IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайно време е...

За новите изцепки на Сидеров и за електронното гласуване

12:39 | 26.10.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Найо Тицин е изведен от полицаи при протест пред НС през миналата година. Ще видим ли и героя му в подобна роля? <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Найо Тицин е изведен от полицаи при протест пред НС през миналата година. Ще видим ли и героя му в подобна роля? Снимка: архив Ройтерс

И така - вместо да насочим вниманието си към местните избори и референдума за електронното гласуване или към спешната среща на лидерите на ЕС с премиерите на страните от Западните Балкани заради бежанската криза, сме принудени за пореден път да хабим нерви и часове за отразяването на налудничавото поведение на лидера на една парламентарно представена партия. Обещаваме – правим това за пореден, но последен път сега, само по изключение, с ясното съзнание, че твърде голямото игнориране на проблема (защото това си е проблем) ще прилича на зариване на главата в пясъка.  

Съзнаваме, че целта на Сидеров вероятно е да вкара дневния ред на обществото от темата за изборите, реформите и проблемите към една чалга политика, която не подхожда на член на ЕС. Но, както писа в социалната мрежа Facebook и PR експертът Валери Шварц, цялата случка е доказателство за тоталния, умопомрачителен и направо отвращаващ до повръщане провал на законността в България. В случая иде реч и за некадърността, корупцията и безсилието на правозащитната и съдебната система в страната, която управляващи и гласоподаватели съзнателно заедно причиняват. И, пише още Шварц, злобната радост от въздаденото уж възмездие над някой с имунитет е толкова нелепа, колкото и смехотворните действия на полицаите при извеждането на Сидеров от НАТФИЗ.

Още по-смехотворен е и фактът, че четирима полицаи е трябвало през нощта да бутат линейката, чакаща пред първо РПУ Сидеров, за да го закара за преглед. Причината е прозаична – паднал акумулатор. Самият лидер на Атака поясни в линейката, че отива на преглед, защото полицията го била пребила в опит да го убие.

Но как да не е срамно и за нас - след като в продължение на девет години България реформира правосъдната система и МВР, а Европейската комисия наблюдава тази дейност и отчита негативи в доклад след доклада, се оказва, че полицията няма право да арестува един безчинстващ депутат, а прокуратурата не може да му вземе имунитета. 

Но имайте предвид, че и нашата вина не е никак малка, след като се оставяме да ни предлагат евтин театър, а цялата държава се занимава с тази „комедия. Билетите за това представление сме платили предварително, при това прескъпо. Все пак за Атака през 2014 г. са гласували 148 262 българи. Повече от населението на община Сливен!
 

Иначе... за нас голямата новина от вчерашния ден е, че България поиска електронно гласуване. Близо 1,8 млн. българи казват „Да“ на възможността да се гласува по електронен начин. Само за сравнение – това са повече гласове от тези, които на последните парламентарни избори получиха заедно ГЕРБ и БСП. За ГЕРБ гласуваха 1,07 млн. души, а за социалистите – 505 хиляди. 

И последно за Сидеров - след като във всички европейски държави, към които се стремим, има начин как полицията да арестува подобен шут, е крайно време вътрешният министър Румяна Бъчаварова  да намери начини за законодателни промени, които да ограничат депутатския имунитет – както това е уредено в по-развитите  европейски държави.

Крайно време е! Вчера публично и в ефир бе унизена българската държавност. Погазени бяха закони и правила, погазена беше неприкосновеността и автономията на едно от елитните висши учебни заведения.

Професори, студенти и полиция се унижаваха сами да молят една марионетка да спазва законността. И ако сега държавата и обществото не реагират с изключителна твърдост, всеки опил се от собствената си недосегаемост депутат ще може да прекрачва границата, опирайки се на своя имунитет. Кой ще зачита държава, която позволява това. Кой ще уважава общество, което позволява това.

Ако сега никой не реагира, всичко ще е болезнено ясно - предали сме се. А изходът е отново близко – Терминал 2 на летището. А последният... последният може да изключи лампата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Han Krum
преди 8 години
Сидеров е пич.В Раднево много се ценят такива кадри.Да му дадем шанс .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Сидеров е голям срам за българския парламентаризъм. Депутатите имат имунитет но би трябвало да се откажат частично от него за да изчистят подобни *** като Сидеров от парламента.Няма ли някой да започне подписка за вземане на проби за наркотици на всички български депутати. Поне 1 път в годината.Ако депутатите в знак на еднократна проява на здрав разум сами се съгласят да им вземат проба за наркотици сега, жалките атакистки *** няма да са в парламента, а в затвора. Обаче имам съмнения за още наркоманчета сред депутатите. От това по-голямо падение ще е някой ден да изгърми депутат дилър на "бело" в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Депутатите трябва да усещат народната любов на гърба си - бухалки, камъни, домати и яйца. Това са си заработили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още