IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайно време е...

За новите изцепки на Сидеров и за електронното гласуване

12:39 | 26.10.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Найо Тицин е изведен от полицаи при протест пред НС през миналата година. Ще видим ли и героя му в подобна роля? <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Найо Тицин е изведен от полицаи при протест пред НС през миналата година. Ще видим ли и героя му в подобна роля? Снимка: архив Ройтерс

И така - вместо да насочим вниманието си към местните избори и референдума за електронното гласуване или към спешната среща на лидерите на ЕС с премиерите на страните от Западните Балкани заради бежанската криза, сме принудени за пореден път да хабим нерви и часове за отразяването на налудничавото поведение на лидера на една парламентарно представена партия. Обещаваме – правим това за пореден, но последен път сега, само по изключение, с ясното съзнание, че твърде голямото игнориране на проблема (защото това си е проблем) ще прилича на зариване на главата в пясъка.  

Съзнаваме, че целта на Сидеров вероятно е да вкара дневния ред на обществото от темата за изборите, реформите и проблемите към една чалга политика, която не подхожда на член на ЕС. Но, както писа в социалната мрежа Facebook и PR експертът Валери Шварц, цялата случка е доказателство за тоталния, умопомрачителен и направо отвращаващ до повръщане провал на законността в България. В случая иде реч и за некадърността, корупцията и безсилието на правозащитната и съдебната система в страната, която управляващи и гласоподаватели съзнателно заедно причиняват. И, пише още Шварц, злобната радост от въздаденото уж възмездие над някой с имунитет е толкова нелепа, колкото и смехотворните действия на полицаите при извеждането на Сидеров от НАТФИЗ.

Още по-смехотворен е и фактът, че четирима полицаи е трябвало през нощта да бутат линейката, чакаща пред първо РПУ Сидеров, за да го закара за преглед. Причината е прозаична – паднал акумулатор. Самият лидер на Атака поясни в линейката, че отива на преглед, защото полицията го била пребила в опит да го убие.

Но как да не е срамно и за нас - след като в продължение на девет години България реформира правосъдната система и МВР, а Европейската комисия наблюдава тази дейност и отчита негативи в доклад след доклада, се оказва, че полицията няма право да арестува един безчинстващ депутат, а прокуратурата не може да му вземе имунитета. 

Но имайте предвид, че и нашата вина не е никак малка, след като се оставяме да ни предлагат евтин театър, а цялата държава се занимава с тази „комедия. Билетите за това представление сме платили предварително, при това прескъпо. Все пак за Атака през 2014 г. са гласували 148 262 българи. Повече от населението на община Сливен!
 

Иначе... за нас голямата новина от вчерашния ден е, че България поиска електронно гласуване. Близо 1,8 млн. българи казват „Да“ на възможността да се гласува по електронен начин. Само за сравнение – това са повече гласове от тези, които на последните парламентарни избори получиха заедно ГЕРБ и БСП. За ГЕРБ гласуваха 1,07 млн. души, а за социалистите – 505 хиляди. 

И последно за Сидеров - след като във всички европейски държави, към които се стремим, има начин как полицията да арестува подобен шут, е крайно време вътрешният министър Румяна Бъчаварова  да намери начини за законодателни промени, които да ограничат депутатския имунитет – както това е уредено в по-развитите  европейски държави.

Крайно време е! Вчера публично и в ефир бе унизена българската държавност. Погазени бяха закони и правила, погазена беше неприкосновеността и автономията на едно от елитните висши учебни заведения.

Професори, студенти и полиция се унижаваха сами да молят една марионетка да спазва законността. И ако сега държавата и обществото не реагират с изключителна твърдост, всеки опил се от собствената си недосегаемост депутат ще може да прекрачва границата, опирайки се на своя имунитет. Кой ще зачита държава, която позволява това. Кой ще уважава общество, което позволява това.

