IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели от новата формула за формиране на минималната заплата

Анализ на ИПИ показва плюсовете и минусите на предложението

09:01 | 27.10.13 г. 19
Кой ще спечели от новата формула за формиране на минималната заплата

Министърът на труда и социалната политика на свой ред предложи минималната работна заплата (МРЗ) в страната да се увеличава всяка година и по определена формула, след като предишният министър не успя да прокара тази идея сред синдикатите.

Формулата е съставена от няколко условия и променливи, които определят как ще се повишава МРЗ в началото на всяка година.

Ето как ще се увеличава МРЗ, ако се приеме тази идея:

МРЗ ще се движи между 35 и 55% от средната работна заплата (СРЗ) през последното тримесечие.

Първо, от 2000 г. насам отношението на МРЗ към СРЗ в България е средно 40,2% и никога не е падало под 35%. Второ, по данни на Евростат отношението на МРЗ (където има определена такава) към СРЗ за страните-членки на ЕС средно е 39,8%. В България в момента то е малко над 39%. Тоест България не се различава от останалите страни, в които има установена МРЗ. В същото време горният праг е неоправдано висок. Защо? Какво ще стане, ако сега МРЗ стане 55% от средната или 440 лв. (по данни на НСИ през второто тримесечие на тази година СРЗ е 799 лв.), което ще отговаря на заложените от министъра параметри? Директният ефект от това ще бъде съкратени работници и/или разширяване на сивата икономика. Въздействието ще бъде още по-силно в районите с ниски средни заплати. Във Видин, например, това ще означава, че МРЗ ще достигне над 84% от средната заплата (която е била 522 лв. за второто тримесечие на 2013 г. по данни на НСИ). Вероятно хората биха се съгласили да работят и да се осигуряват известно време и на по-ниска заплата, ако алтернативата им е да не работят и постепенно да преминат в групата на обезкуражените.

МРЗ трябва да е над линията на бедност след облагане. 

В момента линията на бедност е определена на 241 лв., а от началото на следващата година ще се повиши до 251 лева. Управляващите изглежда не искат да приемат, че заплатата не е социална помощ, а представлява възнаграждение за свършена работа. Принципът „всекиму според потребностите” беше водещ в една друга епоха, която, изглежда, някои още не са напуснали. При положение, че производителността на труда в България е най-ниска спрямо останалите европейски държави, не може да се очаква, че бизнесът ще плаща повече, защото просто така му е наложено административно посредством минималната заплата. Високите минимални заплати водят единствено и само до по-висока безработица и по-голяма сива икономика.

МРЗ ще се обвърже с инфлацията. Тук важат аргументите за двете условия по-горе.

Освен това индексирането на МРЗ и пенсии с инфлация за минал период би могло да създаде постоянен инфлационен натиск върху бъдещи периоди, което е относително нисък риск във времена на ниска инфлация, но сериозен риск при по-висок ръст на цените.

Единственият плюс от въвеждането на подобни формули би могъл да се изрази в намаляването на пазарлъците за размера на МРЗ в тристранката.

