IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели от новата формула за формиране на минималната заплата

Анализ на ИПИ показва плюсовете и минусите на предложението

09:01 | 27.10.13 г. 19
Кой ще спечели от новата формула за формиране на минималната заплата

Министърът на труда и социалната политика на свой ред предложи минималната работна заплата (МРЗ) в страната да се увеличава всяка година и по определена формула, след като предишният министър не успя да прокара тази идея сред синдикатите.

Формулата е съставена от няколко условия и променливи, които определят как ще се повишава МРЗ в началото на всяка година.

Ето как ще се увеличава МРЗ, ако се приеме тази идея:

МРЗ ще се движи между 35 и 55% от средната работна заплата (СРЗ) през последното тримесечие.

Първо, от 2000 г. насам отношението на МРЗ към СРЗ в България е средно 40,2% и никога не е падало под 35%. Второ, по данни на Евростат отношението на МРЗ (където има определена такава) към СРЗ за страните-членки на ЕС средно е 39,8%. В България в момента то е малко над 39%. Тоест България не се различава от останалите страни, в които има установена МРЗ. В същото време горният праг е неоправдано висок. Защо? Какво ще стане, ако сега МРЗ стане 55% от средната или 440 лв. (по данни на НСИ през второто тримесечие на тази година СРЗ е 799 лв.), което ще отговаря на заложените от министъра параметри? Директният ефект от това ще бъде съкратени работници и/или разширяване на сивата икономика. Въздействието ще бъде още по-силно в районите с ниски средни заплати. Във Видин, например, това ще означава, че МРЗ ще достигне над 84% от средната заплата (която е била 522 лв. за второто тримесечие на 2013 г. по данни на НСИ). Вероятно хората биха се съгласили да работят и да се осигуряват известно време и на по-ниска заплата, ако алтернативата им е да не работят и постепенно да преминат в групата на обезкуражените.

МРЗ трябва да е над линията на бедност след облагане. 

В момента линията на бедност е определена на 241 лв., а от началото на следващата година ще се повиши до 251 лева. Управляващите изглежда не искат да приемат, че заплатата не е социална помощ, а представлява възнаграждение за свършена работа. Принципът „всекиму според потребностите” беше водещ в една друга епоха, която, изглежда, някои още не са напуснали. При положение, че производителността на труда в България е най-ниска спрямо останалите европейски държави, не може да се очаква, че бизнесът ще плаща повече, защото просто така му е наложено административно посредством минималната заплата. Високите минимални заплати водят единствено и само до по-висока безработица и по-голяма сива икономика.

МРЗ ще се обвърже с инфлацията. Тук важат аргументите за двете условия по-горе.

Освен това индексирането на МРЗ и пенсии с инфлация за минал период би могло да създаде постоянен инфлационен натиск върху бъдещи периоди, което е относително нисък риск във времена на ниска инфлация, но сериозен риск при по-висок ръст на цените.

Единственият плюс от въвеждането на подобни формули би могъл да се изрази в намаляването на пазарлъците за размера на МРЗ в тристранката.