Ако сега никой не реагира, всичко ще е болезнено ясно - предали сме се. А изходът е отново близко – Терминал 2 на летището. А последният... последният може да изключи лампата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 0
iPyramid
преди 8 години
STRAHO, приятелю,То и животът е 100% летален и се предава по полов път, ама дай сега, да се откажем да го живеем, така ли? И да се откажем от него, той пак ще продължи да си бъде такъв. НЯМА идеално решение. НЯМА.На всички избори има желаещи да манипулират, има и действащи.Ако си мислиш, че сега не мамят, лъжеш се. И си прав за много от минусите на електронното гласуване.Нещо повече: Не си само ти, дето не понасяш Плевнелиев. НО, лишавайки от глас милиони българи, сами се поставяме във властта на ДПС и други /без/подобни.Референдум ли е, трябва да се гласува. Малко /твърде малко!/ са възможностите за реално изявяване волята на българите, за да си позволим лукса да забраняваме форма на изява.Успокой се. Каквото е писано, ще стане. И Герб ще падне някой ден. Кой ще го смени не знам но, няма постоянно да се фиксирам в една черна точка на тавана и после да ме броят измежду най-нещастните. Препоръчвам ти да се присъединиш. Поне няма да ти е самотно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
."С това действащият президент на България признава на практика, че целта е да не се допуснат на власт партии с определена идеология, които според логиката на изказването му не трябва да взимат властта. Изглежда много вероятна хипотезата, че в момента САЩ имат интерес в България да не се допуска да вземат властта политици подобни на Виктор Орбан, които отстояват самостоятелна политика. Логично е да предположим, че между интересите на САЩ и предложението на Плевнелиев има тясна връзка."http://bultimes.com/porachaha-li-sasht-izmamnoto-elektronno-glasuvane-v-balgariya-ili-da/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Ето цитат от думите на Росен Плевнелиев: Защото, когато въведем електронното гласуване, ще спим много по-спокойно, че дори и в България да се надигне вълна на ултрапопулисти, крайни националисти, антиевропейци, антидемократи, ако щете, ще има възможност народът със своя решителен глас да се възпротиви на подобни развития."С това действащият президент на България признава на практика, че целта е да не се допуснат на власт партии с определена идеология, които според логиката на изказването му не трябва да взимат властта. Тоест става ясно, че целта на въвеждането на електронното гласуване е не да улесни хората в упражняването на техния вот, а да попречи на идването на власт на партии с точно определен идеологически профил.http://bultimes.com/porachaha-li-sasht-izmamnoto-elektronno-glasuvane-v-balgariya-ili-da/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
цит. "Да си зададем въпроса: КОЙ започна акцията за въвеждане на електронното гласуване?Ясният отговор е, че президентът Росен Плевнелиев, беше този, който поиска въвеждането на електронното гласуване. Ако се направи анализ на политическото поведение на сегашния президент, може да се стигне до извода, че Росен Плевнелиев показва методично, че следва най вече политиката на Съединените американски щати ( САЩ ) по всички основни въпроси. През последните години той беше твърд поддръжник на два основни приоритета конфронтацията с Русия и приема у нас на нелегални емигранти, като бежанци. Същите два приоритета бяха основни в писмото (което по- скоро приличаше на програма за изпълнение), с което американският президент Барак Обама поздрави премиера Бойко Борисов за втория му мандат.Президентът в повечето свои изяви не спира да повтаря натрапливо за евроатлантическите ценности и психиатърът д-р Николай Михайлов неслучайно каза, че има поведение на чиновник от евроаталантическите инситуции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
5. Няма да има никакъв начин човек да проследи своя глас. Тези, които гласуват електронно, няма да са организирани по секции. В момента, ако гласуваш за дадена партия или кандидат, може да провериш дали в секцията, в която си гласувал, има поне 1 глас за него, докато ако гласуваш електронно няма да имаш възможността дори за тази проверка.6. При електронното гласуване няма да има броене на бюлетините пред погледа на хора от различни партии и на практика отпада всякаква форма на взаимен контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
3. Българският съд и прокуратура на практика няма да имат никакви лостове с които да могат да проверяват дали в чужбина се е извършила електронна подмяна на вота. Ако се осъществи подмяна на електронния вот на гласуващите още на територията на САЩ, Канада, Западна Европа, Турция и други точки на света, българската държава няма как да го установи и да противодейства. Така могат да дойдат огромно количество подменени гласове.4. Български икономически и политически групи ще имат възможност да въздействат с цел фалшификация на екипите, които пишат и контролират изборния софтуер, или да наемат хакерски групи за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
В продавалника няма как да си купиш държава! :))) Там се продават ботуши втора употреба! Кой го е грижа за тях!? :))) ама че елементарно мислене! "1. Ако се въведе електронното гласуване напрактика ще изчезне тайната на вота. Всеки работодател ще може да привиква зависимите от него работници да гласуват пред него в полза на кандидатите, които той предпочита.В махалите с етнически малцинства няма да има проблем хората да отстъпват други да гласуват с техни флашки и електронен подпис срещу заплащане.Няма да има никакъв начин да се провери дали един гласоподавател гласува сам, в присъствието на лице от което е икономически зависим или дали изобщо гласува самия гласоподавател или някой друг гласува вместо него.2. Чужди специални служби ще могат да подменят вота на живеещите в чужбина българи. Държавата, която има най- голям ресурс и лидерски позиции в тази област е САЩ. Едуард Сноудън разкри колко огромни размери има подслушването осъществявано от САЩ в интернет. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Това с референдума ако не е фалшификация то този народ вече е профанизиран! Сам се лиши от глас.Нечувано нахалство на президента бе да пробута референдума на тези избори и да го тика в ръцете на бабичките които хабер си нямат за какво гласуват. Ако беше отделен референдума на него щяха да гласуват само С-о-р-о-с-о-и-д--т-е, като тези няколко човека из форума тук и нямаше и процент да събере!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Това с референдума ако не е фалшификация то този народ вече е профанизиран! Сам се лиши от глас.Нечувано нахалство на президента бе да пробута референдума на тези избори и да го тика в ръцете на бабичките които хабер си нямат за какво гласуват. Ако беше отделен референдума на него щяха да гласуват само *** и нямаше и процент да събере!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Абе, що бийте опозицията? :]Един инцидент, който не трябваше да му обръщат толкова внимание, обаче се оказа по-важен от това, че тия избори бяха абсолютен шарж и това го знае всеки който ходи да предава протоколите във РИК, там всички масово нагласяха сгрешените протоколи. А бяха сгрешени, щото до 12h през нощта хората дето преди това работиха 12 часа, брояха 4 вида бюлетини и отделяха преференции. Да вземат да си оправят демократичния регламент за провеждане на избори, после да се занимават със опозицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още