В крайна сметка няма никакъв смисъл да се навлиза в дебата дали МРЗ да се увеличава с формула, по области, по сектори и т.н. При всички положения увеличаването (а и самото съществуване) на МРЗ ще има негативен ефект, особено за нискоквалифицираните, които все пак са успели да си намерят работа сред масовите съкращения в разгара на кризата, когато именно те пострадаха най-много. Колкото е по-висок размерът на МРЗ, толкова повече хора няма да успеят да си намерят работа, ще бъдат освободени или ще преминат в сивия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 11 rate down comment 2
Александър_
преди 10 години
"Управляващите изглежда не искат да приемат, че заплатата не е социална помощ, а представлява възнаграждение за свършена работа" "При положение, че производителността на труда в България е най-ниска спрямо останалите европейски държави, не може да се очаква, че бизнесът ще плаща повече, защото просто така му е наложено административно посредством минималната заплата"Пожелавам на който е написал това нещо да поживее известно време с 400 лв. заплата. И нека да отиде да обясни на хората, които се трепят като животни за някаква мижава заплата (дето местния феодал понякога и с месеци не им я плаща) как, разбираш ли, производителността им била ниска.И не мога да разбера ние с нещо по-лоши ли сме от западно европейците, че имаме такава ниска производителност. Как същите хора дето тук се бъхтят за жълти стотинки, като емигрират получават нормални заплати, а даже някои от тях и преуспяват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Мисля че картинката в БГ говори сама за себе си! От сравнително добре индустриализирана държава, за 20 години шепа избрани ни превърнаха в държава от 4-тия свят която дори със селско стопанство не може да се похвали!В процеса на трансформация, загубихме индустриалната си мощ и инфраструктура, заедно с обслужващата я квалифицирана работна сила, но се сдобихме с няколко милиардера и антураж, от некадърни и в голямата си част дори неграмотни хора, /така наречения бизнес/ които обаче ни притежават. Сдобихме се и с цели квартали от хотели които освен за пиянски туризъм за нищо друго не стават! Изчезнаха селата ни. Набутаните в панелни спални помещения селяци бавно гаснат в невъзможност дори да се възпроизведат! Децата ни масово бягат за чистят къщите на бабичките и дядовците от западна Европа. И смятат това за привилегия. И тези хора и техните протежета във властта чертаят икономически стратегии за държавата ни! !!!??? НЕВЕРОЯТНО! ...а трябваше да сме поне като Чехия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Bobi84
преди 10 години
За бранда Стомана никой не знае в Европа а те само за там работят.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
tesla
преди 10 години
Така е, омръзна ми да слушам с години за ниска производителност хора, които със стари машини работят на ишлеме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
rover
преди 10 години
. Мога да дам пример как машини се произвеждат тук изнасят се за Германия, Дания..... махат им емблемите и се продават на много по висока цена.==========================================================================Никакъв пример не можеш да дадеш ти, освен онзи за нашенеца, дето си купил риза в чужбина, а тя била с български етикет. Или някоя подобна глупост.Като ви чета коментарите, ми става ясно защо дори и МРЗ не бива да получавате. STRAHO, реалността вече би трябвало да е приземила управляващи, синдикати, безработни и вся остальная....С няколкостотинхилядите загубени работни места в последните години. И с банкрута на мантрата ви " ако не могат да плащат високи заплати, да затварят, ще дойдат читави фирми-инвеститори". Е позатворихме, а инвеститорите никакви ги няма. Остана само безрадостното гурбетчийство за по няколко месеца годишно. Като се върне такъв - и парите вече са изядени, и той без здравна и социална осигуровка, и синчето опитало дрогата, че и жената...такова я ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 1
Bobi84
преди 10 години
Тези от ИПИ и от БСК, са супер дразнещи същества. Показват се с лъскави костюмчета и говорят глупости. Защо не кажат на хората как се определя производителността на труда. Тя зависи от 2 неща. Първото е чисто физически колко труд се полага и колко физически продукция се произвежда. Тук по нищо не отстъпваме на който е да е европеец. Нашите селскостопанси работници като отидат в Англия не садят по 10 пъти повече салати и не вадят 10 пъти повече картофи като отидат там, такива примери има за всяка една област. Другия фактор е за колко се продава тази продукция, това зависи само от работодателя. Мога да дам пример как машини се произвеждат тук изнасят се за Германия, Дания..... махат им емблемите и се продават на много по висока цена.Още един фактор - производителността на техниката с която се работи. От кого зависи?Разпределението на създадената добавена стойност /печалба-работна заплата/. От кого зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И да добавя, ако някой се е съгласил да работи за 300 лв официално и неофициално - ми.. заслужава си ги! Не иновации и 'ефективност' може да вдигне заплатите, а ГРАМОТНОСТТА. Щом на мои познат предлагат 400-500 лв за счетоводител (той разбира се им тегли една) значи има балъци, които са се вързали!!! Работната заплата е пряк резълтат от договорка между работодател и работник!!! Затова се и сключва договор!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
заплата е само за пред държавата. Кво се правите на ударени, много добре го знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Бе нещо се отплеснахме. Спиралата е надолу. Когато населението е бедно то не може да купува български стоки, българските работодатели замразяват заплатите, защото се изправят пред ниски продажби. От там работниците им стават бедни и почват да потребяват по-малко. Ха сега, кое е първото - яицето или кокошката? Знаете ли, че за да кандидатстваш по евро програма за малък и среден бизнес - проекта ти трябва да е минимум 200 хил лева? Коя малка фирма може да си позволи да извади кеш дори собствената си част за дофинансиране? В държавата ни има липса на парични потоци, защото всичко се обира и заминава навън по всякакви канали. Валутния борд ни поставя в ситуация на намаляваща парична маса, без да можем да я коригираме. Парите отвън не се връщат нито като нови инвестиции, нито като добри заплати от инвеститорите дошли тук. Е вие ми кажете как може малка или средна фирма да дава 2-3 хил лева заплата месечно? А това, че всички работят на минимална
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
И на кого ще продава този "балансьор"? Ще продава висококачествени тротоарни плочки на Германците или на Китайците? Кой ще му потребява продукцията у нас? ...щото е ясно че без машини автомобили или кораби например, не се произвеждат! ...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още