IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще посмее ли служебното правителство да бръкне в дълбоките рани на България?

Президентът Плевнелиев представи служебния кабинет с огромна доза предпазливост и стремеж да не настъпи ничии интереси

10:33 | 13.03.13 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще посмее ли служебното правителство да бръкне в дълбоките рани на България?

От днес България има своя трети служебен кабинет. При представянето му президентът Росен Плевнелиев очерта амбициозни намерения за резултатите, които трябва да постигне новото правителство.

По всяка вероятност обаче държавният глава „играе“ на политика, като явно показва проблемите в досегашното управление, „маркирайки“ проблемните зони. Едва ли от правителство, съставено с хоризонт на действие едва около два месеца, може да се очаква създаването на рамка, в която да се движи следващото управление.

В изявлението на Плевнелиев по повод назначаването на служебния кабинет направиха впечатление няколко ключови точки – изложението се движеше около няколко от най-невралгичните точки от исканията на протестиращите, но съвсем важни въпроси, ключови за стабилността на страната и доверието в институциите, останаха на заден план.

Президентът засегна проблема с монополите и заяви, че е важно „Комисията за защита на конкуренцията да посочи монополите и секторите, в които има такива – енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и други“. Това добре, но на всички е ясно къде точно са проблемните монополи и едва ли е нужно да се чака това да се проверява – особено с оглед ограничения хоризонт на правителството.

Сред приоритетите беше посочена социалната политика – чудесна заявка, но за правителство с хоризонт на управление поне един мандат, подобряването на бизнес средата, енергийната ефективност. Дотук – добре. Но нататък?

Като безспорна грешка на президента може да се посочи това, че той не обяви имената на всички министри от новия кабинет. Посочването на едни, а премълчаването на други, безспорно поражда недоумение и повдига много въпроси.

Всеки може да тълкува думите на Росен Плевнелиев както му е удобно. Отговорната позиция на президента обаче беше да посочи малко приоритети, чието изпълнение да бъде лесно за обяснение и проследяване.

Силен коз в новия кабинет безспорно е финансовият министър Калин Христов – твърд защитник на валутния борд, от който може да се очаква стабилност в изпълнението на бюджета и най-вече отговорност. Именно върху него трябваше да бъде поставен фокусът на президентското изявление след представянето на служебния премиер Марин Райков.

Много лошо впечатление направи отсъствието на дори една дума по посока съдебната система и промените там. Защото, както на мнозина е ясно, сред основните причини за протестите през последните месеци е липсата на реформа именно в съдебната система.

Протестиращите адресираха много искания в тази насока – за избора на магистрати, за мандатността, за отговорността на съдиите, но темата изобщо не бе включена в дневния ред на президента.

Сред приоритетите на кабинета бе посочено провеждането на честни избори без притеснения от манипулации и подмяна на вота. Главните действащи лица и тук обаче бяха пропуснати – не бе обърнато внимание нито на министъра на вътрешните работи, нито на остро критикуваната агенция Електронно обслужване и нейния ръководител Михаил Константинов.

Да не говорим, че не бе казано нищо за избирателните списъци, тяхната ревизия и изваждането на така наречените от протестиращите „мъртви души“.

Така че новото правителство има за решаване много повече неотложни, отколкото стратегически въпроси. Със сигурност служебният кабинет заслужава своя кредит на доверие, но и не бива да се заблуждаваме, че той ще бръкне в дълбоките рани на България – съдебната система и енергийния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 0 rate down comment 7
Черкезов
преди 11 години
Ако Волен стане премиер може да договори евтини заеми от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава. Това го е казал Атанас Буров. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Простичко казано : Ако може колегите да вдигат заплати, а ние да продаваме на работниците им, държейки своите ако може без заплати, за да печелим повече от работещите за нас накуп! Всички иначе ревем, че потреблението замряло. :D ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 7 rate down comment 0
croko
преди 11 години
За много голяма част от намаленото вътрешно потребление имат вина самите фирми. Не може защото собственика не реализира, химерните вече печалби от 2007-2008, да търси допълнителни компенсации чрез рязане на заплати. Защото така работника "бай Пешо" ще спре да потребява, а в един хубав миг "бай Пешовците" ще станат много и спиралата ще се задвижи, а от там пътя е само един. Подобен е ефекта от модерното в последно време аутсорсване на спомагателните дейности, а така "бай Пешо" отива на улицата и висва като камък на нац.бюджет. Е тогава как ще стане номера?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
ама ровер-имено за това говоря. Не знам с какво се занимаваш, ама всеки бизнес, който е пряко зависим от вътрешното потребление реве в момента и причината е именно да доходи на хората. Не-не смятам, че е прав Сидеров, ама ако някой взима 270 лв.(до скоро, мисля това беше минималната заплата) как да си купува цигари примерно? Или дрехи? Аз давам за храна в пъти повече от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
хахаха:) между 25% и 250% само в пост соц. републики и в бизнесът с наркотиците и проститутките. И щото обичат тук да ми говорят как не ползвам точни числа:http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune500/2009/performers/industries/profits/и нещо бъркаш надценка с норма на печалба. Ходи копай, моля те-ще ти отива повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 4
Веско
преди 11 години
7-9% печалба само в плановото социалистическо стопанство! Още малко и революция ще вдигнете срещу кулаците.Не 25 ами 250% процента надценка ти трябва ако си производител, за да си сигурен, че ще ти остане някаква печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Разбира се, че съм чувствителен към доходите на населението. Всички трябва да сме! Те са тези, които ПОТРЕБЯВАТ благата произведени от БГ бизнеса вкл. и от произведените от теб! Мисля и за теб. И стига с тия яхти и коли за по 150 000! Никой не те вини, а и едва ли имаш такива! :) Ако все пак имаш жив и здрав да си. Повече такива хора у нас по добре. Стига да не се правят на дяволи и да си ПЛАЩАТ задълженията. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Страхо, забелязъл съм, че си много чувствителен към темата за заплатите. Спри се малко и недей да остроумничиш, защото нещата станаха сериозни. Аз имам начин да живея с години без да работя, ама другите не знам как са. Коментирай неща, които са ти понятни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ровъре,.... "Но парите, които отделям за себе си, са много по-малко от онези за работни заплати (вече)"... съвсем в реда на нещата е да заделяш по малко за себе си от колкото за работни заплати! 10% за теб са си голяма печалба! Поне така е на запад. :D Така че изобщо не си зле. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още