне един човек ме разбра, въпреки камарата правописни грешки от бързане:) Мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Добре де и аз може да съм ***, нали съм българин. Аз нямам критики към статията, напротив тя задава интересни въпроси останали без отговор. Аз се чудя дали не може да осъдим БСП за грозна манипулативна реклама по телевизията! Ако някой вярва, че АЕЦ белене ще отвори 60 000 работни места и че напълно ще се самоизплати без да се финансира от бюджета Е НАИСТИНА ***! Не знам защо ми слагате минуси, най-вероятно заради констатацията на края на първия ми коментар. Съжалявам истината боли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
Цитат : БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е СТРАШНО *** - НЕ Е ОБИДА, А КОНСТАТАЦИЯ!---------на такова определение може да се обиди само ***;)Какво казват Фактите : ;)за 23 год представителна демокрация БГ-ецът е гласувал около 14 ПЪТИ , и то все НЕУСПЕШНО !!!какво да се Очаква за резултата от т.н. референдум , в който Правилният отговор е зададен по дефиниция а гласуващите са в Първа сигнална система ??--------------колкото до призива ти- да бъдат осъдени Популистита........Да , възможно е , но трябва да са Виновни ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Аз пък си мисля, че ти си страшно *** ! Статията прави опит за умерен прочит на нещата. Липсват важни аргументи, разбира се. Най-много винаги ме е дразнило спекулирането с разни сеизмични зони. Оставете Козлодуй, погледнете къде са румънските реактори. Отделно съвсем тъпо звучи частен инвеститор да я строи, защото така или иначе генералният риск се носи от държавата, което значи че частният инвеститор би инкасирал само печалбата, без да носи генералният риск.Т.е. проектът непременно трябва да е с мажоритарно държавно участие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 11 години
След като все още няма отговор на основополагащите въпроси от АЕЦ навярно вече на всички трябва да е станало ясно, че този референдум е една ГРОЗНА МАНИПУЛАЦИЯ ОТ СТРАНА НА БСП целяща само и единствено да обслужва тясно партийните им интереси . Целта да се сплоти електората преди изборите ЩЕ БЪДЕ ПЛАТЕНА ОТ ВСИЧКИ НАС . Абсолютно съм сигурен че олигарсите от бившото политбюро са абсолютно на ясно че АЕЦ Белене е невъзможно да се изгражда в сегашната ситуация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Има неща като подвеждаща реклама. Някой ако е гледал агитационните клипове на БСП (под друго) неможе ли да кажа ли да е подсъдимо? Според тях ще се отворят 60 000 !? работни места и централата щяла напълно да се само изплати без да плащаме от бюджета?! Според някакви проучвания тези, които ще гласуват с ДА са над 60%! БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е СТРАШНО *** - НЕ Е ОБИДА, А КОНСТАТАЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
jujo_si
преди 11 години
Българския народ може да каже иска ли да има опастност от екокатасртофа като Фукушима или не иска. Но не и да каже дали е рентабилно или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Ще реши какво !? X+X= ? :D:D:D... Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Aleksiev
преди 11 години
Българският народ ще реши! А на въпросите нека отговарят професионално подготвените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още