IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сагата АЕЦ "Белене" - епизод пореден

Консервирана площадка и морално остаряло оборудване едва ли ще даде силен коз в ръцете на държавата при преговори с инвеститори

08:18 | 29.12.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

Още с идването си на власт второто правителство на Бойко Борисов заяви в програмата си за управление, че подкрепя изграждането на нови мощности, включително и ядрени, но изцяло на пазарен принцип - без държавно участие и гаранции за изкупване на произведената енергия (при фиксирани цени или количества).

В световен мащаб частните ядрени централи, реализирани без никакъв ангажимент на държавата, са екзотична рядкост.

Дори и с частен оператор, в крайна сметка държавата винаги се оказва замесена по някакъв начин - справка АЕЦ "Фукушима". По оценка на правителството разходите за преодоляване на всички щети от инцидента в централата ще достигнат към 180 млрд. долара. Основната част от тези средства на първо време идват от бюджета, а инвеститорът - Toshiba, постепенно ще ги възстановява.

Инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене" на този етап не липсва. Официално две китайски корпорации - Индустриалната търговска банка и Националната ядрена корпорация (CNNC), вече се свързаха с правителството за проекта. Наблюдатели твърдят, че интерес има и от още две западни компании - френската EDF и американски консорциум.

Китай отдавна има апетити към енергетиката в целия регион. Китайска компания вече купи част от оператора на енергийната мрежа на Гърция. Държавната енергийна инвестиционна компания (SPIC) също иска да участва в нови ядрени мощности в България, но на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Интересът към АЕЦ "Белене" не е изненада - площадката има всички разрешителни за строителство, налична е голяма част от оборудването и поне на пръв поглед проектът е в най-напреднала фаза спрямо плановете за строеж на други ядрени централи в Европа.

Но при по-внимателен прочит на обстоятелствата са видни няколко притеснителни факта - площадката на АЕЦ "Белене" е консервирана от 2012 година, тоест не е ясно колко от изградените досега съоръжения могат да бъдат използвани. 

На второ място е и произведеното оборудване от "Атомстройекспорт" - реактори от типа ВВЕР 1000. Към момента на поръчката то е било от последното поколение, произвеждано от руската компания. Междувременно обаче руската корпорация обаче разработи реактори от трето поколение (ВВЕР - 1500) и има решение от 2012 година насам да предлага именно такова оборудване. Или с други думи оборудването е вече морално остаряло. 

На този етап заявилите интерес все още не са наясно с пълните параметри на проекта, но няма как да пропуснат тези малки подробности. А те ще дадат много козове при преговорите и възможности за извиване на ръцете на държавата. 

Плановете на отиващото си правителство са да обособи всички активи, свързани с АЕЦ "Белене" от НЕК в отделна компания , и да ги продаде в процедура по приватизация. Така в открита процедура ще бъдат описани и всички подробности около централата и какви са намеренията на държавата. Едва след това ще стане ясно какъв е реалният интерес към АЕЦ "Белене".

Проектът обаче, както и много други планове, са временно замразени в очакване на предсрочните избори и новото правителство на страната. Съвсем очаквано инвеститорите не биха проявили интерес към преговори със служебен кабинет, дори и на политическо ниво да изглежда ясно, че България ще има втора ядрена централа.

Към момента вариантът с продажбата на оборудването на заинтересована страна е разглеждан само като начин за минимизиране на щетите. Преговори не се водят, а и фактът, че вече има оборудване от ново поколение от производителя, шансовете за добра сделка реално липсват. 

В редиците на БСП настроенията са, че този проект няма начин да не бъде печеливш и настояват държавата да не губи, а да участва в него. На базата на какви анализи обаче се правят прогнозите за печалба обаче не е ясно. А залогът са милиарди инвестиции - само дотук в централата са инвестирани 2,5 млрд. лева - 1,3 млрд. лева за площадката и 1,2 млрд. лева за оборудването на "Атомстройекспорт". 

Тепърва предстоят още инвестиции за изграждане, въвеждане в експлоатация, последващото извеждане от експлоатация, за съхраняване на отработеното ядрено гориво (което не е никак маловажен проблем предвид факта, че никой не желае ядрени хранилища на своя територия) и т.н. и т.н. 

Ще може ли АЕЦ "Белене" да бъде икономически изгодна при всички тези обстоятелства, само се надяваме да бъде взето предвид при решението на казуса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ба тая яка клика дето 20 години не може да спре кражбите покрай Белене :):) и все мляко дава, това не е атомна централа, това е млекоцентрала :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Според тебе сме на по голяма далавера , дето не строим Белене и Южен поток...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
pjc50313869
преди 7 години
Хайде стига с тоя АЕЦ вече! Нали платихме на Р.Овч., Първанов и останалите братушки... Как не разбрахте, че с тези индустриални мощности и падащо насаление, България просто няма нужда от нов АЕЦ... икономически е нерентабилно! Дори да дойде инвеститор да я строи, няма да се учудя да сключи договор с държавата под масата за изкупуват на цена в пъти по-висока от сегашната, за да си избие мултимилиардната инвестиция! Но е трудно да се разбере от хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
bulgarian lev
преди 7 години
Ама да, разбира се, веднага щом се заговори по-сериозно за нещо около централата и веднага се пръкват подобни публикации...явно кликата срещу Белене е яка ама яка, не спи, реагира светкавично. От години е така, това било тъй, онова било иначе, все нещо е в ущърб. Истината е друга, интересите на тази територия не се подчиняват на правилата на големия бизнес както е по света. При такава концентрация/гъстота на тъмни субекти на кв километър прогнозата е пессима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
anatoli75
преди 7 години
Морално остаряло оборудване? Това да не е айфон или автомобил:):):).Дори и с "морално" остарялото оборудване Белене ще е най-модерната АЕЦ в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още