В крайна сметка няма никакъв смисъл да се навлиза в дебата дали МРЗ да се увеличава с формула, по области, по сектори и т.н. При всички положения увеличаването (а и самото съществуване) на МРЗ ще има негативен ефект, особено за нискоквалифицираните, които все пак са успели да си намерят работа сред масовите съкращения в разгара на кризата, когато именно те пострадаха най-много. Колкото е по-висок размерът на МРЗ, толкова повече хора няма да успеят да си намерят работа, ще бъдат освободени или ще преминат в сивия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 3
fortiss
преди 10 години
Повишаване на производителността предивзикана от нови машини веднага ще изстреля всички неграмотници към борсата - това бъдете сигурни. Това ще се случи дори и да няма квалифицирани служители. Според мен бизнесът сам ис намира баланс между инвестиции в машини и плащане на повече заплати. Няма нужда правителството да му дава насоки. А сега минималната заплата се получава само от най-некадърните, които се чудя какво ли правят в който и да е бизнес. Тези ниски заплати обикновено се плащат на разни временни заетости и др такива измислици. Ако беше тотолкова лесно да сте работодатели - да сте станали такива и да плащате големи заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Извинявам се за многото правописни грешки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Е ......!!!!!!! ???? Кой докара страната до това дередже, да стигнем до услугите на тези хора? Кои са лидерите на тази държава, а и на всяка държава ? Не е ли бизнеса лидер на нацията? По каква икономическа логика сме последни дори и на Балканите/Сърбия не я слагам защото хората преживяха война там/!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Biso
преди 10 години
И аз си мисля, че мантрата за производителноста на труда, повтаряна от бизнеса, е само прах в очите.В САЩ от 70-та година на сетне, като цяло реалната заплата не е повишавана въпреки ръста на производителноста.Една от причините това да се случи, е притока на имигранти и от бизнеса са разбрали, че вече не е нужно да се конкурират за всеки служител и непрекъснато да вдигат заплатите.Това по мнението на проф. Ричард Улф е и една от първопричините за настоящата криза, а именно липсата на ръст в доходите на американската средна класа.Лекцията му е: http://***.youtube.com/watch?v=KLNNqSo7PW0 с субтитри на български. Препоручвам да се отдели време и да се изгледа лекчията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Rumen_
преди 10 години
Като цяло съм съгласен, но един неграмотен ***, дето едвам може да върже две изречения на Български, как ще го обучиш да работи с асфалтополагаща машина? За някои граждани на страната лопатата е единствената възможност. И за съжаление процентът на тези граждани прогресивно се увеличава, вместо да намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Каквито и сметки да си правят там горе ония мишоци, каквито и "анализи" да спрятат от ИПИ, реалността ще ги приземи. В Европа /вкл. на Балканите/ труда се заплаща по друга скала. Скоро тук ще останат само старци които с пенсиите си ще хранят ***. Това ще е човешкия ресурс измежду който "бизнеса" ще са принудени да избират. И стига за бога с тази "производителност"! Тя зависи единствено от работодателя. Той е този, който ТРЯБВА да бъде притиснат да я повиши! Ако цифрите за безработицата у нас бяха верни, досега населението трябваше да е измряло от глад. Истината е, че голяма част от официално безработните работят зад граница за по няколко месеца в годината средно. С това ниско заплащане ние само стимулираме безработицата у нас. 3 месеца зад граница в която и да е друга държава са достатъчни да се изкара годината у нас. Мечтата на работодателите гладът да принуди хората да работят толкова евтино просто няма как да се сбъдне! ;) С ниски заплати икономика не се прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Това с производителността на труда се дрънка от ИПИ като мантра, оправдаваща ниските нива на заплащане на труда. Но не се казва, че за производителността на труда основен фактор е работодателят, който трябва да организира работата на работника и да инвестира в машини. Един обучен работник с асфалтополагаща машина ще положи десетки пъти повече асфалт от десет работника, които полагат асфалт с лопата. Разбира се, примерът е хиперболизиран, защото никой не полага асфалт с лопати, но идеята е ясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Ще "спечелят" безработните. Щото средната заплата не зависи от това колко са безработните и реално може да се стигне до ситуацията само 100 човека да работят в България на 10000 лева заплата. Това автоматично прави МРЗ някъде към 4000 лева?!?!? Не е правилно МРЗ да се смята спрямо средната работна заплата без да се взимат безработните които взимат 0 лева заплата.Така смятана МРЗ още повече ще дърпа икономиката назад. Защото ще прави много по-трудно на безработните да си намират работа.. просто защото за работодателите става все по-рисково наемането на хора, особено неквалифицирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
remarek
преди 10 години
Тази статия сякаш е писана от някой работодател! А кога ще се промени процента на изплатени заплати от общия оборот да е повече от 20% и да не се правят на скръндзи разни ояли се работодатели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още