IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Изтичането на мозъци" от България и Румъния помага на Германия

10 години след присъединяването си към Европейския съюз двете държави от Югоизточна Европа страдат от липса на квалифицирани работници, посочва DW

16:23 | 30.12.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Още по-голям брой български лекари поемат по същия път. Днес страната, която има близо 7 млн. души население, разполага само с 28 хил. лекари. Преди 7 години те са били 35 хил. Германските клиники печелят предимно от притока на специалисти от Източна Европа.

"Някои региони в Германия нямаше да имат медицински персонал, ако не бяха лекарите, които идват тук от Източна Европа“, твърди Джалид Сехули, директор на гинекологичното отделение в Charité. Роден в семейството на марокански емигранти в Берлин, Сехули харесва мултикултурния екип на болничното заведение. „Главният ми лекар е от България, Брайку идва от Румъния и имаме асистент, който също е от България. Всички тези колеги имат много добро образование, говорят езици и бързо се учат как работи нашата система“.

„Много негативен ефект“

Според скорошно проучване на Организацията на обединените нации (ООН) 3,4 млн. румънци работят в чужбина. Населението на България също е намаляло драстично през последното десетилетие. Повече от 1 млн. българи са имигрирали след падането на Желязната завеса през 1989 г.

"Имиграцията има много негативен ефект върху българската икономика, тъй като голяма част имигриращите са висококвалифицирани специалисти“, твърди Митко Василев, председател на Германо-българската индустриално-търговска камара, преди да допълни, че германските инвеститори често се оплакват за липсата на добре обучени квалифицирани работници в България. 

Но проучванията на миграцията разкриват, че „имиграцията на квалифицирани хора не задължително е лошо нещо“, посочва Херберт Брюкнер от Института за изследване на заетостта в Нюрнберг. „Човешките ресурси на една страна не трябва да бъдат изчерпвани, само защото се инвестира повече в образование“. Не повече, много хора прекарват години в чужбина, а след това се връщат у дома. Въпреки това признава, че има проблеми, особено в медицинския сектор: „Имиграцията определено има негативни последици в тази област“. 

Да се върнеш в България със съпруг германец

Не само излизането на медицинските специалисти занимава България и Румъния от известно време. Проучване, проведено от Friedrich Ebert Foundation (FES), разкрива, че 43% от българите и 40% от румънците планират да напуснат страните си. 

43% от българите и 40% от румънците планират да напуснат страните си

И все пак истории като тази на българката Таня Шнел дават надежда. Тя се връща у дома, след като успешно завършва в Германия и взима съпруга си германец с нея. Двамата се връщат, за да изградят живота си в най-бедната страна в ЕС, допълва анализът. „Върнах се, защото обичам България. И защото исках да започна нещо позитивно тук“, посочва Шнел.

Тя е майка на две деца, която се е посветила на опазването на околната среда и изобщо не съжалява, че се е върнала у дома.

„Със сигурност ми липсват германските библиотеки, велоалеите, игрищата и доброто здравеопазване. Но в същото време имам усещането, че мога да съм по-полезна тук, че мога да направя нещо повече, отколкото в Германия, когато става дума за околната среда. Това ми дава сила“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
обаче на българина му е с 1 см по дълъг ... много сте зле повечето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
Илко
преди 7 години
Това е ролята на БГ в ЕС. Някой спомена Сърбия"В Сърбия например средната пенсия е 219 евро при 150 евро в България. Дори Албания и Македония, които са страни с доста по-мижава икономика от нашата, са ни изпреварили по този показател средната пенсия при тях е съответно 175 и 189 евро."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
За теб може да е навеждане, ама за мен са неща, които трябваше да ги направим много отдавна без да се налага да ни натискат от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
pinoccio
преди 7 години
Има и паритет на покупателната способност. После, голяма част от дребните земеделски производители не са в обхвата на никаква статистика. Затова земеделските продукти са с пъти по - ниска цена от нашите, ако въобще нашите ги има. Тези данни кореспондират с отпуснатите фондове, от тях се храни нашата държава. Сърбите се хранят сами. Дали пет твои лева са същите спрямо тези, ако някой друг ти ги даде? По номинал - да. Такава е и таблицата за БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
Интересно що и сърбите се натискат да влизат в ЕС, като си живеят толкоз добре. Пита ли някой то тях като беше там?Bulgaria - 19,169Serbia - 13,699https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Кокошката , Стувене , може да прехвръкне отвсякъде ...яйцето не може !А пък ти , ако удариш още един стотак менте , може и като "топла манджа" да ми видиш ника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Манджа, а от къде е дошла кокошката? PS То още като видях, че си се кръстил Манджа ми стана ядно колко ти е пипето, но възпитанието не ми позволява са те пренебрегна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Кокошката , Стувенчо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Условията за които говориш се нарича върховенство на закона. В нито една православна държава(казвам го с тъга, а не насмешка) това не се е случвало досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
peterpup
преди 7 години
Като не се създават условия за запазване на искащите успех хора тук ще ходят навън. Така и трябва. Няма да си губят времето тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още