IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои стопанства печелят от реформата на директните субсидии?

Въвеждането на зелените плащания и на останалите схеми в новата ОСП 2020 ще промени директното подпомагане, показва анализ

09:54 | 02.04.14 г. 1
Кои стопанства печелят от реформата на директните субсидии?

Кои са печелившите от реформата на системата за директни плащания, при която се субсидират с определена ставка за декар обработваемите ниви? Скоро стана ясно, че България въвежда системата на преразпределителните плащания – по тази схема първите 300 декара във всяко стопанство ще получават евросубсидии от 45 лв./дка, а за всеки следващ декар ставката ще е около 30 лв.

Целта е да се подпомогнат малките ферми и да се премахне една несправедливост, валидна за целия Евросъюз – големите земеделци да усвояват по-голямата част от ресурса на директните плащания, твърдят от агроминистерството. В анализ на МЗХ се посочва, че за финансовата 2012 г. в България около 80% от директната субсидия за страната отива при 6% от фермите – това са големите стопанства на зърнопроизводителите.

Дали действително реформата ще стимулира малките и средни стопанства?

Анализ на Института за аграрна икономика показва, че по новата система стопанствата с етерично-маслени култури ще получат през 2014 г. най-високо подпомагане от 445 лв./ха. Следващите печеливши от промяната са производителите на зеленчуци и на плодове, които ще получават съответно по 418 и 417 лв./ха. За площите с технически култури се очертава подпомагане от 395 лв./ха, а за ливади и пасища - 397 лв./ха.

При зърнопроизводството и маслодайните култури (слънчоглед и рапица), където по принцип стопанствата обработват големи площи, подпомагането ще е от 293 лв./ха, показва анализът.

Ефект от преразпределителното плащане. Източник: проект CAPA

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Моето стопанство не печели това е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още