IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сагата АЕЦ "Белене" - епизод пореден

Консервирана площадка и морално остаряло оборудване едва ли ще даде силен коз в ръцете на държавата при преговори с инвеститори

08:18 | 29.12.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

Още с идването си на власт второто правителство на Бойко Борисов заяви в програмата си за управление, че подкрепя изграждането на нови мощности, включително и ядрени, но изцяло на пазарен принцип - без държавно участие и гаранции за изкупване на произведената енергия (при фиксирани цени или количества).

В световен мащаб частните ядрени централи, реализирани без никакъв ангажимент на държавата, са екзотична рядкост.

Дори и с частен оператор, в крайна сметка държавата винаги се оказва замесена по някакъв начин - справка АЕЦ "Фукушима". По оценка на правителството разходите за преодоляване на всички щети от инцидента в централата ще достигнат към 180 млрд. долара. Основната част от тези средства на първо време идват от бюджета, а инвеститорът - Toshiba, постепенно ще ги възстановява.

Инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене" на този етап не липсва. Официално две китайски корпорации - Индустриалната търговска банка и Националната ядрена корпорация (CNNC), вече се свързаха с правителството за проекта. Наблюдатели твърдят, че интерес има и от още две западни компании - френската EDF и американски консорциум.

Китай отдавна има апетити към енергетиката в целия регион. Китайска компания вече купи част от оператора на енергийната мрежа на Гърция. Държавната енергийна инвестиционна компания (SPIC) също иска да участва в нови ядрени мощности в България, но на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Интересът към АЕЦ "Белене" не е изненада - площадката има всички разрешителни за строителство, налична е голяма част от оборудването и поне на пръв поглед проектът е в най-напреднала фаза спрямо плановете за строеж на други ядрени централи в Европа.

Но при по-внимателен прочит на обстоятелствата са видни няколко притеснителни факта - площадката на АЕЦ "Белене" е консервирана от 2012 година, тоест не е ясно колко от изградените досега съоръжения могат да бъдат използвани. 

На второ място е и произведеното оборудване от "Атомстройекспорт" - реактори от типа ВВЕР 1000. Към момента на поръчката то е било от последното поколение, произвеждано от руската компания. Междувременно обаче руската корпорация обаче разработи реактори от трето поколение (ВВЕР - 1500) и има решение от 2012 година насам да предлага именно такова оборудване. Или с други думи оборудването е вече морално остаряло. 

На този етап заявилите интерес все още не са наясно с пълните параметри на проекта, но няма как да пропуснат тези малки подробности. А те ще дадат много козове при преговорите и възможности за извиване на ръцете на държавата. 

Плановете на отиващото си правителство са да обособи всички активи, свързани с АЕЦ "Белене" от НЕК в отделна компания , и да ги продаде в процедура по приватизация. Така в открита процедура ще бъдат описани и всички подробности около централата и какви са намеренията на държавата. Едва след това ще стане ясно какъв е реалният интерес към АЕЦ "Белене".

Проектът обаче, както и много други планове, са временно замразени в очакване на предсрочните избори и новото правителство на страната. Съвсем очаквано инвеститорите не биха проявили интерес към преговори със служебен кабинет, дори и на политическо ниво да изглежда ясно, че България ще има втора ядрена централа.

Към момента вариантът с продажбата на оборудването на заинтересована страна е разглеждан само като начин за минимизиране на щетите. Преговори не се водят, а и фактът, че вече има оборудване от ново поколение от производителя, шансовете за добра сделка реално липсват. 

В редиците на БСП настроенията са, че този проект няма начин да не бъде печеливш и настояват държавата да не губи, а да участва в него. На базата на какви анализи обаче се правят прогнозите за печалба обаче не е ясно. А залогът са милиарди инвестиции - само дотук в централата са инвестирани 2,5 млрд. лева - 1,3 млрд. лева за площадката и 1,2 млрд. лева за оборудването на "Атомстройекспорт". 

