IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще посмее ли служебното правителство да бръкне в дълбоките рани на България?

Президентът Плевнелиев представи служебния кабинет с огромна доза предпазливост и стремеж да не настъпи ничии интереси

10:33 | 13.03.13 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще посмее ли служебното правителство да бръкне в дълбоките рани на България?

От днес България има своя трети служебен кабинет. При представянето му президентът Росен Плевнелиев очерта амбициозни намерения за резултатите, които трябва да постигне новото правителство.

По всяка вероятност обаче държавният глава „играе“ на политика, като явно показва проблемите в досегашното управление, „маркирайки“ проблемните зони. Едва ли от правителство, съставено с хоризонт на действие едва около два месеца, може да се очаква създаването на рамка, в която да се движи следващото управление.

В изявлението на Плевнелиев по повод назначаването на служебния кабинет направиха впечатление няколко ключови точки – изложението се движеше около няколко от най-невралгичните точки от исканията на протестиращите, но съвсем важни въпроси, ключови за стабилността на страната и доверието в институциите, останаха на заден план.

Президентът засегна проблема с монополите и заяви, че е важно „Комисията за защита на конкуренцията да посочи монополите и секторите, в които има такива – енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и други“. Това добре, но на всички е ясно къде точно са проблемните монополи и едва ли е нужно да се чака това да се проверява – особено с оглед ограничения хоризонт на правителството.

Сред приоритетите беше посочена социалната политика – чудесна заявка, но за правителство с хоризонт на управление поне един мандат, подобряването на бизнес средата, енергийната ефективност. Дотук – добре. Но нататък?

Като безспорна грешка на президента може да се посочи това, че той не обяви имената на всички министри от новия кабинет. Посочването на едни, а премълчаването на други, безспорно поражда недоумение и повдига много въпроси.

Всеки може да тълкува думите на Росен Плевнелиев както му е удобно. Отговорната позиция на президента обаче беше да посочи малко приоритети, чието изпълнение да бъде лесно за обяснение и проследяване.

Силен коз в новия кабинет безспорно е финансовият министър Калин Христов – твърд защитник на валутния борд, от който може да се очаква стабилност в изпълнението на бюджета и най-вече отговорност. Именно върху него трябваше да бъде поставен фокусът на президентското изявление след представянето на служебния премиер Марин Райков.

Много лошо впечатление направи отсъствието на дори една дума по посока съдебната система и промените там. Защото, както на мнозина е ясно, сред основните причини за протестите през последните месеци е липсата на реформа именно в съдебната система.

Протестиращите адресираха много искания в тази насока – за избора на магистрати, за мандатността, за отговорността на съдиите, но темата изобщо не бе включена в дневния ред на президента.

Сред приоритетите на кабинета бе посочено провеждането на честни избори без притеснения от манипулации и подмяна на вота. Главните действащи лица и тук обаче бяха пропуснати – не бе обърнато внимание нито на министъра на вътрешните работи, нито на остро критикуваната агенция Електронно обслужване и нейния ръководител Михаил Константинов.

Да не говорим, че не бе казано нищо за избирателните списъци, тяхната ревизия и изваждането на така наречените от протестиращите „мъртви души“.

Така че новото правителство има за решаване много повече неотложни, отколкото стратегически въпроси. Със сигурност служебният кабинет заслужава своя кредит на доверие, но и не бива да се заблуждаваме, че той ще бръкне в дълбоките рани на България – съдебната система и енергийния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Още в периода 1999-2001 г., когато Христов работеше върху своето разследване за убийството на писателя Георги Марков, публикувано по-късно в книгата Убийте Скитник", квартирите, в които тогава живеел, са били разбивани и ограбвани.Христо Христов е автор на осем документални книги за престъпленията на БКП и ДС и на стотици статии в медиите.Сред последните му публикации в сайта desebg.com са "Какво трябва да знаем за кредитните милионери преди огласяване на досиетата им", "Военното разузнаване се опитвало да заобиколи закона за досиетата", "Концлагерът Белене - място на особена памет", "Шедьоври" от топ изпълнителите на българската ДС-чалга" (от Георги Папакочев) и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Разследващият журналист Христо Христов, основател, автор и редактор на независимия специализиран сайтdesebg.com, е получил поредната анонимна смъртна заплаха.Разследването на Христов за кражбата на Паисиевата история, публикувано в книгата "Операция МАРАТОН" и части от която се публикуват на сайта, също беше повод за заплахи.Христов разказва за опити да бъде наложена цензура точно върху разгласяването на това разследване. Тиражен седмичник спря да отпечатва точно него.Христо Христов е активен защитник на необходимостта от разширяване на Закона за досиетата. Той последователно обосновава необходимостта от отпадането на параграф 12 от закона, който закриля щатни сътрудници на комунистическите служби на ръководни постове днес, в двете съвременни разузнавателни служби на България.На сайта на Христо Христов са публикувани агентурните досиетата на президента Георги Първанов, на Ахмед Доган, на повече от 30 посланици, сътрудници на ДС и разузнавателните органи на БНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
Няма да успеят разбира се - те покриха всичките кражби на ГЕРБ. Как ще бръкнат в раните след като трябва да изобличат крадците и хуните от Герберското управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 0
biarta
преди 11 години
Стига се карахте ГЕРБ СДС бсп всички ,колкото и жалко да е са крадци и докато ние не ги изметем ще ни обират,убиват с безпарично здравеопазване ,с алчни и бездарни крадливи банкери и т, н,,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
А и главната тема която трябва да стой пред всяко правителство : КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕВЕДЕ БЮДЖЕТНИТЕ СИ РАЗХОДИ ПО ПЕРА СПРЯМО БВП КАТО НАЧАЛО КЪМ СРЕДНИТЕ ЗА ЕС ?За справка : разходите за здравеопазване у нас са 4.1%/ БВП към средно 7.5 % за ЕС и в същото време сме доста над средното за разходи за армия , полиция, съдебна система .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
"Не големите изяждат малките, а бързите поглъщат бавните"Ей това трябва да стане мото на България и нещата ще си дойдат на място !А и Естония доказа че е точно така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Последните двама пишещи тук явно считат че управленията на Петър Младенов, Андрей Луканов, Любен Беров, Жан Виденов бяха по-компетентни и по-добри за страната? Платените червеноармейски драскачи все повтаряте едни и същи лъжи като мантри, с които се надявате за пореден път да промиете мозъците на хората и да обърнете вота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 3
leon13
преди 11 години
"но наглоста герберска го признава това за успех"..Накрая ще ислязат и герой! А главният павиан наново ще слезе от клоните, за да ни учи на шменти-капели, в неподражаемия си гангстерско-хоремашки стил:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
Ако не е в джоба на герб, ще действа. Щото ударихме дъното, но наглоста герберска го признава това за успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
Прав си-така е. Тук мога да обвиня до някъде и предишното(вече) правителство, че орева орталъка какво са заварили(а те оставят доста по-зле), с което предизвикаха допълнителна паника, ама за да не обръщам спора на политически спирам до тук.Именно заради това орязване на заплатите ("оптимизиране на бизнеса") стана така-и аз така мисля. Ама тук правителството можеше да бъде една идея по-социално. Вместо да замразява бюджетните заплати можеше да ги повишава, но да реже работни места в администрацията-сега щяхме да имаме същата безработица, но с по-добри доходи на работещите и по-ефективна държава. И това електронно правителство дето го дъвчем от поколения-е това е страхотна стъпка в тая посока, пожелавам успех и стискам палци на служебният кабинет в тая посока-ще донесе много повече ползи от колкото магистралите(примерно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още