Тепърва предстоят още инвестиции за изграждане, въвеждане в експлоатация, последващото извеждане от експлоатация, за съхраняване на отработеното ядрено гориво (което не е никак маловажен проблем предвид факта, че никой не желае ядрени хранилища на своя територия) и т.н. и т.н. 

Ще може ли АЕЦ "Белене" да бъде икономически изгодна при всички тези обстоятелства, само се надяваме да бъде взето предвид при решението на казуса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
забелязъх го ... не веднага, но след 5-10 писания си пролича, щото рядко има двама толкова тъ.пи на едно място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Честита Коледа, Пинокио ! Пожелавам ти през Новата 2017г. да виждаш по-далеч от върха на носа си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Господа, господа ! Слезте на земята !Аз не съм еколог и не ги обичам, в това число всички зелени. Аз съм за шистовата газ и против ядрената енергетика.Проблема е, че АЗ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ и знам, че рано-късно и дано не се случи, но може да има инцидент. Дори да няма инцидент вижте колко са държавните разходи за поддържане на старите четери реактора.И за тях разходи ще има и след като умра ....Не говорим за цена - а за страх и знание, че в нащата държава винаги може да се случи нещо ненормално. спомненте си село Бисер, където хората ги отнесе язовира, за Хитрено да не пиша.... Шстовата газ е основата на забогатяване на обществото, защото намаля вноса и съответно плащането с долари или евро, които ние не печатаме....Ток в България има в изобилие и с годините, ще има повече и повече ...Има политики, за която цената не е основното... ако иска нашата държава да намали цената на тока, за начало може да се откаже да му начислява ддс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
vnichev
преди 7 години
Колко произвеждаме и по КОЛКО? Или трябва да плащаме по 496 лв. на Мегават за фотоволтаици и по 270 лв. за вятър. Кога ги има и кога ги няма! Или по 180 лв. за американските централи. Вместо по 42 лв. на Мегават за ядрена. Е от Белене ще е около 80 лв., но няма да е 6 пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
vnichev
преди 7 години
"С консервирана от години площадка и морално остаряло оборудване обаче държавата едва ли ще има много шансове да получи добра оферта от потенциални инвеститори. " КОЙ пише подобни глупости??? Какво значи консервирана площадка - явно нямате понятие какво е бетонно-льосова възглавница, лежаща върху стоманобетонни пилоти. И кое оборудване е морално остаряло, при положение, че моделът 466В е най-безопасната и надеждна РАБОТЕЩА ядрена централа в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
А ти, друже, мислиш, че някой у нас се вълнува от притежание на ядрено оръжие ли? Мислиш, че някой роден Ким Чен Ун крачи по жълтите павета и се навежда да вземе властта, която подскача като пинг-понг и а, да влезе в подлеза на Ректората и да хване метрото за Обеля, където пролетариатът стене под звуците на Фики Стораро? Татко Карло казваше, че всичко е пари, когато трябва да намери шкурка, за да лъскам с нея дългия си нос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Темата не е сложна, а многостранна. Най-силният фактор за решаване казуса е политически, а след това са разните му там енергийна мафия, потребление, ефективност...За една малка държава наличието на ядрена централа, ако не две, е нещо повече от притежание на ядрено оръжие и от тук "колелото се върти " не от този, който се вози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Унгария не е по голяма от нас , само дето Орбан е политик на мястото си и НПО тата ядат дървото , включително и "енергийните експерти" като тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
pjc50313869
преди 7 години
Виждам че и ти си от комунистите енергийни "експерти" дето тръбят колко много имаме нужда от тези проекти. Хайде сега си размърдай мозъчето и провери в интернет колко излишък от ток прави България на година и обясни защо ни е нужен Аеца. Също искам разчет на база цена на инвестиция и цена на произведен ток... да видим кой ще го плаща тоя еФтин ток! а за южен поток даже не искам и да говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Ами те най-големите "експерти" в момента са подсъдими. По някаква случайност - точно заради "Белене".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още